בלי התאמה לישראל: האוכל הסיני מקבל טיפול ביתי אמיתי בשרונה

זה לא באן, זה באו. הונג באו (צילום: נדב מרגלית)
זה לא באן, זה באו. הונג באו (צילום: נדב מרגלית)

צנגזי האו ונירה נגל האו, יליד העיר דאליאן שבצפון סין ואשתו הישראלית, הרימו דוכן בשרונה מרקט שכולו כיסוני שומאי וגיוזות ובאו שמנמנים (לא באן, באו - וכן, יש הבדל), בדיוק כמו שאמא מכינה בסין. ולמרות שכרגע מדובר רק בפופ-אפ לכמה חודשים, יש לנו תחושה שהם עוד ישארו

23 באוקטובר 2025

בצונאמי המסעדות האסיאתיות בכלל' והיפניות בפרט ששוטף את העיר, מורגש חסרונן של מסעדות סיניות. בניגוד לטרנדים שעושים סיבוב מחודש, המטבח הסיני נותר בשוליים, ונוכח בעיקר בפופ אפים שמתרפקים על גלי הנוסטלגיה ומסעדות וותיקות ששרדו. הונג באו, דוכן סיני חדש בשרונה מרקט, עושה את צעדיו הראשונים כפופ אפ, אך נראה שיש לו עתיד מבטיח.
>> כתר המזרח: המסעדות האסייתיות הכי מומלצות בתל אביב

אחרי שטעמנו, אנחנו מקוות שהוא כאן כדי להישאר, כי אי אפשר שלא להתאהב בקסם של הבצק הממולא ושל האנשים שמאחוריו – צנגזי האו ונירה נגל האו, שף יליד העיר דאליאן שבצפון סין, ואשתו הישראלית. מאחורי הדלפק הם ממלאים גיוזות עדינות, שומאי ובאו, וזוכים לתגובות חמות מהלקוחות. "מישהי סיפרה שהיא התגוררה בבייג'ין שנים, וכשהגיעה לכאן הריחה את סין, וחבר'ה שגרו בהונג קונג אמרו שהתגעגעו לטעם", מספרת נירה, ומגלה שלמרות שהאו נמצא בישראל כבר 25 שנים – הוא אינו מוותר על הטעם המקורי. "הוא מבשל כאן בדיוק כפי היה מבשל בבית בסין – בלי סוכר ובלי התאמה לחך הישראלי. והאורחים מתים על זה. הרבה ישראלים טיילו במזרח ומכירים אוכל אותנטי, והם מוכנים ושמחים לכך". האו, שלמרות השנים אינו שולט בעברית, מוסיף ש"The taste is exactly like ima be-sin".

סיפור אהבה סיני במעטפה אדומה: צנגזי האו ונירה נגל האו, הונג באו (צילום נדב מרגלית)
סיפור אהבה סיני במעטפה אדומה: צנגזי האו ונירה נגל האו, הונג באו (צילום נדב מרגלית)

הונג באו, צירוף המילים Hong ("אדום" בסינית) ו-באו (על שם המנה שמיד נדון בה) יוצר יחד ביטוי שפירושו "מעטפה אדומה". "בסין יש מנהג שבו נותנים כסף במעטפה אדומה לחגים ולאירועים, ואפילו כשמישהו נפטר, כדי לאחל שגשוג ופריחה". כשהאו הגיע לארץ הוא עבד בג'ירף ובמסעדות אסיאתיות בכל הארץ, ופתח סושי בר במדרחוב בזיכרון יעקב. במקביל הוא מחזיק בתעודת מדריך תיירים מוסמך. "באוגוסט 2023, כשממשלת סין איפשרה לתיירות לישראל לחזור, היומנים התמלאו מיד חצי שנה קדימה. בשבעה באוקטובר הכל נעצר".

הונג באו (צילום: נדב מרגלית)
הונג באו (צילום: נדב מרגלית)

בני הזוג נאלצו לחשב מסלול מחדש והקימו עסק עצמאי, שלאחרונה הגיע לשרונה מרקט. מדי יום הם מכינים בצק, מילויים ורטבים בעבודת יד ("העשייה היא חלק מהעניין. לא פעם אנשים נעצרים ומסתכלים, כי זאת עבודת ידיים מדהימה"), ומתמחים בבאו – בצק מאודה ממולא. "אנשים קוראים לזה בטעות באן, אבל בסין לא אוכלים באן בכלל", צוחקת נירה, ומסבירה שבאן זו לחמנייה מאודה ממולאת, לעומת הבאו – שבו הבצק תופח כשהוא כבר ממולא, והכל נכנס יחד לסלסלת אידוי. "לכן הטעם שונה לגמרי. כשהגיעו לקוחות סיניים והאו שאל אותם מה אתם חושבים, הם ענו במשפט שרק סינים יכולים להגיד – 'למה אין חזיר?'". שאלה טובה באמת.

גם אנחנו שואלים למה אין חזיר. הונג באו (צילום: נדב מרגלית)
גם אנחנו שואלים למה אין חזיר. הונג באו (צילום: נדב מרגלית)

פרט לבאו שמנמנים, שאחד מהם יכול לגמרי לסגור פינה בין ארוחות, נמכרים בדוכן גם כיסוני שומאי וגיוזות במילוי עוף, בשר, שרימפס או ירקות. גיוזה מבצק שקוף ודקיק פותחה במיוחד על ידי חבר של בני הזוג, טכנולוג מזון במקצועו. התערובת מבוססת על בסיס טפיוקה ועמילן חיטה, ללא קמח חיטה, ונדרשו ניסיונות רבים עד להשגת השקיפות והטקסטורה הנכונה.

אחרי שטועמים, קל להתמכר לביסים הסיניים הקטנים והאלגנטיים, והמחיר כמעט מצחיק, 15-22 ש"ח, וההכנה כמעט מיידית, כך שאפשר לזלול משהו קטן ולהמשיך הלאה. הפופ אפ מיועד להימשך מספר חודשים, אך בני הזוג מגלים שהמטרה שלהם היא לשכנע את המרקט להישאר. "אנשים אוהבים אותנו. אפילו אהרוני בא לטעום, אבל אנחנו לא יודעים מה הוא חושב, כי הוא לקח והלך. נשמח לשתף איתו פעולה", הם צוחקים. אז אם כבוד המאסטר שף במקרה קורא עכשיו – השכנים מחכים שתרים את הכפפה ואת הצ'ופסטיקס. באו במילוי עוף מטוגן נשמע כמו חלום שאנחנו רוצים להגשים.
הונג באו, קלמן מגן 3 (שרונה מרקט), ראשון-חמישי 22:00-10:00, שישי 15:00-10:00, שבת סגור