על האש אבל בסטייל: השיפודים שסחפו את המסעדות של תל אביב

אולי זו הנוסטלגיה, אולי המלחמה, אולי הרצון לחסוך ואולי כולנו פשוט רוצים לחזור לימים בהם שיפודיות היה הלהיט של הרגע - אבל פתאום תל אביב התמלאה שיפודים מיוחדים במסעדות מדרג בינוני ועד יוקרה. אז קחו שיפוד ורק בבקשה תיזהרו, זה חם בברזל
למונח "שיפודיה" יש מקום של כבוד בישראל. שנים לפני שמסעדות למדו לשים מפית שלא יוצאת מקופסת מתכת, השיפודיות היו המקום בו הישראלי הממוצא (הממוצע המומצא) היה הולך לחגוג, לאכול בצהריים, בערב ולפעמים, אפילו בבוקר. מאז העולם הקולינרי השתנה, אבל לשיפודיות נשאר מקום של כבוד. אבל מעבר לאותם מקומות קדושים לפרגית, בשנה האחרונה אימצו לא מעט מסעדות וברים אל לבם את השיפוד, וישנם אף כמה שמסתמכים על השיפוד לבדו. הגרסאות מופרעות, ובהתאם גם יקרות יותר – אבל השיפוד זוכה לטייק חדש ברחבי תל אביב. אלו שמונת השיפודים הכי מעניינים של התקופה.
>> הגבינות של מזרח העיר: מעדניית יום טוב נוחתת בשכונת נחלת יצחק
1. דונר קבב | LP
בספוט הרוקנרולי החדש של שף עינב אזגורי והאימפריאל יש המון שיפודים לבחור מהם. התלבטנו ארוכות אבל בסוף כל העיניים היו על המיני־דונר קבב (בתמונה הראשית) – גרסת שף מיניאטורית משופדת שכבות שייטל, בשר טחון ושומן טלה בטעם עסיסי ומרוכז של בשר, שיעיף לקרניבורים את המוח. 68 ש"ח.
הירקון 66
2. ראשי קלמארי | סנטי
ביס סרף אנד טרף מרוכז ומבריק מצאנו בסנטי, בר יין שיסתובב אם תקראו לו מסעדת פיין דיינינג. ראשי קלמארי חרוכים על איולי פורצ'יני, קושו (קליפות הדרים וצ'ילי מותססות), בזיליקום סגול וציר בקר מייצרים יחד מנה מסחררת במחיר אטרקטיבי במיוחד – 58 ש"ח לשני שיפודים, וזה עוד לפני הנחת הפי האואר.
גורדון 17
3. חריימה קלמארי | ג'ורג'
החמארה החדשה בשדרות וושינגטון רוצה להחזיר את הכבוד לשיפוד, ואם לוקחים את הקלמארי כמדד – יש כאן הצלחה לא מבוטלת. פירות הים נחרכים בגריל בדיוק במידה וסופגים טעם מעושן קלות, שמקבל עוד שפיץ מרוטב חריימה, חומוס וכוסברה. 55 ש"ח ליחידה, 100 ש"ח לשני שיפודים.
שדרות וושינגטון 25
4. דג ואש | a
מסעדת a מפלרטטת בגלוי עם המטבח היפני ולא שוכחת להוסיף טאץ' מקומי. מנת השיפודים היפה כשם שהיא טעימה מורכבת מ – שימו לב – נתחי דגי ים, לדר תירס מזן גילי, איולי כרישה שרופה, עגבניות שרי צהובות, אבקת קארי יפני ופלפל שישיטו צלוי. כמו שמש שמתפוצצת בצלחת ואחר כך על הלשון. 98 ש"ח.
מנחם בגין 121 (מגדל עזריאלי שרונה)
5. בוטא בארא בטן חזיר | מנטנטן
במסעדה היפנית הוותיקה צולים שיפודים בגריל רובאטה מסורתי עוד לפני שהוא נעשה ציוד חובה לטבחים. אפשר לבחור בין מספר סוגים פרוטאין, אך בהינתן בטן חזיר – אפשר לדעתנו לוותר על כל היתר. הנתחים הפריכים והקראנצ'יים מזוגגים ברוטב טארה או שויו (מלח פלפל) והכי כיף לזלול אותם ישירות מהשיפוד. ביפן זה אולי לא היה עובר, אבל לתל אביב יש חוקים משלה. 24 ש"ח.
נחלת בנימין 57
6. טלה ורימונים | דה פקטו
בבר החדש דה פקטו מציעים שיפוד טלה בגלייז רימונים ועלים ארומטיים על לחוח, הפנקייק התימני שמיטיב לספוג הכול וגם הוא טרנד כשלעצמו. המעטפת הספוגית-אוורירית מחמיאה לבשר והקומבינציה מוצלחת באופן כללי. המחיר נוח במפתיע, 62 ש"ח לזוג שיפודים.
נס ציונה 7
7. החרב של טריגר | טריגר בשר ויין
כשברוב המסעדות והברים נצמדים לשיפודים זעירים בסגנון יפן, בטריגר עושים מחווה יפה לשיפודיות מסורתיות: שיפוד גדול ועליו קוביות ואסיו, נתח בעל טעמים עמוקים מהאזור שבין הסרעפת לבטן, שנצלה בגריל ומוגש במלוא עסיסיותו. ניכר באנשי הגריל בטריגר שהם אוהבים בשר וגאים במוצר שלהם – ובצדק. 124 ש"ח כולל צ'יפס מעולה או סלט ירוק גם סבבה.
מונטיפיורי 21
8. אננס 4 וריאציות | ג'יארדינו
קינוח קיצי קליל שמעניק לאננס את הכבוד המגיע לו גילינו במסעדה שבפאטיו היפה של מלון דה ג'אפה. הפרי הטרופי מופיע בצלחת אחת בלא פחות מארבע גרסאות, שונות זו מזו במרקם ובטמפרטורה – שיפוד אננס צלוי בגריל, צ'יפס אננס פריך, קוביות קטנטנות של טרטר אננס וקרם אננס במתיקות עדינה, כאשר כדור גלידת קוקוס מוסיף סיומת צוננת מתבקשת לעונה. 54 ש"ח.
לואי פסטר 2, יפו העתיקה