אמנות של ניגודים: 3 אמנים איראנים ששווה להכיר
הצלמת שנוגעת בנושאים אסורים, הצייר שמציג עכשיו בלונדון והאמנית הכי יקרה במזרח התיכון
תהמינה מונזווי
תהמינה מונזווי היא צלמת איראנית ילידת 1988 שעוסקת בנושאים חברתיים ומקדישה תקופות ארוכות לתיעוד נושא מסוים. בסדרות הצילומים שלה יש סדרה שעוקבת במשך שנתיים אחר חייה של אישה טרנסג'נדרית, סדרה על חייהם של נשים מכורות לסמים, סדרה על חסרי בית וסדרת צילומי קעקועים. מונזווי מצלמת גם סרטים דוקומנטריים ובשנת 2012 בילתה כחודש במעצר בכלא האיראני. הנושאים שבהם היא עוסקת הפכו את צילומיה לפופולריים במיוחד במערב והיא הציגה בין השאר בתערוכות בפריז, אמסטרדם, בולוניה, רומא ובוסטון. בעבר היא אמרה כי היא "מנסה להראות את הניגודים בין מעמדות חברתיים, תרבותיים וכלכליים באיראן. אלה ניגודים שיכולים להתקיים בארצות אחרות, אבל באיראן הם נוטים להיות אלימים יותר".
עוד כתבות שיעניינו אותך:
למה האיראנים כל כך תלויים בטלגרם?
להיות הומו באיראן
האיום האיראני – מה איתו באמת?
ביתא וכילי
העבודות המופרעות והאקספרסיביות של ביתא וכילי עשויות מחומרים יומיומיים כמו מטבעות, סיכות מהדק, חול, נצנצים וצבע – והן הפכו אותה לאמנית האישה היקרה במזרח התיכון. עבודה שלה בשם "Dreaming New York", שההערכה הייתה שתימכר ב־20 אלף דולר, נמכרה ב־45 אלף דולר בבית המכירות כריסטיס בדובאי. וכילי נולדה בטהראן ב־1973 ויש לה תארים באמנות מאוניברסיטת אזאד ומאוניברסיטת טהראן. היא הציגה בעשרות תערוכות מחוץ למדינה, אך עדיין חיה בעיר הולדתה.
אוז'ן שיר־אוז'ן
אוז'ן שיר־אוז'ן נולד ב־1977 בפרבר של טהראן. בתחילת שנות ה־ 2000 נסע ללימודי אמנות במולדובה וברומניה, וכעבור כעשר שנים שב למולדתו. שירוזהאן מוכר בעיקר בזכות ציורי שמן גדולים ובהם פורטרטים של נשים. בשנים האחרונות הוא הציג תערוכות יחיד בכמה מהגלריות הנחשבות בטהראן וגם בתערוכות קבוצתיות מעבר לים. עבודות שלו מוצגות כעת בתערוכה "Sensations" בגלריה Cama בלונדון (עד 25.6), שמקדמת אמנות איראנית בזירה הבינלאומית. לפי "הגרדיאן" הבריטי, כמעט כל היצירות בתערוכה נמכרו לפני שהיא נפתחה ובמחירים גבוהים מהמצופה. מרבית האמנים, וגם אוצרת התערוכה, לא יכלו לצאת מאיראן כדי להיות נוכחים בה.