הסדרה הכי טובה ב"מלחמת הכוכבים" היא הסוף של "מלחמת הכוכבים"

"אנדור" היא היצירה הטובה ביותר שבקעה מהפרנצ'ייז של "מלחמת הכוכבים" מאז הטרילוגיה הראשונה. זה טוב כי היא הייתה שונה מכל מה שראינו עד היום, וזה רע כי היא הייתה שונה מכל מה שראינו עד היום: בלי חייזרים, בלי ג'דיי, בלי "הכוח" ובעצם גם בלי "מלחמת הכוכבים"
יש לי חבר שבכל פעם שמשהו מטורף קורה בעולם (כריש טורף אדם בישראל/בן גביר ממונה לשר/מגיפה עולמית פורצת), אנחנו שואלים שאלה אחת: איפה החייזרים? כי רק זה מה שחסר לנו עכשיו. פלישת חייזרים. מצאתי את עצמי שואל את השאלה הזאת שוב ושוב במקום שהכי פחות ציפיתי לשאול את השאלה הזאת – במהלך הצפייה בעונה השנייה של "אנדור", הפריקוול לסרט "רוג אחת: סיפור מלחמת הכוכבים", שידוע בתור הפרויקט הטוב האחרון של "מלחמת הכוכבים".
>> כמו שצפיתם: 18 סדרות חדשות שכולם ידברו עליהן בחודש מאי
>> המהפכה של טוני גילרוי: הכוח לשנות את היקום של "מלחמת הכוכבים"
העונה השנייה מסיימת את הסאגה של הטייס קסיאן אנדור, שהיה אמור להיות היורש הרוחני של האן סולו. היא קופצת קצת קדימה בציר הזמן ועוקבת אחר אנדור (דייגו לונה) שהסכים להצעה של לות'ן (סטלאן סקרסגארד) וממשיך להיאבק באימפריה. רוב העונה מתרחשת סביב כוכב הלכת גורמן, המכיל משאבים יקרים עבור הנשק המפורסם של האימפריה – כוכב המוות. הבעיה היא שמשמעות הדבר היא להשמיד את הכוכב, ומי שממונה על הפרויקט היא דדרה מירו, הנבלית מהעונה הקודמת שנעזרת באהובה סיריל קארן.
אם בעונה הקודמת המלחמה בין קבוצת מירו לקבוצת אנדור הייתה מאד עקיפה והתנהלה דרך פעולות פרטיזניות של אנדור והמצוד אחריו שמנוהל על ידי דדרה, אז עכשיו העימות הרבה יותר ישיר. גורמן זאת גם סביבה נהדרת לסיפור. בעונה הקודמת ראינו את פריקס, כוכב שמזכיר מאד את איטליה של ימי הביניים, אז הצעד הטבעי ביותר יהיה כוכב צרפתי. ברצינות, אפילו השפה שלהם נשמעת כמו צרפתית ואפילו אשתי שמעה את זה מהחדר השני ושאלה – "זה לא אמור להיות מלחמת הכוכבים? חשבתי שכל החייזרים שם מדברים באנגלית". יש שם אפילו הומאז' ל"עלובי החיים", רק חסר גברוש קטן שימות על הבריקדה תוך כדי שירה וזה אותו הדבר.
העניין עם "אנדור" הוא שהסדרה מציגה סיפור טוב שמדבר על נושאים מורכבים כמו רצח עם, פוליטיקה, פוסט טראומה ואפילו תקיפות מיניות, לצד עיסוק בנושאים קצת יותר חיוביים כמו מערכות יחסים רומנטיות מורכבות ומיניות (לרוב באופן מרומז ולא בוטה, בהתאם לחוקים הלא כתובים של דיסני). וזה באמת הסיפור הבוגר ביותר של "מלחמת הכוכבים" עד כה, גם כי הוא משחק עם הדיכוטומיה הקבועה בין טוב ורע שאיתה הסדרה התחילה, וזה טוב כי זה שונה מכל מה שראינו עד היום, וזה רע – כי זה שונה מכל מה שראינו עד היום. ממש מלכוד 22 של החנונים.
הבעיה הגדולה של "אנדור", ועכשיו אחרי שסיימתי את הצפייה בשתי העונות אני אפילו בטוח בזה עוד יותר, היא שאין בה את מה שהפך את הסרטים המקוריים משנות השבעים לכל כך מוצלחים. וכן, חלק גדול מזה זה חייזרים. המון דמויות מרכזיות בסרטים המקוריים לא היו אנושיות. יודה, צ'ובקה, ג'אבה דה האט ועוד המון זנים של של חייזרים. בסיום העונה הראשונה של "אנדור" כבר שמנו לב שכל הדמויות המרכזיות אנושיות ועם תחילת העונה השנייה זה כבר צרם, כי כל הכיף בסרטים הראשונים היא להיתקל בזנים חדשים ושונים ברחבי הגלקסיה. לא צריך שכולם יהיו חייזרים, אבל בטח לא שכולם יהיו אנושיים ובכלל – איך האנושות התפשטה ככה ברחבי הגלקסיה? עד סוף העונה החייזרים הפסיקו להופיע גם כניצבים, וזה מבאס, כי פתאום אני מבין כמה היקום של "מלחמת כוכבים" התרחק מהמקור.
אני בדרך כלל שונא פאנבויז, באמת, מעריצים שהורגים את הפרנצ'ייז האהוב עליהם זה דבר נורא, אבל גדלתי על סרטי המקור ואני לא זוכר ככה את היקום הקולנועי הזה. הבחירה להפוך את "אנדור" לסיפור אנושי לא מחייבת ויתור על כל מה שהופך את "מלחמת הכוכבים" ל"מלחמת הכוכבים". הם בחרו לא להתעסק באבירי ג'דיי וגם לא הכניסו יותר מדי דמויות מוכרות מהיקום הרחב שפיתחו. אין בעיה. יכולים להיות סיפורים ללא חרבות אור. אבל זאת גלקסיה מפותחת עם צורות חיים רבות ושונות. אז אם אין לנו את "הכוח" וגם אין לנו חייזרים, ואתם משאירים אותנו רק עם רובי לייזר ואימפריה מרושעת, מה הופך את זה, מלבד העיצוב, לסדרה של "מלחמת הכוכבים"?
שלא תהיה טעות: "אנדור" היא הסדרה הכי טובה של "מלחמת הכוכבים". היא מספרת סיפור בוגר ופחות מתחנף לקונגלומרט של דיסני, עם דמויות אנושיות יותר. יש סיפור שהוא לא רק מבדר – אלא גם מרגש. זאת סדרה שעומדת בפני עצמה, עם המון שחקנים מעולים שכוללים את פורסט וויטאקר המצוין ואת אלן טודיק שנותן את קולו לדיסני בפעם המי יודע כמה, ויש בה רצינות במקומות הנכונים ואקשן מעולה שמגיע ממש כשהעיסוק בפוליטיקה האינטרגלקטית מתחיל לשעמם. לראשונה בתולדות היקום הקולנועי הזה, אנחנו רואים איך רצח עם של האימפריה נראה. האכזריות של האלימות כמעט מזעזעת (שוב, זה "מלחמת הכוכבים" בדיסני, זה לא יכול להיות ממש מזעזע). והיא גם הרבה יותר נגישה מתכנים אחרים בפרנצ'ייז כי סוף סוף יש דמויות שאפשר להזדהות איתן.
אבל השאלה היא לא רק "איפה החייזרים?", אלא "איפה מלחמת הכוכבים"? אנדור מסמלת בעיניי את הפרידה לא רק מקסיאן אנדור וחברים, אלא גם את הפרידה מ"מלחמת הכוכבים", כי זאת הייתה החלקה הטובה האחרונה בגלקסיה וכעת לא נשאר לנו הרבה ממנה. צפו ב"אנדור", כי הסיפור שלה באמת מוצלח ומעניין, אבל קחו גם רגע להיזכר בסרטים הראשונים עם לוק סקייווקר, אובי ואן קנובי, יודה ודארת' ויידר, כי יש לי הרגשה שלא נקבל שום דבר דומה לזה בהמשך. אולי זה טוב. אולי הסרטים האלה ישמשו בעתיד בסיס היסטורי ליקום הזה ואנחנו נקבל סיפורים חדשים שמנותקים משושלת סקייווקר. אני לא בטוח אם עדיין אהיה שם כדי לצפות בזה. אלא אם כן ישלמו לי.