דאבל וואו: יכול להיות שמצאנו את ההמבורגר הכי טוב בתל אביב

האימפריה מכה שנית. ההמבורגר של OCD (צילום חיים יוסף)
האימפריה מכה שנית. ההמבורגר של OCD (צילום חיים יוסף)

שני שפים של מסעדת עלית החליטו שכדי לשרוד את התקופה הקרובה, הם חייבים להכין המבורגרים מיוחדים. ואנחנו החלטנו שכדי לשרוד את התקופה הקרובה, אנחנו חייבים לאכול את כולם, ואז להשוות, לגלות מי הכי שווה, ואז להזמין שוב כי לא הספיק לנו. מבחן טעימה

11 בדצמבר 2023

הביטוי "החזק שורד" נשאר טבוע בתודעה הציבורית, אבל מספיק גיגול קצרצר כדי לגלות שהוא שגוי ביסודו. מדובר בטעות תרגום נפוצה לביטוי המפורסם של צ'ארלס דרווין, "Survival of the fittest" – כלומר הישרדותם של הכשירים ביותר. לא החזקים הם אלו שמצליחים לעבור משברים, אלא המתאימים מכולם, אלו שכשירים לשינוי, אלו שיכולים להסתגל למציאות החדשה. תעשיית האוכל המקומית מבינה היטב את הרעיון הפשוט הזה, כי כל מי שפותח עסק אוכל בישראל הוא שורד, קודם כל. אבל רק מי שיודע להסתגל למציאות המשתנה תמידית של החיים בישראל מצליח לשרוד גם לאורך זמן, וגם מבעד למלחמות.

נכון לעכשיו. ניקו (צילום שרון בן-דוד)
נכון לעכשיו. ניקו (צילום שרון בן-דוד)

כך במהלך החודשיים האחרונים ראינו המון מסעדות ומסעדנים מחשבים מסלול מחדש – זה התחיל בחמ"לי האוכל ההתנדבותיים שלפחות בחודש הראשון הצילו את הרעב הלאומי, המשך בפתיחות מהוססות עם יותר סימני שאלה מתשובות, ונכון לעכשיו מתייצב אט אט באזור הלא יציב של כלכלת מלחמה. מי שיכול להרשות לעצמו לפתוח כרגיל – בין אם כלכלית, ובין אם בזכות מצבת עובדים סבירה – עושה זאת, ומתפלל שגם הציבור מוכן לצאת כאן. מי שלא, ובכן… הסתגלן שורד. ולפעמים, הסתגלן שורד בין שתי לחמניות המבורגר, נוסע במהירות בארגז קטנוע רק כדי שאנחנו נטעם אותו.

זה בדיוק מה שעשו, כל אחד באזורו, השפים רז רהב (OCD) ושרון כהן (שילה). במקום לפתוח את מסעדות הפיין דיינינג שלהם, החליטו השפים להכין קציצות המבורגר במקום זילופי קוויאר (לא יודע, לא אכלתי הרבה זמן במסעדה). רהב החל להפעיל פופ-אפ המבורגר, בדומה לזה שהפעיל במהלך הקורונה, שיוצא מהמטבח של אחת המסעדות הכי מבוקשות בישראל, וכעת כבר זמין למשלוח דרך משלוחה. כהן בחר דווקא במטבח של בר היין שלו ג'אנגו כדי להפעיל את "ניקו", מותג ההמבורגר החדש שיצר עבור התקופה המוזרה הזו, וזמין למשלוח בוולט. מה זה, שני המבורגרים משפים מהוללים שזמינים במשלוח? נשמע כמו משימה בדיוק עבורנו, שמנמני טיים אאוט.

ההמבורגר של OCD ורז רהב

עוד לפני שרהב הפך לשף-סלב טלוויזיוני ולדקדקן שמאחורי מסעדת העלית, ילד הפלא של המטבח הישראלי השתמש ב"ברווזי", סנדוויצ'יה משודרגת, כדי לטמון את ידיו באוכל – כך שיש לו רקע באוכל רחוב, וזה ניכר. הבורגר של רהב מינימליסטי להפליא, כמעט נטול ירקות – חוץ מטיפה חמוצים פרוסים בעדינות וסלסה של בצל וחסה שמרגישה כמו רוטב אלף האיים בלי הרוטב – ומתהדר בשילוב המילים היפה ביותר ששמעתי בשפה העברית: "הולנדייז שומן בקר". על זה מונחת גבינה ברקנית (אם הזמנתם צ'יזבורגר) שמתקרמלת לשלמות מעל, ומשאירה טעם של הגבינה שנשפכת מצידי הטוסט.

לא מצאנו את הברווז. ההמבורגר של OCD. צילום: מתן שרון
לא מצאנו את הברווז. ההמבורגר של OCD. צילום: מתן שרון

הלחמנייה הבריושית הרכה לשלמות עושה עבודה מושלמת באיסוף כל הטעם של הקציצה, שהיא חד משמעית הגיבורה כן. ההולנדייז נמשך עליה ועל הלחמניה, ומעצים את הטעם הבשרי הגם כך מעולה של הקציצה. מדובר ללא ספק באחת מקציצות ההמבורגר הטעימות שנגסתי בהן בחיי, ובדיוק מה שאתם מדמיינים כשאתם חושבים על המבורגר איכותי משף של מטבח עילי. קצת כמו ההמבורגר שבסוף "התפריט". פשוט אך מבריק, עם טוויסט קטן שמקפיץ את המנה אחת אפיים. שווה כל אגורה במחירו המופקע (77 ש"ח להמבורגר לבדו). הוא אמנם נראה קצת מחוץ ולא מפתה מבחוץ, אבל תנו ביס אחד ותגלו עולם טעמים מרהיב.

"ניקו" של שרון כהן

הבורגר של כהן, על פניו, נראה כמו המבורגר הרבה יותר קלאסי – 200 גרם קציצת המבורגר, לחמניה רכה, פרוסות דקות של עגבניה, מלפפון חמוץ עבה ובצל סגול. רק במבט שני (או קריאת התפריט) שמים לב שהבצל בתחמיץ יפני והרוטב הוא ביארנז סרירצ'ה (שכפי שמוסבר בתפריט, הוא איולי על בסיס חמאה מזוקקת). וזה מאוד עסיסי וטעים גם בגרסה הפשוטה הזו (56 ש"ח לבורגר), כי הקציצה פשוט פשוטה ונהדרת.אבל אתם רוצים יותר. אתם רוצים הזמין את ה"ניקו פאנק בורגר" (78 ש"ל).

טראש איכותי. ההמבורגר "ניקו" של שרון כהן (שילה). צילום: מתן שרון
טראש איכותי. ההמבורגר "ניקו" של שרון כהן (שילה). צילום: מתן שרון

ההבדל נשמע זניח – תמורת 22 ש"ח אתם מקבלים שמיכה דקה של גבינת צ'דר איכותית וצמד שרימפסים בפנקו שממלאים את רוב רובו של שטח ההמבורגר. זה נראה קצת טראשי (כי זה באמת קצת טראשי), אבל אחרי שתנגסו במגדלון הזה תבינו שיש סיבה שזו התוספת היחידה בניקו. בעוד שהגבינה הטעימה עוזרת להחליק את הבורגר לגרון, השרימפסים מספקים רמת עסיסיות ושילוב טעם שמשדרג את טעם ההמבורגר יותר מכל תוספת אחרת, כי גם בייקון לא מכניס לו רעננות שכזו. המחיר עדיין לא זול, כי חומרי הגלם דורשים, אבל אם אתם במוד להתפנק, זה המבורגר נהדר להתפנק איתו.

המנצח

משכו אותנו בהולנדייז שומן בקר בבקשה: עם כל אהבתנו להברקת השרימפס של שרון כהן, על ההמבורגר של רז רהב אנחנו עוד חולמים בלילה. ביס פשוט מופלא, קציצה נהדרת, כל תוספת במקום ואם כבר אנחנו בעיצומו של משבר בתעשיית האוכל המקומית, שלפחות אלו יהיו ההשלכות.
להזמנה מ-OCD
להזמנה מ"ניקו"