הוד רוממותו: הגיע הזמן לתת את הכבוד הראוי לרום

כששוק הוויסקי משתגע והקוניאק, כדרכם של צרפתים, דובק במסורת ולא מחדש - זו הזדמנות מצוינת להכיר את הרום - הוא סקסי, הוא מענין והוא עדיין לא מתומחר בפראות

מתקפת רום חללית
מתקפת רום חללית
25 באוקטובר 2018

תשומת הלב שהוויסקי מקבל לאחרונה גרמה לשוק להתחרפן. מרוב מהדורות מיוחדות, מבקבקים עצמאיים וגימיקים שיווקיים, כבר לא רואים את המוצרים הסטנדרטיים, ובשביל מהדורות מיוחדות, אתם יודעים, צריך לשלם מחירים מיוחדים ולא תמיד מוצדקים. יצרני הקוניאק ממשיכים להתנהג כמו צרפתים ולמעט כמה הבלחות נדירות, לא מתחכמים עם המסורת ולא מתאמצים לחדש. לכן מי שאוהב משקאות מיושנים ואוהב לדבר עליהם, נשאר עם אופציה אחת: רום. חומרי הגלם הזמינים, היעדר תקנות אזוריות ומגבלות חוקיות וחוסר עניין לציבור השאירו את הרום שנים ארוכות בחביות ועזרו לו לשמור על רמות מחיר הגיוניות. עכשיו נשאר רק לערבב את כל זה עם תחייתם של הקוקטיילים כדי להבין למה יותר ויותר חובבים ומקצוענים חוזרים להתעניין במשקה הוותיק.

עוד כתבות שיעניינו אותך:
איך הג'ין הפך ממשקה של דודות לטרנד הכי לוהט?
שלושה בתי קפה חדשים ומפתים בעיר
אוהבי בירה ופורטניינט שימו לב: בר גיימינג נפתח בתל אביב

אף שאין חוקים ותקנות שמונעים ייצור של רום בכל מקום בעולם, אי אפשר לנתק אותו מהחוג הטרופי שבו נולד במאה ה־17. העבדים במטעי הסוכר בברזיל או ברבדוס (תלוי את מי שואלים) שהיו צריכים לשתות משהו חזק אחרי יום עבודה גילו שהתססה של מולאסות – תוצרי לוואי של תעשיית הסוכר – יכולה לעשות את העבודה לא רע בכלל. מאוחר יותר הם הבינו שאם מזקקים מולאסות מותססות זה הרבה יותר נקי ואפקטיבי והתחילו לייצר גרסאות מוקדמות של רום. לאחר שהוא שדד את הקאריביים הפך הרום הפך להיות משקה פופולרי גם באמריקה הקולוניאלית. פופולרי כל כך עד שהמיסוי שהטיל הפרלמנט הבריטי על יבוא סוכר לאמריקה בשנת 1733 השבית את תעשיית הרום המקומית ונחשב לאחת הסיבות למהפכה האמריקאית.

כמו לא מעט משקאות אלכוהוליים, גם תזקיק קני הסוכר יכול להרוויח לא מעט מיישון בחביות. גם חלק מהרומים הבהירים עוברים יישון בעץ ולאחריו סינון שהופך אותם לצלולים. תקופת היישון משתנה בהתאם לשיטות הזיקוק: זיקוק דוּדי כמו שמקובל בג'מייקה או ברבדוס או זיקוק רציף שמאפיין את היצרנים בקובה למשל. החביות יהיו בדרך כלל משומשות, כי באקלים החם והלח של האיים, ההשפעה שלהן על התזקיקים תהיה מהירה הרבה יותר מאשר בצרפת או בסקוטלנד. אבל אין מה לדאוג, החביות החרוכות והמשומשות מכילות עדיין מספיק חומרי טעם כדי לתבל את התזקיק ומספיק חומרי צבע כדי לכהות אותו.

בהשוואה לדגנים או ענבים, קנה הסוכר הוא חומר גלם נחות למדי, וגם כשהם מתיישנים שנים ארוכות ומצוידים באחוזי אלכוהול גבוהים יחסית, המשקאות שנעשים ממנו אינם מצליחים לתת פייט של ממש לעוצמות או למורכבות של הוויסקי או הקוניאק. לעומת זאת, מי שיתעמק בהם יוכל למצוא לא מעט עניין, ומי שמחפש עניין במשקאות שלו ידע ודאי להעריך את העובדה שבמחיר בקבוק סינגל מאלט בן 21 שנה אפשר להשיג זוג בקבוקי רום בני אותו גיל ואלי אפילו להישאר עם קצת עודף.

8 בקבוקי רום שכדאי להכיר

סנט ג'יימס, רויאל אמברה

במזזקת סנט ג'יימס, במרטיניק, עושים רום אגריקול שתהליך הייצור שלו כולל שימוש במיץ קני הסוכר בלבד. ללא מולאסות. רויאל אמברה, שהתיישן שנה וחצי עד שנתיים במכלי עץ גדולים, הוא רום ערמוני עם ריחות של פירות טרופיים, בעיקר אננס, פרחים, אדמה ותבלינים, המרקם שלו מוצק ואנרגטי והסיומת ארוכה ומלאת חיים. 110 ש"ח

פלנטיישן אננס

כולם מדברים על רום עם ריחות אננס. פלנטיישן, מותג הרום של בית הקוניאק פייר פראן, הולך על זה עד הסוף ומשתמש בקליפות אננס ובפירות עצמם בתהליך הייצור כדי להוסיף טעמים לרום. התוצאה שמכילה רום מג'מייקה, טרינידד, ברבדוס ומי יודע מאיפה עוד, היא זהובה ועשירה בריחות של אננס צלוי והדרים. 160 ש"ח

בארסלו אימפריאל

הבית הצעיר יחסית מהרפובליקה הדומיניקנית השיק את המוצר הראשון שלו בשנת 1950. בארסלו אימפריאל, שהתיישן עד עשר שנים בחביות ברבן הוא רום רענן ונקי, עם ריחות טובים של פירות ותבלינים, טעמים יבשים יחסית ונוכחות מודגשת של עץ אלון קלוי. רום למתקדמים. 200 ש"ח

אפלטון אסטייט 12

חוות אפלטון שבדרום מערב ג'מייקה היא, כך מספרים, חוות קני הסוכר העתיקה ביותר במדינה. הרום בן ה־12 מזוקק בה בדודי נחושת קטנים ומתיישן בחביות עץ אמריקאיות. ריחות דבש, קרמל ופירות מסוכרים לא חסרים בו, הטעמים שלו נוטים לכיוון המתוק והמבנה לכיוון האוורירי. 230 ₪

דיפלומטיקו רזרבה אקסלוסיב

11 עד 15 שנות יישון בעץ, במזג האוויר של ונצואלה, העניקו לו מראה של וויסקי בן 18 לפחות, וריחות הפרי המתוק המתבקשים שלו, משתלבים נפלא בריחות מבושמים של עשב ירוק וניחוחות אדמה, המבנה מחודד ואלגנטי ולמרות נוכחות משמעותית של טעמי עץ חרוך הוא מצליח לשמור על איזון לאורך כל הדרך. 220 ש"ח

אדמירל רודני אקסטרה אולד

האדמירל הבריטי רודני שניצח את הצי הצרפתי בקרב הימי האחרון של מלחמת האזרחים האמריקאית זכה גם במותג רום שייקרא על שמו. הוא מזוקק באי סנט לוסיה, מדרום למרטיניק, מתיישן 11־15 שנים ומציע טעמים מרוכזים אך הרמוניים של דבש, קרמל ותבלינים, מרקם חלקלק וסיומת מנצחת. 290 ש"ח

ג'יי.אם, אקס או

הוא מגיע ממרטיניק וכמו לא מעט רום שמזוקק במושבות צרפתיות לשעבר, גם הוא שייך לקטגורית האגריקול ומזוקק ממיץ קני סוכר. התזקיקים המרכיבים אותו הם בני עשר לפחות, הטעמים המורכבים והרב שכבתיים שלו כוללים גם ירקרקות מרעננת והמרקם מלטף ונעים. 330 ש"ח

אל דוארדו 21

הרום שמיוצר בגויאנה, במזקקה שעשויה מעץ ומתיישן בחביות קטנות, הוא כהה במיוחד ויש לו ריחות עשירים של פירות טרופיים, שוקולד, טבק ותבלינים. המגע הראשוני שלו עם החיך תוקפני והטעמים קצת שטוחים, אבל הסיומת הארוכה והסופר מורכבת מצליחה לפצות על כך ועושה את זה נפלא. 590 ש"ח