לגלות את חיריה מחדש: הר הפסולת שהפך למקום הכי ירוק שיש

המרכז לחינוך סביבתי בפארק המחזור חיריה. צילום: איתן דותן
המרכז לחינוך סביבתי בפארק המחזור חיריה. צילום: איתן דותן

למי קראתם זבל? פארק המחזור חיריה והמרכז הסביבתי שפועל בו הפכו אותו למרכז שעוסק בסביבה, אמנות ועיצוב. שלחו אותנו לגלות מקומות חדשים, אהובים ומרגשים עם בקבוק יין של Porta 6, וזוהי בדיוק ההפוגה שאנחנו צריכים עכשיו

7 בנובמבר 2024

אחד ממהלכי הריקליימינג הכי מוצלחים שקרו במחוזותינו בשנים האחרונות הוא זה של המרכז לחינוך סביבתי בפארק המחזור חיריה – מילה שעד לפני שנים לא רבות היתה לה משמעות אחת ויחידה. אבל לא עוד. נשלחנו לגלות מקומות אהובים ומרגשים על ידי האנשים שמביאים לישראל את היין הפורטוגלי פורטה 6, את חלקם אתם אולי כבר מכירים, אבל מה שגילינו זה שתמיד מעניין לגלות אותם מחדש ולפעמים בקבוק יין זה כל מה שצריך.

המרכז לחינוך סביבתי ממוקם למרגלות מזבלת חירייה ההיסטורית (שפסקה לפעול בשנת 1998) ובליבו של פארק המיחזור חירייה. הוא נפתח בשנת 2007 ומהווה מאז הזרוע החינוכית של איגוד ערים דן לתברואה המפעיל את פארק המחזור וקולט מידי יום 4,000 טונות של פסולת (כרבע מהפסולת של מדינת ישראל).

>>> לאתר Porta 6 // וגם באינסטגרם // ואף בפייסבוק

חזון המרכז לחינוך סביבתי הוא לקדם שינוי תודעתי המתבקש במעבר לאורח חיים מקיים, "להביט לזבל בעיניים" דרך דיון בהשלכותיה של תרבות הצריכה, שאחד מביטוייה הבולטים הוא כמות הפסולת שאנו מייצרים ולהציג פתרונות עדכניים לטיפול בפסולת החל מצריכה נבונה דרך שימוש חוזר, מיחזור, והשבה לאנרגיה או הטמנה מוסדרת.

המרכז לחינוך סביבתי. באדיבות פארק המחזור חיריה
המרכז לחינוך סביבתי. באדיבות פארק המחזור חיריה

המרכז לחינוך סביבתי שוכן במבנה תעשייתי היסטורי שבעבר שימש כמפעל קומפוסט, וכחלק מ"המהפך" שעבר האתר שופץ מבנה זה והפך "גן עדן ירוק", המרוהט ומאובזר בפריטי עיצוב על טהרת הפסולת. המבקרים חווים מגוון פעילויות חווייתיות, הכוללות סדנאות יצירה מפסולת, חשיפה לתערוכות ומיצגי אמנות, פעילות משחקית ופעילויות חוויה אחרות המייצרות תחושת פליאה, ומכוונות לשינוי תודעתי.

סדנה לכל המשפחה. צילום: ירדן בר
סדנה לכל המשפחה. צילום: ירדן בר

החלל המרכזי של המרכז לחינוך סביבתי משתרע על פני 400 מ"ר ומתנשא לגובה של כ-10 מטרים, וכולל קומת גלריה המאפשרת מגוון דרכי תלייה וצפייה ביצירות. מחוץ לו תוכלו למצוא מדשאה חיצונית ומשטח ישיבה מרוצף שבמרכזו בריכה אקולוגית. גם בשטחי החוץ מוצבות יצירות אמנות – כולל אפשרות להצבת מזרקה בבריכה.

חללי המרכז לחינוך סביבתי מכילים פריטי ריהוט ופריטי דקורציה, כולם על טהרת השימוש החוזר בפסולת, או כאלו המבוססים על עקרונות מקיימים. בין האמנים.ות והמעצבים.ות שתרמו עבודות המוצבות בחלל אפשר למצוא את בריג'יט קרטייה, ניר אוחיון, יואב שביט, רונן וסרמן ואחרים.

צילום: יח"צ
צילום: יח"צ

בשנת 2021 החליטו צוות המרכז להרחיב את העשייה האמנותית ואת מעגל היוצרים המעורבים ולהטמיע תכנית אוצרותית במקום. שנת הפעילות הנוכחית נפתחה עם השלמת מיצב תקרה מרהיב שיצרה שירה קרליבך עבור התקרה בחלל המרכזי: עשר סירות מרחפות בחלל, שאל כל אחת מהן קשורה "משקולת פסולת" המונעת את התנועה החופשית ומסמלת את ההכבדה של תעשיית המוצרים על עולמנו.

השנה, נכנס לתפקיד המנהל האמנותי ניר אוחיון, אמן ומעצב עתיר ניסיון ומזוהה עם יצירה צבעונית ומלאת הומות מחומרים ומוצרים שהוא מגלה באשפה ומגלה את קסמם מחדש, תמיד תוך הפתעה והומור. בחודשים הקרובים יוצבו ברחבי פארק המיחזור מזרקות חדשות, ספסלים, ופסלים שונים של אמנים חדשים וותיקים שנבחרו על ידי המנהל האמנותי ניר אוחיון והצוות לפתח יצירות אלו מפסולת 100% "תוצרת חירייה".

מיצב של גיל יפמן במרכז לחינוך סביבתי. צילום: אילן ספירא
מיצב של גיל יפמן במרכז לחינוך סביבתי. צילום: אילן ספירא

בתחילת דצמבר תיפתח תערוכה חדשה שתיקרא "התפתחוט" ותציג את זווית הראייה של צוות חירייה על תעשיית הטקסטיל דרך חומר הגלם הפשוט של תעשייה זו: החוט. עם פתיחת התערוכה יוחזרו לפעול גם סיורי "אמנות ופסולת" לקהל הרחב. ואחרי כל זה, אנחנו כבר סומכים עליכם שתמצאו לכם פינה על המדשאה הגדולה או לצד הבריכה האקולוגית, תפתחו לעצמכם בקבוק יין של פורטה 6 ותשתו לחיי סביבה ראויה יותר.

המרכז לחינוך סביבתי, להשיג בפארק המחזור חיריה (על כביש 4 דרום בין מחלף מסובים למחלף השבעה)
לאתר Porta 6 // אינסטגרם // פייסבוק

מיצב של שירה קרליבך. צילום: באדיבות פארק המחזור חיריה
מיצב של שירה קרליבך. צילום: באדיבות פארק המחזור חיריה