כך מנסים למנוע במגדל היוקרה שברוטשילד 22 את כניסת הציבור

המאבק של הנהלת רוטשילד 22 במבקשים להשתמש בלובי הציבורי עלה מדרגה. כעת מתברר שאסור למבקרים להיכנס אליו עם מזון או אופניים. גם לעובדי פייסבוק אסור?

רוטשילד 22 (צילום: שלומי יוסף)
רוטשילד 22 (צילום: שלומי יוסף)
26 בספטמבר 2017

המגדל הבוער: זה כמה שבועות שקבוצת פעילים חברתיים נאבקים על זכות הציבור להשתמש בלובי מגדל המשרדים היוקרתי בשדרות רוטשילד 22, שבין השאר ממוקמים בו גם משרדי פייסבוק בישראל. לאלה מכם שפספסו את הפרקים הקודמים, נזכיר כי בשטח לובי הבניין ישנה "זיקת הנאה לציבור", כלומר מדובר בשטח שהציבור זכאי להשתמש בו, זאת בתמורה לאישור העירייה להוסיף שטחי בנייה בפרויקט. למרות זכותנו הטבעית וההיסטורית, הנהלת המשרד לא ממש הביאה את הדבר לידיעת הציבור, ומאז שפורסם דבר זיקת ההנאה, מנסים פעילים חברתיים לממש את זכותם וזכותנו נוכח התנגדות נחרצת מצד הנהלת הבניין. לאחרונה מצאה הנהלת הבניין דרך יצירתית למנוע את כניסת התל אביבים העוברים ושבים לבניין: בכניסה למתחם נתלה שלט המצהיר כי בשל חשש בטיחותי מוגבלת כניסת האנשים ללובי ל־23 בני אדם בלבד, וכן נאסרה הכניסה למתחם עם מזון, כלבים, אופניים או קורקינטים.

>> אירועי הפרקים הקודמים בפרשת רוטשילד 22
>> המדריך המלא לקווי האוטובוס הפרטיים בשבת
>> האם נווה שאנן היא הרובע הגאה הבא של תל אביב? 

ההגבלות תמוהות במיוחד נוכח העובדה שעובדי החברות שיושבות במגדל, לרבות פייסבוק, נכנסים ויוצאים מהבניין עם מזון כמובן, ואף מחנים את אופניהם בחדר האופניים שבתוך הבניין, כך שהם עוברים עמם בלובי. עליהם, כך נראה, לא חלים הכללים שבבניין דורשים להשית על עוברי האורח. "אם עובדי פייסבוק יגיעו ללובי עם אופניים או שהם יהיו יותר מ־23 אנשים אף אחד לא יגיד להם כלום", קובע דורי בן ישראל, מנהלת אתר המזבלה וממובילי המאבק. "זה מסמך לא רלוונטי, הוא לא כפוף להיתרי הבנייה ואין לו שום ערך".

בעוד הנהלת המגדל טוענת כי היא "מקפידה הקפדה יתרה לקיים את כל הוראות הדין ומאפשרת לציבור ליהנות מהלובי בהתאם לכללים אלו", לדברי בן ישראל אותם כללים דווקא לא נשמרים ומנהלי הבניין נוקטים צעדים ספציפיים נגד אותה קבוצת מוחים. "הם משחקים עם שעות הפתיחה של הלובי וסוגרים בפנינו את הדלתות, בניגוד להיתרים שקובעים כי כל עוד מקיימת פעילות עסקים בבניין יש גישה חופשית לציבור". אלא שכיוון שמלבד משרדי פייסבוק ישראל שוכן בבניין גם מלון בוטיק הקרוי על שמו – הפעילות העסקית מתקיימת גם בלילה, דבר שלדברי בן ישראל "מחייב לאפשר גישה בכל שעות היממה".

רוטשילד 22 (צילום מסך מתוך Google maps)
רוטשילד 22 (צילום מסך מתוך Google maps)

לטענת קבוצת אביב, שמנהלת את הבניין, "למרבה הצער באחרונה החלו גורמים אינטרסנטים המבקשים לקדם את ענייניהם על חשבון גבם של משתמשי הבניין והציבור הרחב, לעשות שימוש ציני ב'זיקת ההנאה' שניתנה לטובת הציבור לשם מימוש יעדם ולהפיכת שטח הלובי לזירת מחאות והפגנות. לפני כעשרה ימים התברר להנהלת הבניין כי מתוכנן אירוע מחאה המוני בלובי אשר היה בו כדי לסכן את הציבור. בעקבות כך פנתה החברה לרשויות אכיפת החוק וביקשה למנוע את קיום האירוע. החברה אף פנתה למארגני האירוע וביקשה להימנע מקיומו מעבר לתפוסה המותרת. לדאבונה של החברה המארגנים לא שעו לבקשתה, וקהל רב התאסף ואף חלקו התפרע, קילל, וניסה להבריח את התיירים שנכחו במקום".

מעיריית תל אביב־יפו נמסר: "כפי שמקובל בערים מתקדמות בעולם, עיריית תל אביב־יפו ומוסדות התכנון פועלים בשנים האחרונות להרחבת המרחב הציבורי על חשבון ובשילוב שטחים פרטיים. כחלק ממדיניות זו הוגדר גם הלובי של הבניין ברוטשילד 22 כזיקת הנאה לציבור, תוך מתן גישה חופשית לשימוש ציבורי בלובי המבנה והצבת ריהוט לשימוש הציבור. הצבת השלט והמגבלות המופיעות בו ייבדקו על ידי העירייה וזאת במטרה לייצר מצב שבו המרחב יפעל בהתאם לייעודו והוראות התב"ע יכובדו", נמסר.

בפייסבוק ישראל סירבו להגיב. עם או בלי מזון במשרד.