המספרים מוכיחים: כולנו נהיה טבעונים

זה טוב לבעלי החיים, זה טוב לכדור הארץ וזה טוב לכם. מספר הטבעונים גדל כל הזמן והשוק הטבעוני מתפוצץ. גם התירוץ של "זה לא טעים" כבר לא תופס. כדאי שתתרגלו כבר עכשיו. בתיאבון

משק ברזילי
משק ברזילי
17 בינואר 2019

תל אביב היא בירת הטבעונות העולמית. המשפט הזה כבר הפך לאקסיומה. על פי הלשכה  המרכזית לסטטיסטיקה כחמישה אחוזים מהישראלים מגדירים את עצמם טבעונים, ועמותת Vegan Friendly מעריכה שבתל אביב הנתון הזה גבוה פי שניים. אין להתפלא על כך  כשירקות, פירות וקטניות נגישים כאן כל כך. קשה לקבוע אם יש ממש בתואר הזה, אבל מה שבטוח הוא שהמיתוג עושה רק טוב. הגידול המהיר הזה – ב־2012 עמד שיעור הטבעונים באוכלוסייה הכללית על אחוז אחד בלבד – לא רק השפיע על מסעדנים לפתוח מקומות טבעוניים בכל פינה, אלא הגיע עד החברות הכי גדולות במשק. על פי נתוני סטורנקסט ב־2018 עמדו המכירות של תחליפי חלב וגבינה על 273 מיליון ש"ח, זינוק של כ־40 אחוז מ־2015. תנובה, למעשה, סימנה את השוק הטבעוני כמנוע צמיחה אסטרטגי שלה.

10 המנות הטבעוניות הכי טעימות בתל אביב

להאגן דאז ובן אנד ג'ריז יש גלידות טבעוניות, ליצרניות החלב והגבינות יש מוצרים טבעוניים, פיצה האט, דומינוס, מקדונלד'ס – כולם מבינים לאן הרוח נושבת, וכל הטועמים העיוורים של "מבחן הקציצה" שנערך אחת לזמן מה בתוכניות הצרכנות בטלוויזיה כבר צריכים ממש להתאמץ כדי להגיד: "זה רק כמעט הדבר האמיתי"; כך שגם התלונות בסגנון "אבל זה לא מספיק טעים" הופכות אט אט לבלתי רלוונטיות. האופציות מביטות על הצרכן מכל עבר, אלא שהפעם הן עושות את זה בלי עיניים שעברו עינויים.

כי למה בעצם שנרצה את "הדבר האמיתי" כשמדובר בתוצר של סבל נורא? למה שנרצה חביתה שמשמעותה עשרות אלפי תרנגולות במתקן אחד שמחולק לכלובים בגודל קופסת נעליים, כשכל אפרוח זכר הולך מיד למוות בגריסה או בחנק – כשאפשר לעשות מקושקשת מטופו? למה שנרצה חלב שמשמעותו הפרדה אלימה של עגל מאמו, מכות, חשמול ועטינים בגודל מפלצתי – כשאפשר פשוט לקנות חלב אורז או חלב שקדים?

למה שנרצה בכלל מזון מהחי, שהאו"ם עצמו הגדיר "אסון סביבתי" שתופס 83 אחוז משטחי החקלאות בעולם בעודו מספק רק 18 אחוז מהקלוריות ו־37 אחוז מהחלבון שאנחנו צורכים? תעשיית המזון מהחי פולטת יותר גזי חממה מכל כלי התחבורה גם יחד, והיא אחד הגורמים המרכזיים לכריתת יערות גשם, להתרבות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה ולהתחממות הגלובלית. כדי להפיק ק"ג שעועית דרושים כעשרה מ"ר של קרקע, בעוד ק"ג בשר בקר מצריך כ־160 מ"ר, שלא לדבר על כמות המים שצריך כדי לייצרו (9,000 ליטר, אם אתם מתעקשים). ברור שכדי להאכיל את אוכלוסיית העולם הגדלה ולשמור על כדור הארץ אין ברירה אלא להעלים בהדרגה את התעשייה הזאת ולעבור לתזונה שמבוססת על הצומח (שנוסף על כך אינה מסרטנת כמו בשר אדום ובשר מעובד).

מספר הטבעונים בארצות הברית זינק פי שישה בשלוש שנים, המכירות של מוצרים טבעוניים בצרפת עלה ב־24 אחוז במהלך השנה החולפת, וענקי הטכנולוגיה של סיליקון ואלי קופצים על עגלת המזון הטבעוני. ואתם, מה איתכם? להיות טבעוני זו לא בעיה – יש המון מנות טבעוניות מעולות בתל אביב ואינספור מסעדות טבעוניות שוות – תחשבו על זה בפעם הבאה שאתם מעיינים בתפריט או הולכים לסופר.