עושים לנו אמריקה: ארוחת הצהריים החדשה של פורטר סמוקהאוס
אחד המוסדות הקולינריים האהובים בעיר פותח את שעריו גם בצהריים סביב קונספט של מטבח דרום ארה"ב שבמרכזו הבשר המעושן, וגם מק אנד צ'יז, שלטי ניאון צבעוניים ובירות ויין במחירים שלא ראינו מזמן. מי בא איתנו ללאנצ' בלואיזיאנה?
מסעדת פורטר שכנראה שאתם מכירים יותר כפורטר אנד סאנס היא בראסרי ותיקה ומוכרת לרבים כמקום שתמיד נעים לחזור ולהתנחם בה באוכל משובח לצד מגוון בירה מגוונת וטרייה. אבל מה אם נספר לכם שבשבועות האחרונים משנה המסעדה הוותיקה את פניה בשעות הצהריים והופכת לסמוקהאוס שיכול לגרום לכם לחוש משל הייתם בנשוויל, טנסי?
בסוף 2023, השיקו בעלי הפורטר – אמיר נוימן ויואב עלון – את הקונספט החדש של המסעדה, שפועל בימים א'-ו' 17:00-12:00 (ובמשלוחים גם בשעות הערב וגם בשבת). הקונספט סובב סביב המטבח של דרום ארצות הברית שבמרכזו ניצב כוכב אחד – הבשר המעושן.
המחשבה על הקונספט נרקמת בראשם של הבעלים כבר כמה שנים טובות, ולטובתה אפילו יצאו למסע מחקר קולינרי בארצות הברית. במאי האחרון טסו נוימן ועלון (יחד עם אחותו של עלון שחיה בארה"ב) לרואד טריפ, שבמסגרתו הסתובבו במשך כמה שבועות בכל ברביקיו ג'וינטס מנשוויל טנסי ועד ניו אורלינס. "ביקרנו בהמון מקומות", מספר עלון. "מהמוסדות הוותיקים והגדולים ועד מסעדות שכוחות אל. מעבר לאוכל עצמו, רצינו ללמוד את הווייב. את האווירה. לא מדובר רק בבשר. היום הרבה אנשים יודעים לעשן בשר בבית ועושים את זה טוב. אנחנו רצינו חוויה כוללת".
השלב הבא אחרי ששבו השניים ארצה היה המעשנה. "הזמנו מעשנה מחברה אמריקאית שיושבת במיזורי, שהיא כמו המרצדס של המעשנות", מספר עלון. "היא מייצרת את המעשנות בהזמנה אישית, אנחנו למשל ביקשנו שאפשר יהיה למדוד בה טמפרטורה פנימית של הבשר וגם צורת מגשים מסוימת. חיכינו לה המון זמן ולהכניס אותה למסעדה היה מבצע בפני עצמו: היא שוקלת 750 ק"ג ומגיעה בחתיכה אחת. היינו צריכים לשבור קירות כדי להכניס אותה. זה כלי מדהים".
אחרי שנשברו קירות והמעשנה הוצבה במקומה החדש בספטמבר האחרון, החלו צוות המסעדה ללמוד אותה ואת היכולות שלה. אז, כידוע, פרצה המלחמה, אבל עם הפתיחה המחודשת של המסעדה באמצע נובמבר – נפתח לראשונה המקום גם לצהריים, תחת רעיון הסמוקהאוס, כשהמעשנה במרכזו.
הכניסה לסמוקהאוס בשעות הצהריים מרגישה קצת כמו לפסוע אל עולם אחר. מאחורי הדלת שברחוב הארבעה נמצא חלל המסעדה הגדול והאפלולי מעט, ששלטי ניאון חדשים מעטרים את דלפק ההזמנה. מי שמכיר את המסעדה בשוטף כנראה יודע שהיא עובדת כמו בראסרי לכל דבר – מתיישבים בשולחן, מקבלים תפריט, מלצר ניגש ולוקח הזמנה. במקרה של הסמוקהאוס העניין הרבה יותר קליל ובלתי אמצעי: ניגשים לדלפק, בוחרים את אחת האופציות להזמנה (כן כן, אנחנו מיד נפרט גם על זה), מקבלים מגש ומתיישבים באחד השולחנות או התאים הגדולים שצמודים לחלון. נכון, לא מדובר בארוחת צהריים קלילה שחוטפים על הדרך סטייל פלאפל או שווארמה, וסיכוי סביר יותר שתרגישו בלואיזיאנה מאשר בלב תל אביב, אבל מדי פעם מגיע גם לכם משהו ראוי יותר. מי כמונו יודע שאנחנו צריכים את זה מדי פעם.
התפריט (הנה זה בא) מבוסס על קלאסיקות של המטבח של דרום ארה"ב, עם כמה שדרוגים מקומיים. "בשרים הם לא עניין חדש עבורנו", מסביר עלון, "אנחנו מכירים אותם טוב, ובתפריט של פורטר אחת המנות הפופולריות מזה שנים היא מנה של פרגית מעושנת, שהכנו במעשנה קטנה. אז התחלנו עם המנות הקלאסיות: אין כמעט מעשנה בארה"ב שלא מכינים בה בריסקט. זו הקלאסיקה של המעשנות וזה נתח מאוד מעניין שהעישון יפה לו. לצידו יש אסאדו, שהוא שומני ועסיסי יותר, ומנות של בשר מפורק (Pulled meat) שאופייני לאזורים האלה. יש לנו פולד-פורק (חזיר מפורק), פולד-צ'יקן ואפילו פולד טבעוני על בסיס תחליף בשר. עוד בגזרת הבשרים נמצאת מנה של עוף עטוף בתבלינים ומאוד שונה מהעוף בגריל הישראלי שאנחנו מכירים, וגם נקניקיות מעושנות – מבשר חזיר ועגל או מבשר עוף".
גם בגזרת התוספות נרשמת השפעה אמריקאית משמעותית, וביניהן אפשר למצוא קייג'ן בינז – שעועית ברוטב ציר בקר עם בייקון; סאות'רן פוטאטוס – תפוחי אדמה ובצל מוקפצים במחבת; מק אנד צ'יז (עם מרכיב סודי), סלט קולסלאו וסלט עלים. את המק אנד צ'יז תוכלו לשים גם במרכז הארוחה כמנה עיקרית (ואם כן, אנחנו לגמרי מבינים אתכם), וגם להוסיף מעליו את אחד הבשרים המפורקים. איך אתן אומרות? אמריקה.
התפריט מבוסס על האפשרות לייצר כמה שיותר קומבינציות – כל אחד ואחת על פי מה שמתאים לו ומתחשק לו באותו הרגע. הארוחה העסקית כוללת מנה עיקרית של בשר, 2 תוספות לבחירה, לחם תירס שנאפה במקום, מלפפון כבוש מדהים ורוטב לבחירה. והמחיר? מ-49 ועד 79 ש"ח, תלוי בבשר הנבחר. כן, לארוחה שלמה.
יש גם אופציות לארוחות גדולות יותר לזוג או לקבוצה שכוללות טעימות משלל תבואת המעשנה, וגם כריכים וסלטים, גם הם מבוססים על אותם הבשרים המעושנים האיכותיים. השתייה, כמו שהבטחנו, במחירים שלא יצא לנו להיתקל בהם כבר מזמן: שליש בירה מהחבית יעלה לכם 15 ש"ח, חצי 19 ש"ח, כוס יין הבית אדום או לבן תעלה 19 ש"ח ובקבוק שלם יעלה 59. לפעמים שווה לשתות בצהריים.
הסמוקהאוס פעיל במסעדה מדי יום בין השעות 17:00-12:00 במתכונת של שירות עצמי, ובחמש הופכת המסעדה את פניה וחוזרת למתכונתה המקורית של ישיבה בשולחנות והזמנה מתפריט בראסרי מפואר עם עשרות מנות. אבל! תפריט הסמוקהאוס זמין במשלוחים ובאיסוף עצמי לאורך כל היום. כלומר שאם תחשקו בבשר מעושן או מק אנד צ'יז עד הבית, תוכלו להזמין לכם כזה גם בשעות הערב.
וזוהי לא האופציה היחידה להנות מהאוכל גם בבית – למי שרוצה לקחת בשרים או תוספות שלא בפורמט של ארוחה, הם נמכרים גם לפי משקל, במודל של מעדנייה, ועוד ב-10% הנחה. אז בפעם הבאה שאתם מתנדבים לארח ארוחת שישי (או ארוחת כל יום אחר בשבוע), נראה לי שמצאנו עבורכם פתרון קל,, לא יקר, וסופר טעים.
פורטר סמוקהאוס, הארבעה 14, ראשון עד שישי, 17:00-12:00 לישיבה במקום, 12:00-חצות בכל יום למשלוחים ולאיסוף עצמי.
>> לאתר המסעדה
>> להזמנות דרך וולט