בסדרה הבלשית הזו כבר יודעים מי הרוצח, אבל היא שווה את הסבלנות

איפה האלוהים שלך עכשיו? "Under the Banner of Heaven". צילום: פוסטר הסדרה/ Hulu
איפה האלוהים שלך עכשיו? "Under the Banner of Heaven". צילום: פוסטר הסדרה/ Hulu

"תחת נס השמים" היא סוג אחר של סדרה בלשית - הרוצח כבר ידוע, והתעלומה היחידה היא עד כמה עמוק במורד חור הארנב הפונדמנטליסטי אפשר לצלול. והבלש המורמוני המהורהר שמנסה לגלות הוא לא אחר מאנדרו גארפילד, ספיידרמן בשבילכם

25 ביולי 2022

סדרות בלשיות לרוב מנפנפות בפנינו סדרה של פיתיונות, וגורמות לנו להניח מיני הנחות שגויות עד שהן מובילות אותנו לאשם האמיתי. "תחת נס השמים" (התרגום ל-Under the Banner of Heaven) היא סדרה בלשית מסוג אחר. די מהר אנחנו מקבלים מושג מי שיסף את גרונותיהן של ברנדה לאפרטי (דייזי אדגר-ג'ונס מ-"אנשים נורמלים") ובתה התינוקת. השאלות שנשאלות כאן הן לא מי ביצע את הרצח, אלא למה, ואיך הרוצחים הפכו לכאלה.

יותר משהסדרה בת שבעת הפרקים (שעלתה בדיסני+) עוסקת במהלכי החקירה, היא חוקרת את המכניקה של פונדמנטליזם. הסדרה מבוססת על ספר עיון מאת ג'ון קראקאוור, שתיאר את הרצח האמיתי שארע ביוטה ב-1984 ואת שורשיו ההיסטוריים. שמו המלא של הספר הוא "תחת דגל השמיים: סיפורה של אמונה אלימה". כמעט כל הדמויות בסדרה הן מורמוניות. גם בלש המשטרה ג'ב פיירי (דמות בדיונית שהומצאה לצורך הדרמה, בגילומו של אנדרו גארפילד) הוא איש משפחה מורמוני, שאמונתו נסדקת כשבמהלך חקירת הרצח הוא מתוודע לצדדים המכוערים בהיסטוריה הלא רחוקה של הדת הצעירה שבה הוא אוחז, ולניסיונה של הכנסייה המורמונית לגונן על עצמה גם במחיר כיסוי פשעים שנעשו, לכאורה, בשם הדת.

>> ההצלחה של "דברים מוזרים" אומרת דבר מאוד פשוט – נטפליקס בצרות

בהשראת הספר, הסדרה מרחיבה את גבולות הסיפור, ולצד פלשבקים לאירועים בחייהם של כל המעורבים, היא משלבת סצנות מהימים המוקדמים של הכנסייה המורמונית באמצע המאה ה-19, כשג'וזף סמית ואחריו בריגהם יאנג (שהיו לו 55 נשים) הכריזו על עצמם כנביאים של "כנסיית קדושי אחרית הימים" ונדדו מערבה לטריטוריה אינדיאנית. החזרה לסצנות האלה תורמת להבנת החשיבה שמניעה את הפונדמנטליסטים יותר ממאה שנים אחרי כן, שחשים שהכנסייה המורמונית – שאסרה על פוליגמיה ב-1890 – התנתקה מיסודותיה. עם זאת, הפרקים מההיסטוריה הרשמית והמוכחשת של המורמונים מבוימים פחות טוב, ונראים קצת כמו הפקה של הטלוויזיה הלימודית.

המבנה המפורר והעמוס של הסדרה תורם לכך שהיא יותר מעניינת מאשר סוחפת. מבחינת החקירה הבלשית, לפעמים לא ברור איך פיירי ועמיתו ביל מגיעים מפה לשם. אבל מה שהם מגלים תמיד מעניין מבחינה תמטית. את ביל מגלם גיל בירמינגהם, שחקן ממוצא קומנצ'י, שנועד להביא לדרמה נקודת מבט חיצונית של מישהו שאינו מכיר את דרכי המורמונים.

במרכז הסיפור נמצאים ששת בני משפחת לאפרטי, ואביהם הרודן (כריסטופר היירדאל, הזכור מתפקידו מעורר החלחלה בסדרה "גיהינום על גלגלים"). את הבנים שנאבקים על הבכורה מגלמים סם וורת'ינגטון, שלא התפתח כשחקן מאז שהפך לכוכב לרגע ב"אווטאר", וויאט ראסל מ"הפלקון וחייל החורף", וגם רורי קלקין (האח הקטן של מקולי וקירן). בילי האול נוגע ללב בתפקיד האח הצעיר אלן, שנישא לאישה מורמונית מודרנית המשתוקקת לקריירה בטלוויזיה. השוטר פיירי, לעומת זאת, נשוי לאישה שמרנית יותר שמצפה מבעלה לדבוק במסורת, בזמן שהוא הולך ומתמלא שאלות. אנדרו גארפילד, בדרך כלל שחקן רגשי מאוד, מגלם באיפוק יחסי את הדמות שמתמודדת עם הקונפליקט הפנימי האדיר הזה.

על הסדרה חתומים כמה יוצרים מהשורה הראשונה. הכותב הראשי הוא דסטין לנס בלאק, זוכה האוסקר על התסריט של "מילק", שגם ביים את הפרק החמישי. שאר הפרקים בוימו על ידי דיוויד מקנזי ("באש ובמים"), קורטני האנט ("Frozen River"), איזבל סנדובל ותומס שלאמה, שצבר תשעה פרסי אמי על בימוי פרקים בסדרות טלוויזיה מובחרות, בעיקר של אהרון סורקין. הסגנון שביסס מקנזי בשני הפרקים הראשונים הוא אפל ועגמומי, עם דגשים דרמתיים ומוזיקליים יתרים.

הסדרה חמורת הסבר, כאמור, אינה סוחפת ולפעמים דורשת מידה של סבלנות. אבל היא הולכת וצוברת עוצמה, ועם היותה סדרה תקופתית המתמקדת באנשים קיצוניים שהתנתקו מהזרם המרכזי, האיור של גברים שממציאים לעצמם מיני מסרים אלוהיים כדי שיוכלו לשכב עם כמה שיותר נשים, הופך אותה להסתעפות מעניינת של עידן Me Too.

"תחת נס השמים", זמינה במלואה בדיסני+ החל מה-27.7