על טעם וצומח: למה התחליפים הטבעוניים למוצרי חלב מאכזבים כל כך?

שוק תחליפי מעדני החלב צומח במהירות והחברות הגדולות משקיעות מיליונים בניסיון לסחוט את עטיני הפרה הצמחית. אז למה שום דבר לא יוצא להם מספיק טעים?

מקרר טבעוני. צילום: שלומי יוסף
מקרר טבעוני. צילום: שלומי יוסף
16 בינואר 2019

קבוצת הטועמים גלגלה את מוצר החלב הצמחי על הלשון משל היה יין יקר. אי אפשר היה לטעות בהבעות הפנים שלהם, שהיו משוחות באכזבה. הם התקבצו לצורך טעימה של מוצרים חדשים מן הצומח כקבוצת מיקוד, ומכיוון שרובם היו טבעונים, הם קיוו באופן אישי למצוא מענה לתאווה הלא מסופקת שלהם לתחליף למוצרי חלב. אבל זה לא היה הקרם פרש השמנתי שאליו התאוו. לפחות לא הפעם.

עוד כתבות שיעניינו אותך:
החלה השחורה שגונבת את ההצגה
ההברקה בסולטנה היא בכלל לא השווארמה המפורסמת
בנצי ארבל פותח את הקפה המושלם להורים

אם מסיבות בריאותיות ואם ממחשבה על איכות הסביבה או על סבלן של החיות, מספר הנמנעים מצריכת מוצרי חלב הולך וגדל ושוק התחליפים צומח בארץ במהירות. בעוד שנראה שלשוק מוצרי חלב הפרה אין הרבה לאן להמשיך לגדול, שוק מוצרי החלב האלטרנטיבי (שלא מהחי) מוערך ככזה שמגלגל מאות מיליוני ש"ח בשנה, ונהנה מצמיחה של עשרות אחוזים. הנתונים המדויקים תלויים כמובן במי ששאלתם. התחזיות המהבהבות סימני דולרים מדברות על כך שהשוק צפוי להכפיל את גודלו תוך שנים ספורות, והחברות הגדולות לוחצות על דוושת הגז בכל הכוח: תנובה, שופרסל ושטראוס מנסות לפתח את המוצר הבא, ובמקביל מייבאות מותגים של ויטריז, אלפרו, מונסוי ונוספים. אין ספק שכולם רוצים לסחוט מזומנים מעטיני הסויה. אז עם כל כך הרבה מאמץ, תקציבים וציפיות, למה המוצרים האלה כל כך לא טעימים?

עושה לכם חשק? צילום: שלומי יוסף
עושה לכם חשק? צילום: שלומי יוסף

לד"ר אורי מאיר־צ'יזיק, מומחה להיסטוריה של התזונה שנכח באותה טעימה, יש הסבר פשוט: "במוצר שטעמת היו כמויות גבוהות סוכר של מעובד, והוא נספג דרך נימי דם שמתחת ללשון ומשאיר תחושה של משקעים עם טעם לוואי על הלשון".

אז מה הפתרון להכנת תחליפי חלב טעימים?

"אני נגד תחליפים באופן כללי, מי שטבעוני לא צריך תחליף לבשר או לחלבון. צריך לאכול ירקות, פירות, דגנים, קטניות, אגוזים ושמנים איכותיים. אין סיבה לחפש תחליפים, כי לא חסר לטבעונים שום דבר בתזונה. הישראלים אוכלים כיום פי אחד וחצי חלבון בהשוואה להמלצות משרד הבריאות האמריקאי, ומקורות החלבון הטובים ביותר הם אפונה, שעועית, חומוס ואגוזים. באמת שאין צורך במזונות מעובדים. ככלל, כדי לייצר תחליפים משתמשים בחומרים שאדם לא צריך לאכול, לא אם הוא טבעוני ולא אם הוא אוכל בשר".

אז למה אנחנו רואים ברשתות השיווק כזאת אינפלציה של מוצרי חלב מהצומח?

"ההסבר חד משמעית תרבותי. אנשים רוצים תחליף מעובד. לצערי אנשים מחפשים תמיד את הפשוט והנגיש, שלא צריך לבשל ולהכין. בגלל זה השוק של תחליפי מזון מעובדים גדל מאוד".

למה הכל נראה כמו קופסאות תיונים? צילום: שלומי יוסף
למה הכל נראה כמו קופסאות תיונים? צילום: שלומי יוסף

אתה בעצמך פרסמת מתכון לגבינה טבעונית מאגוזים מותססים.

"כן, אבל זה משהו טבעי. בדיעבד אולי לא הייתי צריך לקרוא לזה גבינה אלא ממרח אגוזים מותססים, אין בזה כל עיבוד תעשייתי או עיבוד אגרסיבי וזה ממרח טעים. אני מתנזר ממוצרי חלב ואני משרה שיבולת שועל או שקדים במים, טוחן וסוחט בחתיכת בד וזה ממש טעים".
הבלוגרית והמרצה אורי שביט דווקא מבינה לגמרי למה מדף גבינות הטופו במרכול ליד ביתה מתרחב במהירות: "אנשים בארץ מכורים למוצרי חלב ולחלב, זה מושרש בנו, זה הרגל תרבותי, וקולינרי, וצרכני. גבינה נמתחת על הפיצה או בטוסט, וחלב בקפה, אלה מרקמים, צבעים ובעיקר הרגלים שאנשים לא רוצים לוותר עליהם. אני בטוחה שמי שגדל במזרח הרחוק לא מחפש גבינה לסנדוויץ' כי זה לא מוטמע בתזונה שלו, אבל אצלנו זה כבר עניין פסיכולוגי".

ולמה יש לאכילה של הגבינות האלה מהצומח חוויית משתמש של קלקר?

"ולכל מוצרי החלב התעשייתיים ברשתות אין חוויית משתמש של קלקר? מה שעושים במסות גדולות ומבצעים בו מניפולציות תמיד יהיה פחות מוצלח ממוצר ארטיזנלי, כמו גבינות האגוזים הנפלאות שקונים מיצרנים קטנים. אבל כמו בכל תחום חייב להיות טווח של רמות, מחירים ומוצרים שיהיו נפוצים לרכישה בכל נקודת מכירה ובמחיר נגיש. אני מסתובבת בעולם ורואה שהחברות הישראליות בצמיחה אדירה. מצד שני לוקח לתעשייה זמן, ברשת הול פודס את מוצאת מקבילי חלב מדהימים, חמאות ויוגורטים מעולים, זה אפשרי וזה יגיע לכאן. המהפכה אצלנו הגיעה לא כחיקוי למה שקורה בעולם אלא בעקבות דרישה של הצרכנים. לוקח זמן להיערך, אבל מוצרים תעשייתיים טעימים עוד יגיעו".