תום יורק: מתנגד לחרם על ישראל, תומכי ה-BDS "זורקים עלינו חרא"

בריאיון ב"רולינג סטון" מספר סולן רדיוהד שהוא מתנגד בנחרצות ללחץ שמפעילים על הלהקה רוג'ר ווטרס ואמנים נוספים שלא להופיע בישראל. "הם מתנשאים מעלינו וזה מדהים מבחינתי שהם חושבים שיש להם את הזכות לעשות את זה"

תום יורק, סולן רדיוהד (צילום:  Mark Metcalfe/Getty Images)
תום יורק, סולן רדיוהד (צילום: Mark Metcalfe/Getty Images)
2 ביוני 2017

סולן רדיוהד תום יורק מתנגד בכל מאודו לחרם התרבותי והאקדמי על מדינת ישראל כחלק מה-BDS. בריאיון שפורסם היום (ו') ב"רולינג סטון" מתייחס יורק ללחץ שמפעילים עליו ועל הלהקה אמנים שונים ביחס להופעה בישראל, ומודיע בנחרצות: נגיע להופעה בפארק הירקון ב-19 ביולי.

ב-23 באפריל חתמו מעל 50 אמנים ואנשי תרבות, כשהבולט שבהם רוג'ר ווטרס, על עצומה שקוראת לרדיוהד לבטל את המופע, בשל כיבוש ודיכוי העם הפלסטיני. בנוסף מופעל על יורק לחץ לבטל הרצאה שהוא צפוי לתת באחת האוניברסיטאות.

בריאיון שפורסם היום במגזין "רולינג סטון" ושנערך כחלק מסיפור גדול יותר על 20 שנה ל"אוקיי קומפיוטר", אומר יורק ש"זה מאוד מטריד. יש המון אנשים שלא מסכימים עם BDS, כולל אנחנו. איני מסכים עם החרם התרבותי כלל וכלל, וכך גם ג'יי קיי רולינג, נועם חומסקי, ואחרים. יש אנשים שאני מעריץ כמו קן לואץ' שלא הייתי חולם לומר להם איפה לעבוד או מה לחשוב. סוג השיח שהם מעוניינים בו הוא כזה של שחור ולבן. יש לי בעיה עם זה. מאוד מפריע לי שהם בוחרים לזרוק עלינו חרא בפומבי במקום לדבר איתנו אישית. זה מאוד לא מכבד להניח שאו שאנחנו לא מבינים מה קורה או שאנחנו מפגרים שלא יכולים להחליט בעצמנו. זה מתנשא בצורה קיצונית, זה פוגע, ואני לא מבין למה לעשות מופע רוק או להרצות באוניברסיטה זו בעיה.

"עניין האוניברסיטה הוא במיוחד מטורף בעיני. באמת? אי אפשר ללכת לדבר עם אנשים שרוצים ללמוד דברים במדינה אחרת? באמת? זה המקום היחיד שבו אתה אמור להיות חופשי לבטא את עצמך בכל דרך אפשרית, ואתם רוצים לומר לאנשים האלה שהם לא יכולים לעשות את זה? וזה גם אמור לעזור למשהו?".

"אי אפשר לדבר עם אנשים במדינה אחרת? באמת?" (צילום: Getty Images)
"אי אפשר לדבר עם אנשים במדינה אחרת? באמת?" (צילום: Getty Images)

יורק ציין את גיטריסט הלהקה ג'וני גרינווד, ש"יש לו מעריצים גם ישראלים וגם פלסטינים ואשתו היא יהודיה-ערביה (אשתו של גרינווד היא שרונה קטן, נ.נ). רק תחשבו כמה זה פוגעני כלפי ג'וני, כל האנשים שמנופפים בדגלים וצועקים ממרחק ש'אתה לא יודע על זה כלום!'. רק לחשוב שאנחנו לא יודעים על הסוגיה כלום. רק לזרוק את המילה 'אפרטהייד' ולחשוב שזה מספיק. זה מוזר. זה בזבוז אנרגיה שיכולה להיות מתועלת בדרך חיובית יותר".

"זו הפעם הראשונה שאני אומר משהו בנושא", אומר יורק. "חלק ממני רוצה לא לומר דבר, כי כל מה שאומר יצית שריפה. אבל בו בזמן, אם רוצים להיות כנים, אז כן – זה ממש מעצבן שאמנים שאני מכבד חושבים שאנחנו לא יכולים לקבל החלטות מוסריות בעצמנו אחרי כל השנים הללו. הם מתנשאים מעלינו וזה מדהים מבחינתי שהם חושבים שיש להם את הזכות לעשות את זה. זה ממש בלתי רגיל. אז תודה, רוג'ר, אבל באמת אני לא מבין".

נייג'ל גודריץ', מפיק הלהקה שגם עובד עם רוג'ר ווטרס, הגיב לכתבה ב"רולינג סטון": "אני לא מאמין בחרם תרבותי. אני לא חושב שזה עוזר אף פעם. למעשה, אני חוושב שזה נכון לומר שהאנשים שמהם אתה מונע את המוזיקה הם האנשים שמסכימים איתך ולא בהכרח עם הממשלה שלהם. אז זה לא רעיון טוב. תום ורוג'ר מסכימים על הרבה דברים, אבל על זה לא. הם אף פעם לא נפגשו, האמת. אני חושב שתום מרגיש שהוא מגונן על ג'וני, ואני לגמרי מבין את זה. אבל אני לא באמצע של זה. כל זה יוצר רק אנרגיה של פירוד. זה לא מביא אנשים יחד. כך לא מעודדים דיאלוג. מה אתה משיג בזה שיצרת פירוד? אתה מקבל את תרזה מיי, את נתניהו, את טראמפ".