ישראליאנה

החדש של רננה רז מספק מבט מורכב על ציונות

רננה רז ב"כ"ט בנובמבר". צילום: אייל לנדסמן
רננה רז ב"כ"ט בנובמבר". צילום: אייל לנדסמן
28 בנובמבר 2013

"כל כך הלאימו את הציונות ואת הישראליות, כל אחד מנכס אותם להשקפת העולם שלו, אז חשבתי ששווה לקחת את המושגים האלה ולהתבונן בהם", מסבירה רננה רז, רקדנית וכוריאוגרפית שאוצרת את "כ"ט בנובמבר", שלושה ימים של יצירות ישראליות על ישראליות. האירוע יתקיים, איך לא, בסוף השבוע הבא שבמרכזו נעוץ התאריך המדובר כעוד התכתבות עם הממד ההיסטורי של האירוע. "זה מאוד לא אופנתי היום להתעסק בנושאים כמו ציונות ופטריוטיות אבל אני רוצה להציע עמדה לפיה אפשר להזדהות עם המושגים האלה, לראות את הטוב שבהם בלי לעשות את הזיהוי האוטומטי שלהם עם לאומנות וקהות חושים", היא מסבירה את הרקע להחלטתה להקדיש את האירוע לנושאים השנויים במחלוקת. מלבד היצירות שלה, רז הזמינה יוצרים נוספים ליצור ולהופיע תחת מטריית הישראליות – כל אחד מנקודת מבטו, כל אחד והסמלים והמיתוסים שמציתים את דמיונו ומתובלים ברמה כזו או אחרת של אירוניה, געגוע וביקורת.

במרכז התוכנית תועלה "קראו לנו ללכת", עבודתה של רז (2002) המתבוננת על החברה והתרבות הישראלית־ציונית דרך טקסים ומיתוסים ומציעה להתבונן ברלבנטיות שלהם על רקע השינויים שחלו בחברה הישראלית במהלך השנים. רז, שעושה ביצירתה שימוש בריקודי עם ובשירי ארץ ישראל, הזמינה לתוכנית את המוזיקאי והשחקן נטע וינר שיעלה במבואת התיאטרון מסכת שירי אקורדיון עבריים מקוריים, ואת הבמאית נעמי יואלי שיצרה לאירוע את "והיא לטקס תיכון" המעלה שאלות אודות הזיכרון האישי והקולקטיבי, הארוך והקצר הנוסטלגי והכואב. עוד בתוכנית, הרקדן והכוריאוגרף הלל קוגן שירקוד עם עדי בוטרוס דואט קומי מטלטל סביב דו קיום, זהות לאומית, וחומוס, יצירת ספוקן וורד "הפניקס הישראלי" שכתב ויציג יונתן לוי, "אעשה ואוסיף" דואט שיצרה רז בעקבות "זמר שלש התשובות" של אלתרמן בביצוע רקדנים משובחים – עילאיה שליט ורן בן־דרור. בשבת יוקרן "עמוס עוז – ישר אל תוך השמש הקיצית", סרטם של מאשה ויונתן צור שמתואר כמסע בעקבות כתיבתו הספרותית ומשנתו הפוליטית של עוז.

במקביל תוצג במבואת התיאטרון במהלך סוף השבוע התערוכה "הורה מצלמה", יוזמה נוספת של רז שביקשה מהקהל הרחב לצלם פריימים בנושא ישראליות ולהעלות אותם לאינסטגרם. התמונות שיבחרו יוקרנו על קירות הפואייה לצד תמונות של אמנים ואנשי תרבות כמו יוחאי מטוס, מורן שוב, אייל לנדסמן ואחרים. "אמנות היא גם תקשורת ושיתופיות והתמונות שקיבלתי מאנשים מכל הארץ משקפות המון נקודות מבט שיוצרות מורכבות", מסבירה רז. "זה מה שביקשתי להראות – את המורכבות של הישראליות והציונות, הפנים השונות שלהם. את הבחירה מה מכל זה לקחת, יעשה כל אחד לעצמו".

"כ"ט בנובמבר", מחסן 2, חמישי עד שבת