Time Out תל אביב About

Time Outתל אביב הוא חלק מרשת Time Out Global — רשת מדיה בינלאומית הפועלת ב-360 ערים מרכזיות וב-60 מדינות ברחבי העולם. Time Out הוא אחד ממקורות התוכן המקיפים והאמינים ביותר בתחומי התרבות, הקולינריה, הבילוי ותיירות עירונית. התוכן, שמתעדכן 24/7, נכתב ונערך על ידי צוות עיתונאים מקצועי מקומי בישראל, בהתאם לסטנדרטים של Time Out העולמית.
טיים אאוט

יום הזיכרון

כתבות
אירועים
עסקאות
"שום דבר לא בסדר". צילום: באדיבות כאן 11

מה רואים הלילה: שום דבר לא בסדר, והערב נותנים לזה מקום

מה רואים הלילה: שום דבר לא בסדר, והערב נותנים לזה מקום

"שום דבר לא בסדר". צילום: באדיבות כאן 11
"שום דבר לא בסדר". צילום: באדיבות כאן 11

כמו כל ישראלי שלא מדחיק לחלוטין את המציאות שסביבנו, גם ערוצי וגופי השידור הישראלים ישקעו הערב בתוגת יום הזיכרון דרך סרטים, טקסים ושירים, שבתקווה יעזרו לנו להתחבר רגשית ליום המאתגר הזה גם אם כל מה שבא לנו זה להישאר בבית ולהתכרבל לצורת כדור

גם בתקופות רגועות, ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה הוא אתגר לא פשוט עבור ערוצי הטלוויזיה, ועל אחת כמה וכמה במהלך מלחמה. אולי זו הסיבה שנוצרו מסורות לא רשמיות על המסך, הרגלים קבועים שמדי שנה מייצרים לנו משהו לצפות בו גם בערב הזה, כדי שלא נרגיש מנותקים.

>> טקס הזיכרון המשותף ירד למחתרת. איפה רואים אותו בתל אביב?

כך, למשל, בערוצי השידור המסחריים גם השנה ישדרו טקסי זיכרון עמוסי זמרים ומוזיקאים, שמרככים את הכאב עם שירי ארץ ישראל העצובה והיפה – ברשת 13 ישדרו את "במותם ציוו" מאמפי פארק ראשון, מופעעם עברי לידר, אודיה, אילנית, רן דנקנר, שי צברי ועוד, בזמן שבקשת 12 ישדרו את "שרים בכיכר" מספורטק תל אביב עם גלי עטרי, עדן גולן, ואלרי חמאתי, מארינה מקסימיליאן ועוד – בעוד שבכאן 11 ובחברות התוכן ישדרו דוקומנטרים שעוסקים באבל והאובדן שהיום הזה מסמל.

"שום דבר לא בסדר". צילום: באדיבות כאן 11
"שום דבר לא בסדר". צילום: באדיבות כאן 11

בכאן 11 תוכלו לראות את הסרט הדוקומנטרי "שום דבר לא בסדר", יומן מצולם בבימויה של רני סער שעוקב אחר שנת האבל הראשונה של נוגה פרידמן, שאיבדה את בן זוגה עידו רוזנטל כאשר יצא להילחם ב-7 באוקטובר. במקום להתעטף באבל שקט ומכובד, פרידמן בוחרת להביע את הסערה הפנימית שלה דרך פרץ יצירתי עוצמתי: היא מתחילה לכתוב שירים, מונולוגים, קומיקס אישי, צילום ביתי – ואף מנהלת שיחות עם עידו, באמצעות בובת גרב שיצרה בדמותו. אם חיפשתם לראות אבל אחר, לא ממלכתי, כזה שעוסק גם ברגעים הקטנים והאמיתיים של החיים, הוא ימתין לכםלאחר מהדורת החדשות של כאן.

צופי yes יוכלו לצפות ב-"אירית ואשר: עשור של געגוע" (21:15 ב-yes דוקו וב-VOD), סרטה של שירלי ברקוביץ' שחוזרת לפגוש את זוג ההורים שביקשו להביא ילד מזרע בנם שנפל בצבא. עשור אחרי שגללה את סיפורם הקפקאי ב-"מדינת ישראל נגד אירית ואשר" ומגלה שהזוג אמנם לא ניצחו עדיין, אבל חלה תפנית כפולה בעלילה: גם במציאות הישראלית שהשתנתה עם ה-7 באוקטובר, וגם בדרך שבה ההורים רוצים למצוא המשכיות.

"אירית ואשר: עשור של געגוע" (צילום: משה נחומוביץ', באדיבות yes דוקו ו- +STING)
"אירית ואשר: עשור של געגוע" (צילום: משה נחומוביץ', באדיבות yes דוקו ו- +STING)

צופי סלקום TV יוכלו לצפות בפרויקט "פנים. יום. זיכרון", מיזם ההנצחה האמנותי של בית אבי חי שהופך זיכרונות מחייהם של חללי מערכות ישראל ופעולות איבה לסרטוני אנימציה.כ-50 סרטי הנצחה מונפשים של חללים ישודרו לאורך היום(סלקום דוקו, סלקוםDRAMA MOVIESוב-VOD). צופי HOT יוכלו לצפות בסרטי נופלים שהתקבלו מעובדי ולקוחות החברה(לאורך היום, HOT3 ו-HOT8). ולא משנה במה תצפו, העיקר שתרשו לעצמכם להרגיש את היום הזה, ואולי גם להבין ממנו כמה דברים על המלחמה האינסופית שלנו פה.

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

כמו כל ישראלי שלא מדחיק לחלוטין את המציאות שסביבנו, גם ערוצי וגופי השידור הישראלים ישקעו הערב בתוגת יום הזיכרון דרך סרטים,...

מאתמערכת טיים אאוט29 באפריל 2025
הטקס המשותף, 2023 בגני יהושע (צילום מתוך עמוד הפייסבוק "לוחמים לשלום")

טקס הזיכרון המשותף ירד למחתרת. איפה רואים אותו בתל אביב?

טקס הזיכרון המשותף ירד למחתרת. איפה רואים אותו בתל אביב?

הטקס המשותף, 2023 בגני יהושע (צילום מתוך עמוד הפייסבוק "לוחמים לשלום")
הטקס המשותף, 2023 בגני יהושע (צילום מתוך עמוד הפייסבוק "לוחמים לשלום")

אחרי שנערך בשנה שעברה אונליין מחשש לאלימות פעילי ימין קיצוני, יתקיים הערב טקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני המשותף בלוקיישן שיפורסם לנרשמים רק ברגע האחרון. הקרנות ציבוריות של הטקס יערכו במספר מקומות בתל אביב. "דווקא עכשיו, כשהחושך והשנאה גוברים, אנחנו בוחרות ובוחרים לעמוד יחד ולהאיר החוצה"

טקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני המשותף של ארגון "לוחמים לשלום" ופורום המשפחות השכולות יתקיים הערב (שלישי 20:30) בפעם ה-20, בלוקיישן חשאי שיפורסם רק היום לנרשמים מראש בלבד, זאת לאחר שבשנה שעברה התקיים במהדורת אונליין עקב המלחמה והחשש מאלימות פעילי הימין הקיצוני. ירידתו של הטקס למחתרת, אחרי שב-2023 נערך בפארק הירקון בהשתתפות אלפי אנשים, מהווה סימן נוסף להידרדרות הדמוקרטית של ישראל ערב יום העצמאות ה-77, אבל מי שיבקשו לצפות בו יוכלו לעשות זאת בשלל דרכים.

>> יום העצמאות בתל אביב: בלי זיקוקים ועכשיו גם בלי ספריי שלג
>> לתפארת מדינת נתניהו: כך הוחרב הטקס הכי ישראלי שהיה לנו

הטקס, שיתרחש בתל אביב ובבית ג'אלה במקביל, יועבר לייב ביוטיוב והשנה גם בשידור חי ל-160 מוקדי הקרנה פרטיים וציבוריים בישראל ורחבי העולם, בין היתר בארצות הברית, גרמניה, אנגליה, נורווגיה, אוסטריה, הולנד, קנדה ושוויץ. בתל אביב צפויות הקרנות פתוחות לציבור בבית רדיקל (בהרשמה מראש), בקפה שפירא ובבית הסגול של "עומדים ביחד".רשימת הלוקיישנים המלאה כאן.

לאורך שנות קיומו הפך טקס הזיכרון המשותף לאחד האירועים החשובים והמרכזיים של יום הזיכרון, ובין היתר לקחו בו חלק רבים מאנשי הספרות והאמנות הבולטים והחשובים בארץ, ביניהם יוני רכטר,יהודה (ג׳אד) נאמן, אלון אולארצ’יק, אחינועם ניני ומירה עווד, פרופ’ אווה אילוז, העיתונאי אליעזר יערי, ד״ר אמאל אבו סעד, הסופר זוכה פרס ישראל דויד גרוסמן הסופר והחוקר ד״ר סמי שלום שטרית, ריצ׳רד גיר, מובראכ עווד ואחרים. במקביל, החל האירוע למשוך התנגדות אלימה והסתה מימין, שהובילה למספר תקריות בהן פעילי ימין כהניסטים וביביסטים תקפו את המשפחות השכולות שהגיעו לאירוע בדחיפות, יריקות וקללות.

את הטקס ינחו השנה שירה גפן ופידא שחאדה, ובין הדוברים הישראלים בו יהיו שורדת הטבח בקיבוץ ניר עוז ושורדת השבי ליאת אצילי, אשר בעלה אביב אצילי ז"ל נרצח ב-7 באוקטובר וגופתו מוחזקת עדיין בעזה; וליאל פישביין, תושב בארי שניצל מהטבח, אח שכול לתכלת פישביין ז"ל, שנרצחה ב-7 באוקטובר יחד עם בן זוגה; מהצד הפלסטיני ידבר מוסא ג'ומעה, תושב הגדה המערבית, ששכל את בן-דודו שנורה לנגד עיניו ואיבד 25 מבני משפחתו במלחמה בעזה. כמו כן, נאומה של פ', תושבת הגדה המערבית ובת שכולה לאם שנרצחה בעזה, יוקרא על ידי הפעילה החברתית אמאני חמדאן.

العربية بعد العبرية English follows
"אני מרשה לעצמי להשמיע את קולה של האמא הקולקטיבית שרוצה עתיד לילדיה"- מיכל הלב, שכלה את בנה לאור אברמוב במסיבת הנובה ב7.10. בטקס יום הזיכרון הישראלי פלסטיני המשותף, היא נשאה דברים שריסקו לכולם את הלב ולא נשארה עין יבשה אחת. למילותיה של מיכל…pic.twitter.com/MA2MViSF3o

— The Israeli-Palestinian Bereaved Families Forum (@PCFForg)June 5, 2024

הטקס יכלול גם מספר הופעות: מקהלת הנשים הערבית-יהודית ראנה, מקהלת הנוער היהודי-ערבי ירושלים, הזמרת מרי מנסא תופיע עם ספירידון סכס ולואי ח׳ליף, ויהוא ירון, אלה רונן ורות דולורס וייס במופע מיוחד למען השלום. עוד יוקרן באירוע סרטון שהופק במיוחד לטקס בהשתתפות צעירים וצעירות ישראלים ופלסטינים מפורום המשפחות השכולות ותנועת לוחמים לשלום, ביניהם מאי פרי – נכדתו של חיים פרי ז"ל – אשר ידברו על האובדן ועל התקווה דרך פעולה משותפת.

"השנה וחצי האחרונות הן מהקשות שחווינו. המלחמה הנוכחית הותירה אחריה הרס, כאב ואובדן. מול המציאות הקשה הזאת קל לשקוע בייאוש, בכעס ובאובדן האמונה. אבל דווקא עכשיו, כשהחושך והשנאה גוברים, אנחנו בוחרות ובוחרים לעמוד יחד ולהאיר החוצה", כך נמסר ממארגני הטקס. "השנה, למרות הכל, ולמעשה בגלל הכל – נקיים את טקס יום הזיכרון המשותף בפעם ה-20, כי לבחור בתקווה זה לא קל – זו פעולה אקטיבית, שמצריכה תעוזה, סבלנות, ובעיקר – קהילה".

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

אחרי שנערך בשנה שעברה אונליין מחשש לאלימות פעילי ימין קיצוני, יתקיים הערב טקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני המשותף בלוקיישן שיפורסם לנרשמים רק ברגע...

מאתמערכת טיים אאוט29 באפריל 2025
שירים בכיכר 2024 (צילום: דור נבו/עיריית ת"א-יפו)

זוכרים ושרים: 5 אירועים וטקסים מרכזיים ביום הזיכרון בתל אביב

זוכרים ושרים: 5 אירועים וטקסים מרכזיים ביום הזיכרון בתל אביב

שירים בכיכר 2024 (צילום: דור נבו/עיריית ת"א-יפו)
שירים בכיכר 2024 (צילום: דור נבו/עיריית ת"א-יפו)

טקס קהילתי מרגש בכיכר הבימה, טקס עירוני רשמי בגן הבנים שבפארק הירקון, המקהלה הקאמרית בשירי זיכרון ארצישראלים, והאירוע העירוני האהוב "שירים בכיכר" (גם השנה בפארק ולא בכיכר) עם ריטה, גלי עטרי, מארינה מקסימיליאן ועוד. כל הפרטים על אירועי יום הזיכרון של עיריית תל אביב-יפו

עוד לא נדמו הדי הצפירה של יום השואה, והלב כבר מתכונן למכה של יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה שיחול בשבוע הבא, עם התרחבותו קורעת הנשמה של מעגל השכול בעקבות מלחמת שבעה באוקטובר שעדיין כאן איתנו. בערב יום הזיכרון (שלישי, 29.4) וביום הזיכרון עצמו (רביעי, 30.4), תערוך עיריית תל אביב-יפו עשרות אירועי זיכרון מרכזיים וקהילתיים ברחבי העיר, ביניהם כמובן העצרת המרכזית בגן הבנים ו"שירים בכיכר" בפארק הירקון, אירועים שכבר הפכו למוסדות זיכרון עירוניים בפני עצמם.פירוט כל האירועים – כאן

>> לא נזכור כלום: איך ולמה ויתרה הטלוויזיה בישראל על השואה
>> היסטוריה והיסטריה: 8 פעמים שבהם הטלוויזיה כן נזכרה בשואה

שני 28.4 // טקס הזיכרון לחללי הטרור // גן הבנים

טקס הזיכרון יתקיים במעמד רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו, אייבי מוזס, יו"ר ארגון נפגעי פעולות האיבה והמשפחות השכולות. הטקס ייערך בגן חללי הטרור, אתר הנצחה עירוני מרגש וייחודי שהוקם בשנת 2007 בפארק גני יהושע. הגן מוקדש לזכר קורבנות פעולות הטרור בתל אביב-יפו. שמות הנופלים חקוקים על קיר זיכרון מעגלי, סביב סלע נביעה שמסמל את זרימת החיים. כיום מונצחים בגן 803 חללים, כולל 40 שנוספו במהלך מלחמת חרבות ברזל.
>> שני, 28 באפריל, 18:15,גן חללי הטרור (סמוך לגן הבנים), פארק גני יהושע, שד' רוקח 4

טקס חללי הטרור 2024 (צילום: כפיר סיון/עיריית ת"א-יפו)
טקס חללי הטרור 2024 (צילום: כפיר סיון/עיריית ת"א-יפו)

שלישי 29.4 //העצרת המרכזית לציון יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל // גן הבנים

עיריית תל אביב-יפו תקיים בערב יום הזיכרון את העצרת המרכזית לציון יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל בני ובנות תל אביב-יפו בגן הבנים. הטקס ייערך במעמד רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו, נחום קדמיאל, יו"ר יד לבנים תל אביב-יפו והמשפחות השכולות (מנחה: קובי מחט/ בהשתתפות דיויד ברוזה). גן הבנים הינו אתר ההנצחה העירוני שהוקם בשנת 2002 בליבו של פארק גני יהושע. הגן משתרע על פני 45 דונם ובהם 12 חורשות עצים ייחודיות, המייצגות תקופות לחימה שונות. כיום מונצחים בו 4,383 חללים, כולל חללי מלחמת חרבות ברזל.
שלישי, 29 באפריל, 17:45, גן הבנים, פארק גני יהושע (צומת רח' אבן גבירול שד' רוקח)

גן הבנים, פארק גני יהושע (צילום: כפיר סיון/עיריית ת"א-יפו)
גן הבנים, פארק גני יהושע (צילום: כפיר סיון/עיריית ת"א-יפו)

שלישי 29.4 // שירים בכיכר // ספורטק תל אביב

האירוע האהוב ביותר של ערב יום הזיכרון, הלוא הוא "שירים בכיכר", יתקיים בדומה לשלוש השנים האחרונות בספורטק תל אביב ולא בשום כיכר הודות לעבודות הרכבת הקלה, וישודר בשידור ישיר בקשת 12 ובגל"צ. למי שהחמיץ אותו עד כה נספר כי מדובר בטקס זיכרון שהוא אירוע מוזיקלי מרגש וייחודי לזכרם של הנופלים, בהנחיית ליאור אשכנזי ובהשתתפות אושר כהן, גלי עטרי, דיויד ברוזה, התקווה 6, ואלרי חמאתי, ישי ריבו, מארינה מקסימיליאן, נרקיס, עדן גולן, עדן חסון, צעירי תל אביב וריטה (ניהול מוזיקלי: עמי רייס/ עורכת: אתי אנטה).בין השירים ישולבו קטעי וידאו עם סיפורי הנופלים ובמתחם יפרסו כסאות לטובת הקהל הרחב. פתיחת שערים ב-19:00, תחילת האירוע ב-20:30, תחילת השידור הישיר ב-21:00. תעשו את החשבון שלכם.
>> שלישי, 29 באפריל, א' ספורטק תל אביב, פארק גני יהושע (אבן גבירול פינת רוקח)

פעם, כשזה באמת היה בכיכר. "שירים בכיכר" (צילום: יעל צור)
פעם, כשזה באמת היה בכיכר. "שירים בכיכר" (צילום: יעל צור)

שלישי 29.4 // טקס יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה // כיכר הבימה

אירוע קהילתי בכיכר התרבות בהובלת המרכז הקהילתי בית תמי ובהשתתפות בתי הספר האזוריים, מרכזים קהילתיים בסביבה (ביכורי העיתים, המרכז הגאה), שבט קהילה (הצופים), אמנים מקומיים ותושבי האזור. במהלך הטקס יוקרן פרויקט תיעוד עירוני מיוחד שילווה את הטקס ויספר על נופלים ונופלות מהעיר, דרך חבורות שאיבדו חבר.ה במלחמות ישראל ובפעולות איבה. מטרת המיזם היא לתת מקום לחוויית אובדן שאינה מקבלת הכרה מספקת, אך מאוד נוכחת בחברה הישראלית. תכני הטקס נבחרו בקפידה מתוך קול קורא קהילתי, טקסטים ושירים. הנחיה: אדוה דדון, משתתפים: נופר סלמאן, ליבי פנקר, אופק יפרח, פורום נשות המילואים, טריו נשים, אנסמבל נגנים ונגניות, מופעי מחול ושירה של קהילת לב העיר.
>> שלישי, 29 באפריל, 19:00, כיכר התרבות (הבימה),שדרות תרס"ט 2

,תל אביב זוכרת. אנדרטת האור, כיכר הבימה (צילום: גל פריזט)
,תל אביב זוכרת. אנדרטת האור, כיכר הבימה (צילום: גל פריזט)

שלישי 29.4 // קונצרט שירי זיכרון בביצוע המקהלה הקאמרית // בית יד לבנים

המקהלה הקאמרית תל אביב בקונצרט המוקדש כולו לזמר העברי, בדגש על שירי זיכרון, גבורה ותקומת העם יצירות שהפכו לנכסי צאן ברזל כמו "הרעות", "הקרב האחרון", "אין לי ארץ אחרת", "הליכה לקיסריה", "החיטה צומחת שוב" ועוד, בעיבודים של גיל אלדמע, אריה לבנון ואחרים.מנצח ומנחה:מיכאל שני, פסנתר:אלכסנדר וולוך, גיטרה:איתי ביינר, סולנית:נדין אופיר.
>> שלישי, 29 באפריל, 19:50, פנקס 63.הכניסה מותנת בהרשמה מראש באתר עיריית תל אביב-יפו

אנדרטת הזיכרון לחללי שבעה באוקטובר (צילוםL כפיר סיון/עיריית ת"א יפו)
אנדרטת הזיכרון לחללי שבעה באוקטובר (צילוםL כפיר סיון/עיריית ת"א יפו)
רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

טקס קהילתי מרגש בכיכר הבימה, טקס עירוני רשמי בגן הבנים שבפארק הירקון, המקהלה הקאמרית בשירי זיכרון ארצישראלים, והאירוע העירוני האהוב "שירים...

מאתמערכת טיים אאוט24 באפריל 2025
זיכרון בסלון, קפה גרונימן רמת אביב (צילום באדיבות עיריית תל אביב-יפו)

לזכור ולבכות: 5 אירועי זיכרון מרכזיים ליום השואה והגבורה

לזכור ולבכות: 5 אירועי זיכרון מרכזיים ליום השואה והגבורה

זיכרון בסלון, קפה גרונימן רמת אביב (צילום באדיבות עיריית תל אביב-יפו)
זיכרון בסלון, קפה גרונימן רמת אביב (צילום באדיבות עיריית תל אביב-יפו)

יום הזיכרון לשואה ולגבורה כבר ממש מעבר לפינה, וכמו בשנה שעבר הוא צפוי להיות קשה מתמיד על רקע המלחמה המתמשכת והפקרת החטופים. עיריית תל אביב-יפו תקיים שלל אירועי זיכרון ולא פחות מ-120 אירועי "זיכרון בסלון" לציון 80 שנה לכניעתה של גרמניה הנאצית. ולא לשכוח

אתם עדיין בפסח עם כל החול המועד והליל סדר שלו, אבל הזמן אינו ממתין לאיש ומעבר לאופק כבר מתייצבים ימי הזיכרון, שיהיו השנה עגומים מתמיד על רקע המלחמה הכושלת וחלליה הרבים והפקרת 59 החטופים שנותרו בשבי חמאס. בניגוד אליכם, עיריית תל אביב-יפו כבר ערוכה לבאות עם שלל אירועי זיכרון ליום השואה והגבורה, ביניהם לא פחות מ-120 אירועי "זיכרון בסלון", שיאפשרו לציבור הרחב לזכור ולבכות ביחד.פירוט כל האירועים הרשמיים כאן.

>> נעים בסופ"ש, נעים בחג: קווי השבת של תל אביב יפעלו לאורך פסח
>> לעוף על החג הזה: 6 דברים נחמדים לעשות בפסח בתל אביב

1. הטקס המרכזי לציון ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה // תיאטרון הקאמרי

תחת הכותרת "ממעמקים- כאב השחרור והצמיחה: בסימן 80 שנה לכניעתה של גרמניה הנאצית", יערך בקאמרי הטקס המרכזי של ערב הזיכרון לשואה ולגבורה במעמד ראש העיר רון חולדאי, בהנחיית אלי גורנשטיין ובהשתתפותם של החזן שלמה פיבקו, שחקניות הקאמרי רבקה מיכאלי וכנרת לימוני, וקטעי שירה של שי צברי ודניאלה ספקטור. על הבמה יעלו שורדי שואה להדלקת נרות זיכרון.
רביעי, 23.4 20:00, שאול המלך 19

הטקס המרכזי לזיכרון השואה והגבורה ב-2024 (צילום: חנוך גריזיצקי)
הטקס המרכזי לזיכרון השואה והגבורה ב-2024 (צילום: חנוך גריזיצקי)

2. אירוע זיכרון רב דורי // אמפי וואהל

טקס זיכרון מיוחד בהובלת קאנטרי ארלוזרוב ובשיתוף שבט הצופים חורש ייערך השנה באמפי וואהל שבפארק הירקון, יחד עם משט זיכרון סימבולי באגם גני יהושע,, במהלכו יושטו 300 סירות זיכרון מוארות עם שמות של מחנות, גטאות וקהילות. האירוע ייפתח בשעה 18:00 באמפי וואהל, יתקיים טקס בהשתתפות הרבה גליה סדן מבית דניאל ובו ייקחו חלק, בין היתר, גם השכבות הבוגרות של שבט "החורש" ואזרחים ותיקים. הטקס יכלול הופעות של להקת צעירי תל אביב, להקת מאמאז'ור וקבוצת המחול של מרכז ביכורי העיתים. בתום הטקס יעברו המשתתפים לאגם של גני יהושע, שם ישיטו את סירות הזיכרון שעל מפרשיהן כתובות הקדשות לנספים בשואה ולחסידי אומות עולם אשר נכתבו על ידי תושבים וחניכי הצופים.
רביעי, 23.4 18:00, אמפי וואהל ואגם פארק גני יהושע

מקום טוב לזכור בו. אגם גני יהושע (צילום: shutterstock)
מקום טוב לזכור בו. אגם גני יהושע (צילום: shutterstock)

3. טקס הזיכרון של מרכז הגאה

טקס הזיכרון של המרכז הגאה יתמקד במאבק, ברדיפה ובתקומה של קהילת הלהט"ב היהודית בתקופת השואה, ויביא לבמה קולות שהושתקו במשך שנים – אלו של קורבנות, לוחמים, שורדים, ומנהיגים שהמשיכו לפעול למען האחר גם ברגעי האימה הגדולים ביותר. הטקס ישלב את סיפוריהם של דמויות היסטוריות מעוררות השראה, בהן אלפרד (פרדי) הירש, שפעל להצלת ילדים באושוויץ, ד"ר מגנוס הירשפלד, מחלוצי חקר המיניות שנרדף על ידי הנאצים, וד"ר שרלוטה וולף, ששרדה את המשטר הנאצי והמשיכה בעשייתה המדעית. לצדם, יובאו קטעים מתוך מחזות העוסקים בשואה ובגורל הלהט"בים בתקופה זו, בהם המחזות "עקומים" מאת מרטין שרמן ו”גטו" מאת יהושע סובול. בטקס ישתתפו המקהלה הגאה, האנסמבל הגאה, ושחקנים מתיאטרון המשולש, שיבצעו קטעים דרמטיים ומוזיקליים, מתוך הכבוד והמחויבות להנצחה, לזיכרון וללקחי השואה עבור כלל הקהילות הנרדפות.
רביעי, 23.4 20:00, אולם המרכז הגאה החדש בגן מאיר, טשרניחובסקי 22

המרכז הגאה (צילום: שרון בן-דוד)
המרכז הגאה (צילום: שרון בן-דוד)

4. זכור: אנשי רוח ותרבות מציגים את כאב השואה // מרכז ברודט

"ערב זיכרון מיוחד המורכב מפסיפס של משתתפים מתחומים שונים, כשהמשותף לכולם הוא האמירה האישית שלהם בנושא זיכרון השואה, לקחיה והרלוונטיות שלה לחיינו כיום. הדוברים והמשתתפים יעסקו בשאלות אקטואליות מתמיד בהקשר ההשלכות של שבעה באוקטובר: האם ההיסטוריה היהודית חוזרת על עצמה? מה עם השבועה שנשבענו אחרי השואה "לעולם לא עוד"? האם אפשר למצוא הקבלות בין האידיאולוגיה הנאצית לזו של חמאס? אלו לקחים יכולים ללמד אותנו שורדי השואה, שיסייעו לנו בשיקום אחרי טבח שמחת תורה? ועוד.
רביעי, 23.4 21:00, אודיטוריום צייטלין הצמוד למרכז ברודט, צייטלין 22

מרכז ברודט לתרבות יהודית (צילום: נדב קרלינסקי)
מרכז ברודט לתרבות יהודית (צילום: נדב קרלינסקי)

5. אירועי זיכרון בסלון

השנה, בערב הזיכרון וביום הזיכרון עצמו, יתקיימו יותר מ-120 סלונים שונים ברחבי העיר במרכזים הקהילתיים, בקאנטרים הקהילתיים, במרחבים הציבוריים, בעסקים מקומיים ובספריות בתי הספר ברחבי העיר, במסגרת המיזם החברתי "זיכרון בסלון", ביניהם שישה סלונים שיתקיימו בבניין העירייה עצמו.פירוט כלל הסלונים העירוניים כאן.
>> רביעי-חמישי, 24.4-23.4, לוקיישנים שונים ברחבי העיר

מתוך אירוע "זיכרון בסלון", 2019 (צילום: באדיבות "זיכרון בסלון")
מתוך אירוע "זיכרון בסלון", 2019 (צילום: באדיבות "זיכרון בסלון")
רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

יום הזיכרון לשואה ולגבורה כבר ממש מעבר לפינה, וכמו בשנה שעבר הוא צפוי להיות קשה מתמיד על רקע המלחמה המתמשכת והפקרת...

מאתמערכת טיים אאוט10 באפריל 2025
גן הבנים. צילום: כפיר סיון

גן הבנים וחללי הטרור: הנצחה בלב הפסטורליה

גן הבנים וחללי הטרור: הנצחה בלב הפסטורליה

גן הבנים. צילום: כפיר סיון
גן הבנים. צילום: כפיר סיון

מי שאינו בקי בתולדות העיר לא יוכל לנחש שמאחורי פינה קסומה בפארק הירקון מסתתרת סאגת הנצחה רבת שנים, שתחילתה לאחר מלחמת השחרור

אם משווים את מדינת ישראל לטלוויזיה, תל אביב-יפו היא ערוץ החיים הטובים. מסעדות וברים, מוזיאונים ושופינג, הופעות ואירועי תרבות ובשנתיים האחרונות גם הפגנות ומחאות – הכול קורה כאן, בלב הפועם של החברה הישראלית. אלא שלמיקרוקוסמוס הזה פנים שונות. ביום אחד בשנה פושטת העיר העברית הראשונה את הצבעוניות ושמחת החיים ונעצרת להיזכר במי שלא ישובו עוד: 4,383 חללי צה"ל, גברים ונשים תושבי העיר שמסרו את נפשם על מזבח הגנת המדינה ו-803 חללי טרור. זכרם מונצח בגן הבנים וחללי הטרור, מקום שבו מורשתם חיה ונושמת ומוטמעת בהיסטוריה העירונית.

בכל ימות השנה, גן הבנים בשדרות רוקח פינת אבן גבירול הוא שלוחה שלווה של פארק הירקון. ילדים, כלבים, ספורטאים חובבים ורומנטיקנים בנשמה נהנים מהמדשאות הרחבות, מהשקט ומהאוויר הנקי. מי שאינו בקי בתולדות העיר לא יוכל לנחש שמאחורי הפסטורליה הזו מסתתרת סאגת הנצחה רבת שנים, שתחילתה לאחר מלחמת השחרור. באותה תקופה תכננה העירייה להקים בכיכר רבין – אז עדיין כיכר מלכי ישראל – אנדרטה מרכזית לזכר בני ובנות העיר שנפלו בעת מילוי תפקידם. חילוקי דעות עם גופים שונים גרמו לכך שהרעיון נדחק הצידה (מאוחר יותר הוקמה באותו מקום "האנדרטה לשואה ולתקומה" של האמן יגאל תומרקין) וזכר הנופלים הונצח בבית יד לבנים, שהוקם באמצע שנות ה-60. עשור אחר כך, מלחמת יום הכיפורים מציפה שוב את הצורך הנורא, ובקיץ 1976 מחליטים בעירייה להקצות לטובת ההנצחה חלק מפארק הירקון.

גן הבנים. צילום: כפיר סיון
גן הבנים. צילום: כפיר סיון

קפיצה קלילה קדימה בציר הזמן ואנו בשנת 2000, כשגן הבנים מתחיל לקרום עור וגידים. על פי תוכניתו של אדריכל פארק הירקון המיתולוגי גדעון שריג, 400 עצים מעצי ארץ-ישראל ניטעים ב-11 חורשות, כל חורשה והמלחמה שלה והעץ המיוחד לה. עמודי הנצחה מאבן שחם שחורה, קטומים בקצותיהם כסמל לחיים שנגדעו, נושאים את שמות הנופלים – רק שם, ללא תאריך לידה ומוות או נסיבות האירוע (את הפרטים המלאים ניתן לקבל בעמדת מחשב בקצהו הצפון-מזרחי של הגן, שבעזרתה ניתן לאתר את שמות המונצחים). טורי השמות הסדורים משקפים תפיסה שוויונית המעניקה משקל שווה לכל חלל, אפילו אם סיפור החיים ונסיבות המוות שונים, כי בסופו של דבר הרי אין הבדל בין דם לדם. בשנת 2023 הוקמה על ידי העירייה אנדרטה חדשה המנציחה את חללי צה"ל, תושבי תל אביב-יפו, שנפלו במהלך מלחמת "חרבות ברזל". עד כה נוספו לה 28 שמות, והעיר נושאת תפילה קולקטיבית שעד כאן ולא עוד.

טקס זיכרון שנתי לחללי הטרור ב-2010. צילום: יעל צור באדיבות הארכיון העירוני עיריית תל אביב-יפו
טקס זיכרון שנתי לחללי הטרור ב-2010. צילום: יעל צור באדיבות הארכיון העירוני עיריית תל אביב-יפו

גן חללי הטרור, שנחנך בשנת 2007, נותן מענה לסוגיית נפגעי פעולות איבה, שבאופן מסורתי זוכים להנצחה ממוסדת פחות מאשר חללי צה"ל. המדיניות העירונית שנקבעה היא שהאתרים שונים מבחינה נושאית ולכן גם התכנון האדריכלי שלהם שונה, אף כי הם סמוכים זה לזה כדי ליצור יחדיו מקום אחד מכובד שבו העיר מנציחה את הנופלים והנרצחים. בעקבות זאת מתכנן האדריכל גדעון שריג (כן כן, אותו אחד מגן הבנים) קיר מעגלי גדול מאבן שחם, שבחלקו הפנימי מונצחים שמותיהם של מי שנרצחו בפעולות טרור בתל אביב-יפו, ללא קשר למקום מגוריהם. עקרון השוויון נשמר גם כאן, ושמות החללים מופיעים על פי עשורים ובסדר אלפביתי.

לאחר שהאתר נחנך ולא ניתן היה עוד לשמור על הסדר, כל שם שנוסף לקיר מתעד עוד אירוע טראגי בחיי תל אביב-יפו. בשנה וחצי האחרונות נחרטו עליו שמותיהם של 40 איש ואישה שקיפחו את חייהם בגבולות העיר במלחמת חרבות ברזל. במרכז האתר נקבע "סלע נביעה" רבוע מבזלת, דומה בתפקודו הסמלי למבוע ברחבה המרכזית של גן הבנים. המים הנובעים מראש הסלע מותירים תלמים לבנים על אבן השחם השחורה כייצוג של החיים מול המוות, במדינה למודת מלחמות כבר 77 שנים.

גן חללי הטרור. צילום: כפיר סיון
גן חללי הטרור. צילום: כפיר סיון

למרות המשקל הרגשי שהם נושאים, גן הבנים וגן חללי הטרור אינם מקומות עצובים. עם הילדים, הרצים והכלבים, שני האתרים הם חלק בלתי נפרד ממרקם החיים בתל אביב-יפו. במובן העמוק של ההנצחה, גן הבנים וגן חללי הטרור מעלים לתודעה העמוסה שלנו את זכר הנופלים לא רק בטקסי יום הזיכרון, אלא בכל ביקור באזור המיוחד הזה בפארק. ואם לנצח נאכל חרב, לפחות שהנוף יהיה פסטורלי.

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

מי שאינו בקי בתולדות העיר לא יוכל לנחש שמאחורי פינה קסומה בפארק הירקון מסתתרת סאגת הנצחה רבת שנים, שתחילתה לאחר מלחמת...

מאתשרון בן-דוד8 באפריל 2025
נזכור את כולם. יום הזיכרון 2023 הר הרצל.  (צילום: Menahem KAHANA / AFP Getty Images)

מה רואים הלילה: המסורת הכי חשובה, שהפכה חשובה מתמיד

בשנה שבה איבדנו כל כך הרבה, הטקסיות של יום הזיכרון הופכת חשובה מתמיד. וגם אם אנחנו לא בדיוק טיפוסים ממלכתיים, יש...

מאתמערכת טיים אאוט12 במאי 2024
זוכרים עם הטעם. תבשיל פסוליה לזכר עמית מן ז"ל (צילום: דן פרץ, סטיילינג: נורית קריב)

טעם של זיכרון: מכינים את המנות האהובות על נופלי ה-7 באוקטובר

פרויקט ההנצחה "מקום בשולחן" של אסיף, המרכז לתרבות אוכל בישראל, בוחר להביט על זיכרון דרך הצלחת. בני משפחות של האנשים שאיבדנו...

מאתיעל שטוקמן12 במאי 2024
הטקס המשותף, 2023 בגני יהושע (צילום מתוך עמוד הפייסבוק "לוחמים לשלום")

הכאב והתקווה: 7 דרכים אחרות לציין את יום הזיכרון בתל אביב

כל אחד והזיכרון הכואב שלו: גם השנה יתקיימו ברחבי העיר שלל אירועי זיכרון אלטרנטיביים, ובראשם הטקס היהודי-פלסטיני המשותף שיתקיים במתכונת אונליין...

מאתיעל שטוקמן29 במאי 2024
שירים בכיכר, 2023 (צילום: חנוך גרזיצקי)

תל אביב זוכרת: יוני רכטר, ברי סחרוף ויסמין מועלם ישירו בכיכר

אירועי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל בתל אביב-יפו יתקיימו השנה בצל מאורעות שבעה באוקטובר, ויתקיימו החל מיום חמישי הקרוב בפארק גני...

מאתמערכת טיים אאוט7 במאי 2024
מתוך "דפיקה בדלת" של איה אליה, אוהד מילשטיין. צילום מסך

מה רואים הלילה: את האנשים שדופקים בדלת, ומבשרים על השכול

מאחורי הדפיקה הארורה בדלת, זו שמביאה את בשורת האיוב, יש שני צדדים: את המשפחה שחייה נהרסו בן רגע, ואת האנשים שנאלצים...

מאתמערכת טיים אאוט24 באפריל 2023
ראו עוד
popup-image

רוצה לקבל גיליון טרי של TimeOut עד הבית ב-9.90 ש"ח בלבד?

(במקום 19.90 ש"ח)
כן, אני רוצה!