זאת נראית כמו חנות טבע. אבל זה הלאנץ' הטבעוני שלכם ביפו

"נקודת טבע" היא חנות טבע אורגנית יפואית שנתקעת כל יום עם פירות וירקות מצוינים אך פגומים למראה. שרי גולן היא שפית אוטו-דידקטית ששונאת בזבוז מזון יותר מכל. שיתוף הפעולה ביניהן הוליד פתרון מושלם ללאנץ' מזין במחיר הוגן מחומרי גלם אדירים (ואל תחמיצו את סלט הביצים שמפחיד טבעונים)
"כולם מדברים על יוקר המחייה אבל רק מעטים עושים. אני קיבלתי יכולות מהקב"ה לבשל גורמה ועממי, ובני אנוש שאין להם אפשרות לקנות כל יום ולאכול בריא, יודעים בוודאות שכאן הם יכולים לקנות אוכל טרי ומזין", אומרת שרי גולן ומציגה לראווה מקרר עמוס קופסאות. בכל בוקר היא עושה את המרחק הקצר מביתה שבשוק הפשפשים לחנות האורגנית "נקודת טבע", ומכינה מתוצרת חקלאית פגומה סלטים ותבשילים טבעוניים טריים וטעימים במחיר הוגן.
כבר ממבט ראשון, עוד לפני שהיא לובשת את חלוק השף, גולן היא מה שקוראים "טיפוס צבעוני" במובן הטוב של המילה. היא טבעונית כבר 15 שנים ("מסיבה אידאולוגית בלבד, וכל שאר הסיבות הטובות הן רק ערך מוסף"), סולדת מניצול חסרי ישע, מאמנת כושר במקצועה ושפית אוטודידקטית בקייטרינגים ובמסעדות (אלגריה, זכאים). כשהחלום לפתוח מקום משלה התפוגג "במהמורות בירוקרטיות שלא השתלמו לנפשי", היא פתחה יחד עם אישתה אלינור סטודיו לבניית ציפורניים באקריל, קעקועי ריאליזם ועיצוב בגדים ביפו. מודעת חיפוש טבח שהתפרסמה בחנות "נקודת טבע" לפני מספר חודשים תפסה את תשומת לבה ומאז היא שם, מבשלת אוכל טבעוני אינטואיטיבי.
מה זה אומר? שבבוקר כשהיא מגיעה למטבח – "המטבחית המאהבת שלי", כפי שהיא קוראת לו.ה – כבר מחכה לגולן ארגז ירקות ופירות עם פגמים קלים, שיורדים מהמדף מסיבה קוסמטית בלבד. בעלי החנות בר קפלן ויונתן פרנק והמנהל חמי בן חיון מכירים את דרך המחשבה שלה ונותנים לגולן יד חופשית. כל שאר הסחורה לרשותה, למרות שבתחליפי בשר היא ממעטת להשתמש ("פחות מחבבת אותם. הם פחות טבעיים לי בטעם").
"הסלק הזה סבבה. אין בו שום דבר שהוא לא טוב, רק העור שלו טיפה יבש. ואלה תפוחי פינק ליידי יקרים ברמות על, ובגלל מכה הם לא כשירים למכירה. אני מורידה את החלק הפגוע, וזה נותן לי אפשרות להשתמש בחומר גלם מהמם בלי לזרוק, שזה האישיו הכי גבוה שלי", היא אומרת ומספרת שאינה יודעת מה תבשל עד לרגע שהירקות והפירות נקצצים. "כל יום אני מבשלת בהשראה רגעית מחומרי הגלם – מגיעה למטבח, מרגישה ורק אז מבשלת. אני אדם יצירתי מאוד, וכשיש לי חופש בחירה אני מביאה את עצמי בצורה הכי מושלמת שיש".
התפריט הספונטני אקלקטי וגמיש, וגולן מודה שאין לה סגנון ספציפי וגם לא העדפה לטעמים. אפשר לראות אצלה במטבח תבשיל הודי עם קארי טופו ועדשים ולמחרת חריימה עם קציצות "דגים" מטופו ואצות בתוספת כוסברה. באופן די קבוע יש בתפריט שני תבשילים וכן סלטים ונשנושים, למשל "יעני על האש" – ירקות חרוכים בתנור עם פרוסות טופו מתובלות; "מונוכרום כתום" – תבשיל טופו בבישול ארוך עם פסטת עדשים, פטריות ותפוחי אדמה; סלט תאילנדי (טעים ממש) וסלט אוליבייה, שום קונפי וסלט ביצים מטופו "שטבעונים מתקשים לאכול כי הטעם דומה מדי לסלט ביצים שהם מכירים מפעם".
את הסלטים אפשר לטעום בפינת טעימות קטנה ליד הדלפק, ולקינוח תוכלו לאסוף כדורי תפוחים וקראמבל או פרוסות תפוחים אפויות מתובלות בקינמון. בגלל ניצול נכון של חומרי הגלם, המחירים נמוכים מהממוצע בשוק – עד 55 ש"ח למנה, כשרוב המנות זולות יותר. מג'דרה עולה 35 ש"ח, ותמורת פיתה כוסמין מתוצרת בית במילוי תבשיל הודי תשלמו 27 ש"ח.
"מתוך החיבור בין אהבה לבישול ליכולת להשתמש בחומרי גלם שאינם 'סקסיים' למכירה אך טובים ומזינים, אני יכולה להכין מגוון מאכלים טבעוניים ואורגניים בעלויות לכל כיס ולמנוע בזבוז מזון", מסכמת גולן. בהמשך אולי יתהווה תפריט קבוע וייתכן שיתווספו גם כמה כיסאות ליד הבר, ואולי אפילו יוצבו ספסלים בחוץ (ותודה מראש לעירייה). בינתיים כדאי לנצל ביקור ספונטני או מתוכנן ביפו, כי האוכל תמיד טעים וטרי. "אני לא אגיש לשום יצור באשר הוא משהו שלא הייתי נותנת לאבא ולאמא שלי. זאת התורה שלי". אמן ובתיאבון.
יהודה הימית 61, ראשון-חמישי 20:00-08:00, שישי 15:00-08:00, שבת סגור