איגוד מנהלי התרבות לגמזו: פתח מיד את היכלי התרבות ופארקי ההופעות

חברי האיגוד נימקו את דרישתם בכך שעד כה לא הוצגו נתונים שמוכיחים הדבקה מוגברת במקומות האלה, וכי יש בהם את התנאים לשליטה גבוהה על קיום התו הסגול

מחאת מוסדות התרבות, מאי 2020 (צילום: שלומי יוסף)
מחאת מוסדות התרבות, מאי 2020 (צילום: שלומי יוסף)
5 באוגוסט 2020

אחת הבדיחות העצובות שרצות לאחרונה באינטרנטים היא שמספר ההדבקות בממשלה גבוה יותר ממספר ההדבקות באירועי התרבות. מה שיפה בבדיחות הוא שתמיד יש בהן גרעין של אמת, ובמקרה הזה זה נכון שבעתיים: חדשות לבקרים אנחנו מתוודעים לשרים שנחשפו לחולים מאומתים (רבים מהם קיבלו הנחות סלב ממשרד הבריאות והמשיכו בשגרת חייהם), בעוד שבמוסדות התרבות, עד לרגע סגירתם, לא נמצא חולה מאומת אחד.

על רקע זה הוציא הבוקר (רביעי) איגוד מנהלי התרבות בישראל מכתב דחוף לפרויקטור הקורונה, פרופסור רוני גמזו, הקורא לו לפתוח באופן מיידי את מוסדות התרבות והאמפי פארקים. זאת בהיעדר נתונים חד משמעיים המוכיחים הדבקה מוגברת עקב שהייה במקומות הללו. "עד לרגע זה לא סופקו בידינו או בידי תושבי ישראל הסבר המניח את הדעת, או נתוני הדבקה המסבירים מדוע נסגרו היכלי התרבות מיד לאחר פתיחתם", כתב יו"ר האיגוד יורם ברוורמן. "אין הסבר המציג עובדתית במה שונה תחום התרבות מכל תחום אחר במדינה שאושר לפתיחה".

בנוסף, ציין ברוורמן כי אישור קיומם של מופעי והקרנות הדרייב אין הוא עלה תאנה של משרדי התרבות והבריאות, שאינו מחליף את הדבר האמיתי, וכי "אין לאפשר לדרייב אין להרחיק אותנו מהדרישה לפתוח את היכלי התרבות". עם ההכרזה הממשלתית על אישור המופעים הללו בחודש שעבר, מיד קמו קולות זועמים, ורוב המוסדות וגופי התרבות לא מיהרו לקפוץ על ההזמנות. הטענה שמשותפת לכולם הייתה כי מדובר בהפקה יקרה עד מאוד, שאין להם דרך לעמוד בה.

הקרנה חד פעמית בדרייב אין ז"ל, שנת 2015 (צילום: נמרוד סונדרס)
הקרנה חד פעמית בדרייב אין ז"ל, שנת 2015 (צילום: נמרוד סונדרס)

איגוד מנהלי התרבות למעשה דורשים את פתיחת אולמות התרבות והפארקים במתווה שאישר משרד הבריאות בחודש מאי – כניסה של עד 75 אחוז מהתפוסה ועד 500 איש, תוך מילוי הוראות התו הסגול. חברי האיגוד נימקו כי דווקא במקומות האלה יש יכולת שליטה גבוהה על הנכנסים – "החל מרכישת כרטיסים מראש על פי קפסולה, הקצאת מקומות ישיבה מראש, כניסה מבוקרת, מדידת חום בכניסה, שמירה על מרחק של שני מטר ועטיית מסיכה לכל אורך השהות וכלה ביציאה מבוקרת".

לבסוף ציין ברוורמן כי מנהלי אגפי התרבות "ערוכים לסייע למנהלי ההיכלים/אמפיפארק לחזור לפעילות ולהחזיר מאות אלפי עובדי היכלים ועובדי גופי הסמך שמסייעים להיכלים בעבודתם, טלמרקטינג, כרטוס, מאבטחים, ניקיון, סאונד, הגברה, איפור, ניהול אומנים, תפאורה וכו', וכמובן עשרות אלפי אמנים ומובילי תרבות שיוכלו לחזור להתפרנס ולפגוש את הקהל שכל כך זקוק להם, במיוחד בימים אלו".