מפגש הסקייט: מתחם הסקייטרים החדש ביד אליהו מעורר מחלוקת

יוזמה חברתית ייחודית או מתק שפתיים על שיפוץ מתחם גולדה? "הרמפה", מתחם הסקייט שנחנך החודש ביד אליהו, מעורר מחלוקת בקרב הסקייטרים הנשמרים מחיבוק ממסדי

הרמפה, מתחם הסקייטר (צילום: דוד רוזן)
הרמפה, מתחם הסקייטר (צילום: דוד רוזן)
30 באוגוסט 2018

 

עיריית תל אביב-יפו חנכה החודש (8.8) את "הרמפה", מרכז נוער ייחודי במתחם הסקייט פארק "גלית" שבשכונת יד אליהו. התזמון, יש להניח, איננו מקרי – שהרי רק בראשית הקיץ, כפי שפורסם ב-Time Out, הסקייטרים הודרו ממשכנם במתחם גולדה שעבר מתיחת פנים בחסות העירייה.

>> איך זה ללכת בפעם הראשונה לים לבד בגיל 62? 

"הרמפה", המשמש כשלוחה של מרכז הנוער השכונתי בת ציון, הוקם בשאיפה למשוך בני נוער וצעירים ולשלבם בפעילות הקהילתית והשכונתית.  אלעד סלע, מנהל המרכז הקהילתי בת ציון, מסביר: "יש כאן מתקן עירוני מדהים, שלמעשה עד היום לא נעשה בו שימוש מעבר להיותו פארק פתוח לציבור. המטרה היא להשתמש במשאב שכונתי מרכזי ולהעצים אותו".

כדי לרתום את הסקייטרים למאמץ ממסדי שכזה נדרשו במרכז לגייס לטובת הפרויקט את איתמר קסלר, אישיות מוכרת בקרב קהילת הסקייט בישראל. קסלר, גולש כבר 16 שנה ומעניק כעת הדרכה צמודה לנוער במרכז, מספר: "אנחנו עובדים כעת עם העירייה כדי לפתח את המקום למען הנוער שמתעניין בסקייט, באופניים, בגרפיטי, בהיפ הופ וכן הלאה", הוא מספר. "זה נוער שבדרך כלל לא מתעניין במסגרות, ולכן האתגר".

עוד סקייטר שהתמסחר. הרמפה, מתחם הסקייטר (צילום: דוד רוזן)
עוד סקייטר שהתמסחר. הרמפה, מתחם הסקייטר (צילום: דוד רוזן)

לצד זאת, ישנם סקייטרים שמסרבים לוותר על גולדה, ורואים באימוץ המרכז החדש כניעה למנגנוני העירייה וסכנה בהליך הנורמליזציה של תרבות הסקייט בתל אביב. נועם, שגולש במתחם גולדה יותר מ־15 שנה, אומר: "כמו שהם עושים מרכז נוער ביד אליהו, הם צריכים להכיר בכך שגם גולדה זה מרכז לנוער. אנחנו נילחם על גולדה ונישאר שם עוד דורות. אנחנו היחידים שמשתמשים במתחם הזה, תיכף כבר 30 שנה. אנחנו תורמים לו. אחת מחברות הנהלת המוזיאון כתבה לעירייה פעם שאסור להעיף אותנו כי אנחנו אגדה אורבנית. כלום לא יעזור להם, ולא משנה כמה ינרמלו את הספורט של הסקייט. גם כשסקייטרים יתחרו באולימפיאדה של 2020, וגם אם יבנו לנו סקייט פארקים במיליונים של שקלים – אנחנו נאהב את הרחוב ונישאר שם. אנחנו לא נגד גלית, אבל אנחנו עם גולדה". קסלר מחדד: "יש הבדל גדול בין גולדה לגלית. הנושא המשותף הוא כמובן תרבות רחוב, אבל השוני הוא במידת הפורמליות. ב'רמפה' קיבלנו אישור מהעירייה, בניגוד לגולדה, לפתח אזור ולפתח תרבות".

הרמפה, מתחם הסקייטר (צילום: דוד רוזן)
הרמפה, מתחם הסקייטר (צילום: דוד רוזן)

האם הסדרה של מרכז לנערים סקייטרים משמעה בהכרח כניעה לעירייה? קסלר ורבים אחרים סבורים שלא. "אפשר ללכת תמיד נגד הזרם, אבל אפשר גם ללכת איתו ולנסות להשפיע יותר". לדברי קסלר, במועד השיפוץ הבא של גולדה יוכלו הסקייטרים להביע דעה עניינית יותר ולזכות בגב מהעירייה, ואף לפתח את הנוער ואת הדור הבא של הסקייטרים כדי שיוכלו לבטא את עצמם טוב יותר. "סקייטבורד זה אומר להיות עם ראש פתוח", הוא מסכם, "אז אנחנו רוצים לפתוח להם את הראש ביחד".