שכנות שכנות: סטודיו Two neighbors רוקם דו קיום

בית העיצוב Two neighbors מדגים שיתוף פעולה נפלא ואסתטי בין אופנה ישראלית לעבודת יד פלסטינית. המעצבות מרים גבעון וריחן אבו סבחה מספרות איך זה קורה

סטודיו Two neighbors
סטודיו Two neighbors

בין שזו בחירה מודעת המבקשת לתת מפלט אסקפיסטי מהמציאות או הימנעות מכוונת משיח פוליטי כדי לא לפגוע בדוחות המכירות – האופנה המקומית נוטה לרוב לבדל את עצמה לרוב מרעיונות פוליטיים, ולהתעלם כמעט לחלוטין מהעובדה שחיים כאן שני עמים שיכולים ללמוד זה מזה על אסתטיקה ולפתח יחסי שכנות. הניסיונות המעטים לעורר שיח כזה בעשייה האופנתית נתפסים כניסיון לעורר פרובוקציה, ומעטים המעצבים – כמו רוזי בן יוסף שיצרה בזמנו קולקציות כאפיות – שהצליחו ליצור אופנה שיש בה משם ומכאן, שנוגעת במסורת ערבית בצורה שלא מחפצנת ולא מעקרת אותה מתוכן ושיוך.

בית העיצוב בן השנתיים Two neighbors מוכיח בצורה יפהפייה שדיאלוג אסתטי פורה בין שני העמים לא חייב להיות מחזה נדיר. Two neighbors הוא למעשה עמותה ללא מטרות רווח שמגשרת ברגישות ובכנות בין אופנה ישראלית, הנמצאת בדיאלוג תמידי עם המערב, לעבודת יד פלסטינית אותנטית. הכל החל כאשר בני הזוג וויט ופאולה ג'ונסון – אמריקאים מאיידהו ללא שורשים יהודיים – ביקרו בארץ והתרשמו מהמסורות של שני העמים המסוכסכים. הם החליטו להשקיע מהונם כדי ליצור מוצרים בשיתוף פעולה ישראלי־פלסטיני, ולהראות לעולם שדיאלוג כזה אינו רק אפשרי, הוא יכול גם להיות אסתטי. לא היה להם ניסיון רב בתחום העיצוב, ובתחילת הדרך הם החליטו לשלב רקמה פלסטינית מסורתית במבודדי חום העוטפים כוסות טייק אוויי שיוצרו בישראל. התוצאה החיננית לא התרוממה ובני הזוג החליטו לעבור לתחום האופנה. לשם כך הם הגיעו לביקור נוסף בארץ ויצרו קשר עם המעצבת מרים גבעון – בוגרת המחלקה לצילום בבצלאל וקורס התדמיתנות של משרד העבודה, ואסיסטנטית לשעבר של דורין פרנקפורט.

סטודיו Two neighbors
סטודיו Two neighbors

"הפרויקט עניין אותי מאוד כי האתגר בו היה כפול – להגיע למצב ששני הצדדים יוכלו לעבוד יחד, להיות שותפים ליצירה בצורה שווה, ולתת לדברים תוקף ומקום במציאות האופנתית העכשווית", מספרת גבעון, "שיהיה בבגדים האלה משהו חדש שיכבד את המסורת אבל גם ייקח אותה צעד אחד קדימה, לשפה חדשה ומשותפת".

השפה של המותג אכן עשירה, ולו רק בשל העובדה שהדיונים על כל דגם נערכים בשלוש לשונות – עברית, ערבית ואנגלית. העבודה הלוגיסטית מורכבת להפליא: גבעון המעצבת וסיגל קירש, המנהלת הלוגיסטית מהצד הישראלי, מגיעות מתל אביב אחת לשבוע לישיבת הצוות בבית ג'אלה; וריחן אבו סבחה, מעצבת הרקמות, וקיפח אל אדרה, המנהלת מהצד הפלסטיני, עושות לשם את דרכן מהכפר אטוונה ומהעיר חיפה בהתאמה. זוג האמריקאים משתתף בישיבות דרך הסקייפ.

"עוד בפגישה הראשונה ביקשתי את אמונן – ידעתי שאני הולכת לאתגר אותן מעבר למוכּר להן, ושזה צריך להיעשות ברגישות. הרקמה הזו היא מסורת שעוברת מאם לבת ומכילה בתוכה סיפור חיים שלם, וצריך לעשות כל שינוי בעדינות. כשהגעתי עם חוטים דקים יותר מחוטי הרקמה המסורתיים, או עם חוטי לורקס שתפסו את מקום חוטי הכותנה הגסים – נתקלתי תחילה בהתנגדות. כך גם קרה כשביקשתי להחליף את הבדים העבים, המהווים בדרך כלל בסיס לרקמות, באריגים משתפלים ודקי משקל כמו קופרו וויסקוזה", מספרת גבעון. "היה קושי לא רק מבחינת חומרית, לוגיסטית ורעיונית, היו גם תחושות מעורבות על שיתוף הפעולה וההתערבות בחומרים מהצד השני שמזוהה עבורנו עם האלימות והכיבוש", תורמת אל אדרה את הזווית שלה. ״אבל הייתה לנו מוטיבציה גדולה לשימור ולחשיפה של המסורת שלנו, ורצינו גם להיות חלק מסיטואציה שמאפשרת לנו להראות צד חיובי של המורשת שלנו לישראלים ולשאר העולם. תוך כדי העבודה הדברים השתנו ונוצרו אמון, יצירה ודיבור משותפים".

סטודיו Two neighbors
סטודיו Two neighbors

מעבר לקולקציה – שמורכבת משמלות ערב ויום רקומות שמצליחות לרגש את העין גם אם לא לוקחים בחשבון את המסר המסתתר מאחוריהן – תהליך היצירה הזה העניק חירות נוספת לרוקמות הפלסטיניות, כפי שמעידות השתיים: "על הקולקציה הזו עבדו 30 רוקמות, חלקן מעולם לא היו במעגל העבודה, ובעבור חלק ניכר מהן הפרויקט שימש בסיס להכנסה ראשונית. זה גרם לשינוי במעמדן במשפחה ובחברה". קיפח מעידה על כך שעבור חלק ניכר מהן מדובר בשינוי דרמטי שהעניק להן חופש ועצמאות: "מכיוון שהרווחים של הפרויקט מתחלקים שווה בשווה בין כל העובדות מעבר למשכורת הבסיסית, אם הקולקציה תגדל זה דבר שיכול לתרום לשינוי של ממש במעמד האישה אצלנו".

לנשים משני צדי המתרס העבודה המשותפת פתחה ערוץ תקשורת והבנה חדש לצד האחר. "בלי קשר לעמדות פוליטיות, פשוט נדהמתי לגלות כמה אני לא יודעת על נשים שהן למעשה שכנות שלי, על מציאות חייהן. פתאום מבינים כמה הנתק בינינו מוחלט", מספרת גבעון, וקיפח מסכמת: "אנחנו מקוות שהיוזמה הזו תשמש דוגמה לאנשים משני הצדדים ותעודד אותם לעבוד יחד. השלב הראשון בדרך לפיוס הוא הפשוט ביותר – להכיר זה את זה ולהכיר זה בזה".

530־1,100 ש"ח, להשיג באתר ובסטודיו בתיאום מראש, טוסקניני 7, 4208046־052