לגלות את חיפה מחדש: מוזיאון חיפה לאמנות עושה כבוד לצפון

תערוכה של מרב סודאי במוזיאון חיפה לאמנות. צילום: הדר סייפן
תערוכה של מרב סודאי במוזיאון חיפה לאמנות. צילום: הדר סייפן

שלוש קומות בקצה ואדי ניסנאס שמכילות בתוכן המון אמנות עכשווית, בדגש על מקומית (ועכשיו גם צפונית). שלחו אותנו לגלות מקומות חדשים, אהובים ומרגשים עם בקבוק יין של Porta 6, וזוהי בדיוק ההפוגה שאנחנו צריכים. דווקא עכשיו

5 באוגוסט 2024

בקצהו של ואדי ניסנאס החיפאי שוכן מוסד ותיק שמציג את האמנות הכי עכשווית שיש, בדגש על כזו מקומית במיוחד. נשלחנו לגלות מקומות אהובים ומרגשים על ידי האנשים שמביאים לישראל את היין הפורטוגזי פורטה 6, את חלקם אתם אולי כבר מכירים, אבל מה שגילינו זה שתמיד מעניין לגלות אותם מחדש ולפעמים בקבוק יין זה כל מה שצריך.

לאתר Porta 6 // וגם באינסטגרם // ואף בפייסבוק

מוזיאון חיפה לאמנות הוא אחד מששת מוזיאוני חיפה שעובדים תחת מסגרת אחת – יחד עם מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית; המוזיאון הימי הלאומי; מוזיאון העיר; מוזיאון מאנה-כץ ומוזיאון הרמן שטרוק – והוא מביניהם זה שמוקדש לאמנות, בעיקר כזו עכשווית, בעיקר כזו מקומית.

המוזיאון נוסד בשנת 1951, בתחילה במבנה של עיריית חיפה. בשנת 1978 עבר למשכנו הנוכחי, במבנה אבן ייחודי שנבנה בשנות ה-20 כבית ספר והוכרז כאתר לשימור. הבניין התלת-קומתי ממוקם על גבול שכונת הדר, בצומת מרכזי של תרבות, המחבר שכונות יהודיות וערביות.

מוזיאון חיפה לאמנות. צילום: הדר סייפן
מוזיאון חיפה לאמנות. צילום: הדר סייפן

>> לגלות את רמת השרון מחדש: גלריה קסומה בתוך שכונת מגורים
>> לגלות את בת ים מחדש: המרכז שמשלב עיצוב, קיימות וקהילה. וקפה

מאז העשור הראשון של שנות האלפיים, כשנכנסה לתפקיד האוצרת הראשית שלו תמי כץ-פרימן, שם לעצמו המוזיאון כמטרה לייצג את הרב-תרבותיות של המקום שבו הוא פועל. האוצרים האחרים ששימשו בתפקיד אחריה, כולל האוצר הראשי הנוכחי ד"ר קובי בן מאיר, מקפידים על ייצוג קולותיהם של אמנים ואמניות עכשוויים משלל סוגי אוכלוסיות ותרבויות.

מול מבנה המוזיאון פועלת "החממה לאמנות – מקום" – מרחב לבניית יחסי אמן וקהילה, שמטרתה לקדם את האפקט החברתי של פעולת האמנות בקרב הציבור העירוני. החממה שואפת לפתח בקרב האמנים המשתתפים בה את זיקתם לקהילות השונות סביבם ולקדם פעולות אמנותיות עם דגש חברתי. בחממה מרחב של סלון-גלריה וסדנאות מקצועיות לפעילות מבקרים וקבוצות המופעלים על ידי צוות החינוך של מוזיאוני חיפה.

הדר סייפן, מוזיאון חיפה
הדר סייפן, מוזיאון חיפה

בימים אלה מוצגות במוזיאון שש תערוכות יחידה של אמניות שמתגוררות בצפון הארץ או שגדלו ביישובי הצפון. התערוכות נפתחות בזמן שעשרות אלפים של אזרחיות ואזרחים מפונים מזה כעשרה חודשים מבתיהם ביישובים בצפון הארץ. היישובים המפונים, וגם אלה שאינם מפונים, מופגזים כל העת מלבנון, שריפות משתוללות בחורשות הגליל ומלחמה מאיימת להתלקח.

שש התערוכות של האמניות מחבל ארץ זה (אלה ליטביץ, הדר סייפן, ליהיא טלמור, מרב סודאי, רחל אניו, לירון חנה אוחיון ועמית שכטר) פורשׂות יחד מגוון אופני הסתכלות על היות אישה בישראל. כל אמנית מתייחסת בדרכה לאימת המלחמה ובוחנת גבולות גופניים לצד חיכוכים גיאוגרפיים ותרבותיים. ההצלה שהן מציעות עוטה את דמותה של קהילת נשים יוצרת וחומלת.

שש תערוכות הן לא עניין של מה בכך, והן פרושות על פני שלוש הקומות של המוזיאון. כשתסיימו, או תוך כדי, קחו לכם הפסקה קלה, תוכלו לשלב בה גם שיטוט בשוק וואדי ניסנאס שנמצא ממש למרגלות המוזיאון, טעמו קצת מהבישולים הנהדרים שמוצעים שם בכל דוכן ושלבו איזו כוס יין של פורטה 6, כדי לעכל ולהקל.

מוזיאון חיפה לאמנות, להשיג בשבתאי לוי 26 חיפה
לאתר Porta 6 // וגם באינסטגרם // ואף בפייסבוק

רחל אניו, מוזיאון חיפה (במסגרת החממה לאמנות מקום)
רחל אניו, מוזיאון חיפה (במסגרת החממה לאמנות מקום)