היא אמרה לי תקרא: הלוקיישן החדש של האחים גרין הוא שדרוג מתבקש

אגדה שנולדה מחדש. "האחים גרין" בפלורנטין. צילום: יעל שטוקמן
אגדה שנולדה מחדש. "האחים גרין" בפלורנטין. צילום: יעל שטוקמן

אחרי שבעל הנכס החליט להקפיץ את שכר הדירה ב-40%, חנות הספרים האהובה מכיכר רבין "האחים גרין" נאלצו לעבור לשכונת פלורנטין. ביקרנו בחנות החדשה וראינו עד כמה מדובר בהתקדמות מהסניף הישן - יותר מרחב, שכנים אוהבים והמון מקום למילה הכתובה על הדף.

7 באוגוסט 2024

חנות הספרים האחים גרין הפכה להיות אחד מהסמלים של כיכר רבין. החנות, שנפתחה לפני 15 (!) שנים על ידי עילאי גרין, הייתה סוג של חנות קטנה ומטריפה – המוני מדפים עמוסים ספרים יד שנייה מכל הבא ליד, ספרי פרוזה פופולריים, רומנים, ספרי שירה, ספרי אמנות, עיון וגם ספרים עתיקים ונדירים. לא פעם היה ניתן למצוא בספר שקניתם הקדשה רומנטית בעיפרון שנכתבה בשנות השמונים, מה שרק הביא ערך מוסף לכל חווית הקריאה.

>> קלף משנה כיוון: 6 מסעדות שהשתנו לחלוטין בעקבות המלחמה

לא לשווא כינו עצמם ציידי ספרים – עילאי והצוות באמת התאמצו ללכוד את הספר לו פיללתם, ולא פעם גם הצליחו, ובמחיר הוגן. מעבר להרגל הזה, החנות אירחה ירידי ספרים במחירים מוזלים, ובשנים האחרונות הפעילה שירות אונליין זמין ונוח במיוחד. כעת, אחרי 15 שנות קריאה, נבירה והקדשות, הודיע גרין כי בעקבות הקפצת שכר הדירה החנות עוברת לשכונת פלורנטין, ולא יכולנו כבר לחכות להיכנס לחנות החדשה, אז באנו לבקר.

תראו כמה ספייייייייס. "האחים גרין" בפלורנטין. צילום: יעל שטוקמן
תראו כמה ספייייייייס. "האחים גרין" בפלורנטין. צילום: יעל שטוקמן

מקדש הספרים החדש ממוקם בקרוב ל"קפה בית", וממש מול "פוק קפה", שני מוסדות פלורנטינאים אהובים, שעכשיו נוספה להם האופציה לאסוף מהסניף רחב הידיים של "האחים גרין" בדרך לקפה. עניין הרוחב הוא דגש חשוב, משום שאם ביקרתם בחנות הקודמת ברחוב פרישמן, אתם וודאי זוכרים את אווירת הכוך הצפוף. בחנות החדשה והמרווחת לא תמצאו זכר לצפיפות, בין היתר מכיוון שבחלל היתה לפני כן חנות וילונות, כך שיש הרבה אור טבעי, תקרות גבוהות והכי חשוב, מרחב רב לספרים, שמונחים כעת על המדפים בנחת.

"אני עוד חסר אורייטנציה כאן", מספר גרין בחיוך. "בחנות הקודמת יכולת להעיר אותי באמצע הלילה והייתי אומר לך באיזה צד של המדף תמצאי את הספר שאת צריכה. פה יש כל כך הרבה מקום שאני עוד צריך להתרגל". ובכן, אל תיבהלו. מדובר, אחרי הכל, בחלל נעים ומרווח – כזה שאפשר לשוטט בו בנעימים ולעיין בנושלנט בספרים. אין פה תחושת כלבו ענק מימדים שקל להיאבד בו, יותר כמו חלומם של חובבי הדף והמילה.

ותראו כמה מקום יש לעוד. "האחים גרין" בפלורנטין. צילום: יעל שטוקמן
ותראו כמה מקום יש לעוד. "האחים גרין" בפלורנטין. צילום: יעל שטוקמן

בהמשך, כך הבטיח לנו גרין, יחכה לקוראים ולקוראות שירצו לשבת רגע ולדפדף. הספרים נשארים באותו מחיר נוח, וישנו אפילו אזור עבור ספרים מוזלים במחיר של 20 ש"ח בלבד, מה שאומר שספר יעלה לכם באזור פחות מקפה ומאפה. החנות מקושטת באיורים צבעוניים וממוסגרים מתוך ספרי ילדים משנות ה-40, אזור מיוחד לספרים עתיקים והמון המון המון ספייס. 

אז למה בעצם להגיע לפלורנטין?
"זה קטע, לא הייתי בפלורנטין מאז הצבא. אבל כשבעל הנכס הודיע שהוא מעלה ב-40 אחוז את שכר הדירה, ויחד עם זאת לא מוכן להתחייב לחוזה ארוך טווח, הבנתי שאני חייב למצוא משהו שווה יותר באותו מחיר, והגעתי לפלורנטין. זו לא הייתה ברירת מחדל חלילה, פשוט לא המחשבה הראשונה שלי, כי הייתי רגיל למיקום המרכזי שלנו, שבסופו של דבר יותר קל וזמין להגיע אליו. אבל מקסים פה, שכנים מהדירות מסביב אשכרה באו להגיד לנו ברוכים הבאים, ושהם שמחים שבאנו, וזו גם הזדמנות לפנות לעוד קהלים".

ונסיים שאלת מיליון הדולר: אנשים עדיין קוראים היום?
"זו שאלה שתמיד מעסיקה אותי, כמה מהאנשים שקונים ספרים גם קוראים אותם. אי אפשר לדעת. אני חושב שקריאה זה סקסי ומקווה שגם שאר הלקוחות שלנו".
פרנקל 39, ימים א'-ה' 10:00-17:30, יום ו' 10:00-15:00