רשת המסעדות החדשה שמגישה אוכל סיני מהניינטיז. רק יותר טעים
באי פאן (Bai Fan) נפתחה במתחם מידטאון בתזמון מקולל, רק 3 ימים לפני פרוץ המלחמה, אבל הנוסטלגיה הספציפית שהאוכל שלהם מספק באה לנו בול בזמן - קונג פאו צ'יקן, מרק וון טון, וכמובן עוף חמוץ מתוק עם אננס וקשיו. ביקור במזרח
אומרים שטיימינג הוא הכל בחיים, או לפחות הרוב. הסניף הראשון של באי פאן, רשת סינית כשרה חדשה מבית בליקר בייקרי, נפתח שלושה ימים לפני שבעה באוקטובר. אם מחפשים בכל רע את הטוב, אפשר לומר שהתזמון הבעייתי מבחינה עסקית מוכיח את עצמו כמדויק מבחינה מוראלית, עם אלמנט נוסטלגי שמזכיר ימים טובים יותר. או לפחות, מטורפים פחות. "אנחנו אלופי הטיימינג. גם את קומפנייא, רשת אוכל ביתי, פתחנו עם פרוץ הקורונה", אומרת בחיוך מריר מור הניג מקבוצת הבעלים.
הניג מספרת שההחלטה לבחור במטבח הסיני הלא טרנדי בעליל נלקחה בחשבון לפני זמן רב, עוד בימים הראשונים של גיבוש הקונספט. "הבנו שמדובר באתגר. בארץ המטבח הסיני הפך לאוכל דוכנים שכולם חוששים ממה שהוא מכיל בתוכו מבחינה בריאותית. יחד עם זאת, זה אוכל שיש לנו בלב פינה חמה עבורו, והוא הנמכר ביותר בעולם".
הסניף הראשון של הרשת ממוקם במידטאון, תחת מגדלים שמארחים כיום מפונים מהעוטף. ברוח הזמנים הוא פועל רק בצוהריים עד שהאוכל נגמר. התפריט אכן פורט על נימי הנוסטלגיה: קונג פאו צ'יקן – עוף מוקפץ עם פלפלים, בצל ירוק, ג'ינג'ר ובוטנים; עוף בלימון; שניצלונים בשומשום; מרק וון טון והבאנקר שבלעדיו אי אפשר – עוף חמוץ מתוק עם אננס וקשיו. "אוכל סיני אמיתי כמו פעם, כמו שכולנו זוכרים אותו, אבל בקטע טוב. בלי רוטב אדום זרחני".
בינות לנוסטלגיה מסתתרות מנות מתוחכמות ועדכניות יותר, למשל קציצות בקר ברוטב קרם קוקוס וג'ינג'ר, או בקר סצ'ואן – תבשיל צלעות בקר צרובות בווק עם תפוחי אדמה וכרישה ברוטב סצ'ואן. מנת מפרום סיני, לעומת זאת, כן גרמה לנו להרמת גבה. בכל זאת, מה לקלאסיקה הטריפוליטאית-תוניסאית ולסין? "זו דווקא מנה סינית אותנטית", מפזרת הניג את הערפל סביב שתי פרוסות חצילים, וביניהן בשר טחון ברוטב מאפו וצ'ילי.
"אחד השפים שלנו הוא ישראלי שהתגורר בסין מספר שנים והביא משם את המנה. התאמנו את האוכל לחך הישראלי, כי אי אפשר לקחת את זה לקצה כמו בסין". ואכן, מי שפגש רגלי תרנגולות ושאר אתגרים במסעדות סיניות אותנטיות ודאי יסכים, אך המנות היו יכולות ליהנות מקצת יותר פיקנטיות. בכל זאת החך הישראלי כבר למד דבר או שניים על מטבחים אסיאתיים.
פרט נוסף שעובד לטובת באי פאן והמטבח הסיני בכלל נוגע למחיר. תמורת עסקית הכוללת מנה עיקרית ותוספת לבחירה כגון אורז לבן, אורז מוקפץ, ירקות מוקפצים וצ'או מיין נודלס, תשלמו 64 ש"ח. תמורת תוספת אגרול, מרק חמוץ חריף או שתייה קלה תתבקשו להוסיף 10 ש"ח ותה ירוק סיני כבר כלול במחיר. כשהמקום ייפתח בשעות הערב מנה מחיר מנה עיקרית יעמוד על 69 ש"ח, יקר יותר מניו יורק וממזללות אסיאתיות בקניונים, אך הטריות ואיכות חומרי הגלם מתבטאת במוצר הסופי. ומעבר לכך במיוחד עכשיו, לליטוף הנוסטלגי ללב ולבלוטות הטעם אין מחיר.
מנחם בגין 144 (מתחם מידטאון), ראשון-חמישי 11:00-16:00, שישי 11:00-14:00 (שעות פתיחה בהרצה), במשלוחים בוולט ותן ביס