שולפת אס

חושבים שמיילי סיירוס היא מלכת הטוורקינג? חשבו שוב. גל ביפול, כוכבת טוורקינג מקומית המלמדת נשים בארץ ובעולם לנענע, טוענת שהאנה מונטנה נטולת טכניקה ושהפרסומת לסקיני ג'ינס של קסטרו עושה עוול לז'אנר. ראיון שירטיט אתכן

גל ביפול. צילום: מוטי מלול
גל ביפול. צילום: מוטי מלול
13 במאי 2014

בשבוע שעבר, עת שוטטתי בפייסבוק, נתקלתי בסרטון שבין כל סרטוני הכלבים העזובים, העגלים המעונים והכלות והחתנים המקפצים מספסלים (אלה הכי מדכאים אותי), גרם לי לעוף מעונג. היו בו שלוש נשים מקומיות, לבושות בטייצים זרחניים, שנענעו את התחת כאילו ממש משם השמש זורחת. והיא זרחה. הטוורקינג, אותו ריקוד מקפיץ שעושה כבוד לאגן הים תיכוני הודות לשורשיו השחורים (ושזכה ליחסי ציבור משובחים עת התמקם על ישבנה הלבנבן של מיילי סיירוס), הגיע העירה לפני קצת יותר משנה, וכשמסתכלים על הסרטון הטרי מבינים שבנות העיר יכולות לעשות בית ספר להאנה מונטנה.

יומיים אחרי הצפייה המכוננת כבר התייצבתי עם שתי הלחמניות הפרטיות שלי בשיעור טוורקינג, ובמשך שעה, לצד נשים שלא בדיוק התלבשו לבית הכנסת, הרעדתי אותן כה חזק עד כי חששתי שאגלה שיטה נוספת להדלקת מדורה. האשמה בפרץ השמחה שיצא מהפולנייה שאני היא המדריכה גל ביפול (בנרון), כוכבת הסרטון שייבאה לעיר את הטרנד הרוטט ושמסתמנת כאחת ממובילות התחום, עם לא מעט הזמנות לסדנאות ברחבי העולם.

בשביל לראיין את הייצוא הכי מרשים שלנו מאז התמר מג'הול הייתי צריכה לנדוד לאוניברסיטה, שכן אותה אושיית טוורקינג אוחזת בדיי ג'וב לא פחות קינקי: חוקרת פטריות ומנגנוני עמידות לתרופות וסטודנטית לתואר שני במיקרוביולוגיה. "אני חננה", מספרת לי בנרון, תוך שאני מנסה להסוות את קנאתי העזה בבת ה־26; "מעניין אותי לדעת איך הפטרייה עובדת, איך הגוף עובד – וזה מתבטא גם בשיעורים שלי. אני מסבירה איך התנועה עובדת, ממה הטוורק מורכב".

כוכבת גם בחו"ל. גל ביפול (צילום: מוטי מלול)
כוכבת גם בחו"ל. גל ביפול (צילום: מוטי מלול)

אבל איך מגיעים מפטריות לטוורקינג? יש שיגידו שבהחלטה מעורבת פטרייה.

"בתואר הראשון בביוטכנולוגיה הייתי חזק בריקודי סלסה וחיפשתי משהו חדש. ראיתי מודעה לשיעורי ריקוד על עמוד, ניסיתי והתאהבתי. אחרי חצי שנה התחלתי להעביר בעצמי שיעורי ריקוד על עמוד, והמשכתי בזה עד סוף התואר. אחריו טסתי למיאמי להתאמן, השתתפתי בתחרות בלוס אנג'לס ובסדנאות בתחום העמוד, שמוכר שם כספורט לכל דבר. שם גיליתי את שיעורי הטוורקינג שמתקיימים בכל סטודיו באופן שוטף כבר שנים".

את רוצה להגיד לי שזו לא המצאה של מיילי סיירוס?

"תגידי את זה שוב ואיאלץ להרביץ לך".

נראה שלפניה לא ממש ידעו פה מה זה טוורקינג.

"כחלק מהניסיון של מיילי להמציא את עצמה מחדש היא מאמצת אלמנטים מהתרבות השחורה, כשהטוורקינג, שבחצי השנה האחרונה קיבל בזכותה חשיפה וחלחל למיינסטרים, הוא ללא ספק חלק מהעולם השחור. המקור שלו הוא בריקודים שבטיים שמבקשים לקרוא לגשם ולהתמודד עם כוחות טבע, והוא נדד עם העבדים מאפריקה לקאריביים ולמדינות דרום אמריקה, כשכל מקום נתן לו טוויסט משלו. בג'מייקה, למשל, הריקוד נקרא "ויין", ובארה"ב הוא זכה לכינוי טוורק. בסופו של דבר זה ריקוד דומה שבו האגן משחק את התפקיד המרכזי, והוא הפך לפופולרי במועדונים. למיילי אגב אין טכניקה, ואת זה אני מלמדת".

איך התחלת ללמד?

“חזרתי ממיאמי לתואר שני, והתחלתי בבית, בשביל הצחוקים, ללמד חברות איך להזיז את הטוסיק. פתאום עלה לי רעיון משוגע – למה לא לעשות שיעורי טוורקינג? התחלתי להעביר שיעורי 'בוטי־פופ' וזה הפך ללהיט. זה היה השיעור הראשון שבו נשים יכולות לחגוג את העובדה שיש מה להקפיץ, כי הרי במרבית תחומי הריקוד חשוב להיות אסופה, ורצוי עם כמה שפחות בשר עודף".

יכול להיות שקיים מקום שבו בחורות רזות מתפדחות מגזרתן?

"הן לא מתפדחות, אבל זה בהחלט המקום שבו בנות מלאות מרגישות יותר בנוח. זה לא שצריך הרבה תחת בשביל טוורקינג – הוא פשוט נראה יותר טוב על אחד כזה".

ספרי את זה לפרסומת הטוורקינג לסקיני ג'ינס של קסטרו.

"ראיתי את הפרסומת והתעצבנתי. ראשית כי אי אפשר לעשות טוורקינג עם ג'ינס, ושנית כי גל גדות היא מקל והיא לא יודעת לעשות טוורקינג. היא דוגמנית נהדרת, אבל בשביל לדגמן טוורקינג צריך בחורה שיודעת מה היא עושה. קסטרו לקחו ריקוד שגורם לבנות שהן לא במידה 36 להרגיש טוב עם עצמן, והלבישו אותו על דוגמנית במידה 34. לקחו משהו חיובי, מכיל ומקבל והדביקו אותו על כל מה שרע בחברה הזאת. אם קסטרו יבחרו להוציא ליין של טייצים עם דוגמאות שלא אורזים את הגוף אלא משחררים אותו ושאפשר לראות בהם תנועה של הירכיים והישבן אני אהיה יותר משמחה להיות הפרזנטורית שלהם".

הייצוא הכי לוהט שלנו מאז התמר מג'הול. ביפול (צילום: מוטי מלול)
הייצוא הכי לוהט שלנו מאז התמר מג'הול. ביפול (צילום: מוטי מלול)

ובכל זאת, ישבנים משוחררים ורוטטים עלולים ליצור גם כמה ישבנים קפוצים מהתנגדות.

"כל ריקוד שחוגג נשיות ומהווה מקום שבו אנחנו לא צריכות להתנצל על היותנו יצורות מיניות עם תאוות חיים נתקל בהתחלה בהתנגדות. הרי כשבחורה באה ורוקדת סלסה ומצמידה את האגן שלה לאגן של גבר אף אחד לא אומר כלום. ואז הגיע ריקוד על עמוד ועמו השאלה 'אה, את חשפנית?'. אותו הדבר עם הטוורקינג. החברה שלנו מלמדת נשים להיות סקסיות, להשתמש בגוף בשביל להשיג דברים, ומצד שני נורא מזדעזעת כשאנחנו חוגגות את הנשיות שלנו, את הקימורים שלנו. לאחר שפרסמתי את הקליפ, שגם כיכב באתר ההיפ הופ Worldstarhiphop, ספגתי הרבה חוסר פרגון שהגיע באופן מפתיע מנשים, וזה כאב לי. הרי כולנו באותה סירה ואם לא נפרגן אחת לשנייה – מי יעשה את זה?".

מה את עונה למלעיזים?

"היי, זה התחת שלי ואני אעשה איתו מה שאני רוצה".

במיוחד אם הוא שולח אותך לחו"ל!

“נכון! בקיץ שעבר, אחרי חצי שנה שלימדתי בארץ, הזמינו אותי לשתי סדנאות באמסטרדם. בינואר האחרון טסתי להעביר שתי סדנאות בלונדון, בפורים העברתי ארבע סדנאות בפראג ובאוגוסט הקרוב אטוס לברצלונה ולאחר מכן אכשיר מדריכות לטוורקינג באמסטרדם".

את חושבת שהפופולריות של הטוורקינג קשורה לדימוי הגוף הבריא שמתלווה אליו?

“מדובר בריקוד שמאפשר לאישה ליהנות מהגוף שלה, לא משנה איך היא נראית. נשים נמצאות תחת לחץ עצום להיראות בצורה מסוימת, ואם עד לאחרונה הרזון הקיצוני נחשב למודל היופי האידיאלי, לאט לאט נכנסים מודלים אחרים, כשהטוורקינג הוא חגיגה לקימורים".

אז בעצם מדובר בריקוד פמיניסטי.

"אני יכולה להעיד שהתלמידות שלי יוצאות משיעור טוורקינג כשהן מרגישות טוב יותר עם הגוף שלהן. מישהי אפילו אמרה לי שזה החליף לה את הטיפול הפסיכולוגי. כמעט כל הבנות מגיעות עם הפרעות אכילה והן לומדות דרך השיעור לקבל את עצמן. זה גם מה שאני עברתי. כשהגעתי למיאמי וגיליתי שהמראה שלי הוא אידיאל היופי שלהם נפקחו לי העיניים – הבנתי שלא כולן צריכות להיראות אותו הדבר! אני עברתי את השינוי הזה ורוצה להעביר אותו הלאה, לעזור לנשים להשתחרר מדימויי גוף מדכאים. בעיניי זה פמיניזם".

והנה הקליפ:

 

שני ורביעי, 19:30, funky goddess, קומפורט 4 תל אביב, funkygoddess.co.il