פירות נאים ודגים מעושנים: האנשים שבוחרים לאכול אחרת

טבעונות זה כבר מיינסטרים, אבל כנראה שעוד לא שמעתם על תזונה פירותנית, על פליאו או על תזונה היגיינית. שלושה אנשים שהחליטו לבחור אחרת, ולאכול רק מה שעושה להם ולגוף שלהם טוב

פירות הקיץ בשוק האיכרים. צילום: איליה מלניקוב
פירות הקיץ בשוק האיכרים. צילום: איליה מלניקוב
30 באוקטובר 2018

בחיים ישנם רגעים המוכרים היטב לכולנו. לעמוד מול הארון כשאין מה ללבוש, לקום לפני השעון המעורר או הבקרים האלה, שבהם פותחים את המקרר ומתלבטים ארוכות מה לאכול. הבחירה בין קוטג' לטחינה נדמית כעת גורלית מתמיד, כזו שבאחת תכריע את העתיד כולו. בעוד שעבור רובנו, תכנון התזונה היומיומית מסתכם בתכולת המקרר, הקפיטריה או בית הקפה הקרוב, ישנם אנשים שבחרו לחשוב על המזון שיטיב איתם ועם בריאותם ולהפוך אותו לאורח חיים של ממש. עבורם, תזונה היא לא רק קורנפלקס עם חלב, תפוח ירוק או סנדוויץ' על הדרך – היא מתוכננת, מוקפדת ומאוזנת. אתם יכולים לדמיין יום שבו אתם אוכלים עשר גויאבות וארבעה מנגואים? או יום שנפתח בדגים מעושנים ובגבינות שמנות לארוחת בוקר? או בכלל, צום חודשי שנמשך מעל 24 שעות? ישבנו לשיחה עם שלושה אנשים שבחרו בתזונה ייחודית והפכו אותה לשגרת חייהם.

"כשהגוף מסופק ולא מרגיש שחסר לו דבר מה, האכילה מפסיקה להיות רגשית וכך הגוף יכול להתמקד במה שנכון וראוי עבורו". ענת רשף גלעד
"כשהגוף מסופק ולא מרגיש שחסר לו דבר מה, האכילה מפסיקה להיות רגשית וכך הגוף יכול להתמקד במה שנכון וראוי עבורו". ענת רשף גלעד

ענת רשף גלעד

איך קוראים לזה? תזונה פירותנית 801010: 80% פחמימות פשוטות (מנגו, ענבים), 10% שומנים (אבוקדו, אגוזים, 10% חלבונים (נבטים, חסה, שקדים).
כמה זמן את כבר עושה את זה? 3 שנים.
למה בעצם? אחרי שנתיים בטבעונות הסתקרנתי להתנסות בתזונה הפירותנית, במסגרתה אוכלים פירות ומעט אגוזים באופן נא בלבד, ממש כמו שהטבע החליט ויצר. מהרגע הראשון הדבר הרגיש נכון ואמיתי, הרגשתי שהגעתי הביתה. הגוף שלי נשאר שבע לאורך זמן, אנרגטי ומסופק.
איך נראה היום שלך? בבוקר: שני קוקוסים, ארבעה מנגואים, עשר גויאבות, עשרה סברסים, שני ק"ג תאנים. בצהריים: שלושה אבוקדו, נבטים ואגוזים, ובערב שני ק"ג עגבניות שרי, לימון ושני מלפפונים. יש לי עצי פרי רבים בחצר שמאפשרים לי לקיים את התזונה באופן אידאלי וחוץ מזה אני מארגנת קבוצות רכישה עם קהילה פירותנית שהולכת וגדלה בארץ. כשצורכים את המזון בצורתו הטבעית והחיה, הוא זמין כל הזמן ואין צורך להשתעבד לבישולים ולתכנון מדוקדק מדי.
מה גילית? אף על פי שהתרגלנו לחשוב שארוחה דשנה היא מעייפת ואחריה נדרשת מנוחה, כשהתזונה הפירותנית הופכת לדבר שבשגרה, המרץ והכוח נמצאים כל הזמן, לא מתעייפים במהלך היום ואין נפילות מתח ואנרגיה. הגוף מתרגל לאוכל נא ואוכל מאודה או מבושל מעייף אותו ומזיק לו.
איך הבריאות? הגוף מרגיש בריא מאי פעם, הצלחתי להתגבר על בעיות רפואיות שליוו אותי תקופה ממושכת וגם בדיקות הדם מעידות על מצב בריאותי תקין וטוב.
איך את מתמודדת עם פיתויים? כשהגוף ניזון מפירות מתוקים לאורך כל שעות היום, אין חשקים מוגברים לסוכר ולפחמימות מעובדות. בשורה התחתונה, כשהגוף מסופק ולא מרגיש שחסר לו דבר מה, האכילה מפסיקה להיות רגשית וכך הגוף יכול להתמקד במה שנכון וראוי עבורו.

קרן דור

איך קוראים לזה? פליאו, תזונה שמבוססת בעיקר על שומן רווי מהחי: בשר, עוף, דגים, ביצים, מוצרי חלב, ירקות, מעט פירות, מעט פחמימות, ירקות אפויים ומעט אורז לבן.
כמה זמן את כבר עושה את זה? שנה וחצי.
למה בעצם? הגעתי לתזונה בעקבות אבי שמתאמן בענפי ספורט תחרותיים, שבעקבותיהם הוא התנסה בשלל תזונות. הוא מצא כי תזונת הפליאו היטיבה איתו יותר מכל התזונות הקודמות, החל מטבעונות ועד אטקינס והחליט להתמיד בה. כשראיתי את ההשפעות החיוביות שהתזונה חוללה עליו החלטתי להתנסות גם, מתוך סקרנות ורצון לאתגר. אחרי שלושה שבועות קשים שהרגישו כמו גמילה של ממש מגלוטן וסוכר, הגוף התחיל להגיב בחיוב לשינוי התזונתי, והרגיש חיוני ואנרגטי.
איך נראה היום שלך? בבוקר: שתי ביצים מטוגנות בחמאה לצד דגים מעושנים, אגוזים קלויים וגבינה עם אחוז שומן גבוה. לארוחת צהריים: קציצות בקר עם מעט אורז או ירקות אפויים, במהלך היום תפוח, אגס או שקדים. בערב: צלחת גדולה של ירקות. ולקינוח: שוקולד 99%.
מה גילית? הייתי בטוחה שהצורך שלי בפסטה ולחם הם גזירה משמיים והתרגלתי לחשקים המוגברים לפחמימות וסוכר. התזונה עזרה לי להבין שכשהגוף בונה לעצמו מאגרי שומן שהכרחיים לו, הוא מצליח להשתמש בהם באופן היעיל ביותר בעת הצורך, מה שמפחית משמעותית עד מעלים את הצורך בפחמימה מהירה וזמינה.
איך הבריאות? הגוף שלי נמצא במצב בריאותי תקין, אני מרגישה מצוין והפסקתי לסבול מבעיות לחץ דם ומתחושת עייפות שליוו אותי לאורך זמן.
איך את מתמודדת עם פיתויים? לא מתייחסים לתזונה כתורה מסיני, מבינים שכדי שהיא תשתלב כראוי בשגרת החיים אפשר לטעום לעיתים גם ממאכלים שאינם מצויים בתפריט המומלץ ולא להרגיש על כך אשמה נוראית. החשיבות היא ברצון להתמיד ובכוונה להיטיב עם הגוף ולהישאר קשובים לו, גביע גלידה אחד לא ימוטט את כל התהליך שהגוף עובר.

"אני צם פעם בחודש במשך 24-48 שעות שבהן אני מקשיב לגוף שלי ולצרכים שלו". יוני טסקר
"אני צם פעם בחודש במשך 24-48 שעות שבהן אני מקשיב לגוף שלי ולצרכים שלו". יוני טסקר

יוני טסקר

איך קוראים לזה? תזונה היגיינית, נקייה וטבעית, מבוססת על ירקות, פירות, אגוזים, מונבטים ודגנים שלא עברו תהליכי עיבוד והתססה.
כמה זמן אתה כבר עושה את זה? שלוש שנים.
למה בעצם? בת זוגי החלה להשתתף בקורס על התזונה הנקייה והטבעית והחלטתי להירשם גם לקורס וללמוד יחד איתה את רזי התזונה הזו מתוך רצון לנסות ולקיים אותה באופן משותף. במשך חצי שנה הקפדנו באופן אדוק על התזונה והדבר היטיב עם הגוף, שיפר את תפקודי העיכול ואת התחושה הכללית. עם זאת, הבנתי שבאופן אישי ההקפדה על התזונה כהלכתה גובה ממני מחיר רגשי שנובע בין היתר מהאיסור על דברים מסוימים ומהתכנון המתמיד שהתזונה דורשת. לכן, התחלתי לערוך התאמות ושינויים קלים, עדיין ברוח התזונה ההיגיינית שמתאימים לי ומיטיבים איתי. בעיניי, ההקשבה והחיבור לגוף הוא העיקר בתזונה ועל כן אני צם פעם בחודש במשך 24-48 שעות שבהן אני מקשיב לגוף שלי ולצרכים שלו ונוכח שהוא עומד באתגרים ויודע לנצל את המשאבים והמאגרים שבו.
איך נראה היום שלך? בבוקר: פירות וירקות רבים. במהלך היום: שייק פירות עם אגוזים. בערב: תבשיל טבעוני מאודה של כוסמת או קינואה עם ירקות.
מה גילית? שכשלא מעמיסים על הגוף סוכר מעובד וגלוטן, ומזינים אותו במאכלים המתאימים לו, הוא יודע להפיק מהם את מירב החלבונים, הוויטמינים והמינרלים. למשל, תמר שופע ויטמינים ומינרלים שימוצו באופן המקסימלי כאשר נספק לגוף את התנאים האופטימליים לכך ולא נעמיס עליו רעלים ומלחים שהוא לא אמור לצרוך.
איך הבריאות? מצוין, תחושה כללית טובה ואנרגטית, שיפור ניכר במערכת העיכול והתגברות על עייפות ובעיות בריאותיות שנכחו בעבר.
איך אתה מתמודד עם פיתויים? במהלך ההתנסות בתזונה התגבשה אצלי ההבנה שפיתוי הוא פונקציה רגעית הרבה יותר מאשר פונקציה של רעב או מילוי צורך פיזי. כשאנחנו רוצים לאכול שוקולד או פיצה, מלווה לכך לרוב ישר תחושת אשמה, משום שבאופן רציונלי אנחנו יודעים שהם מזיקים לנו. לתחושת האשמה מתלווה האיסור לכאורה על מאכלים מזיקים ועתירי שומנים וסוכר.הצום שאני עורך פעם בחודש תורם לכך שאני מבין מה הגוף שלי באמת צריך כדי לשבוע ולהרגיש חיוני, וגלידה, שוקולד או במבה הם לעולם לא מהדברים שאני מרגיש שעליי לאכול בתום הצום.