מדע בדיוני בטהרן: איך אפשר להאמין לאשליה הזו אחרי מה שלמדנו?

יו לורי, "טהרן" (צילום באדיבות כאן 11)
יו לורי, "טהרן" (צילום באדיבות כאן 11)

אם בעונות הקודמות של "טהרן" החזקנו את האשליה שאנחנו טובים ומוגנים, חיים במעטפת ביטחונית שאי אפשר לחדור, הקרקע הזאת נשמטה. אין כאן טענה ליוצרים, אבל קצת קשה למכור עכשיו את הפנטזיה האומניפוטנטית הזאת כשמאה חטופים נמצאים מתחת לאף שלנו בעזה ותקועים שם כבר יותר מ-430 ימים

12 בדצמבר 2024

במונחים של טלוויזיה ישראלית, "טהרן" היא סדרה שעשתה מגה-אקזיט: סדרה שנוצרה על ידי ישראלים, נמכרה לאפל TV+ (על פי גורמים בתעשיה, עסקה בשווי של 1.5 מיליון דולר לפרק) ואפילו זכתה בפרס האמי הבינלאומי. אחרי כל זה, ויותר משנתיים אחרי שידור העונה הקודמת – המלחמה עיכבה את עלייתה בחודשים ארוכים ועדיין אין תאריך לעלייתה באפל TV+ או אפילו טריילר), היא חוזרת לעונה שלישית שהפרק הראשון שלה עלה אתמול (שני) לראשונה בכאן 11.

>> היצירה הישראלית זקוקה לחמצן. השר קרעי מזריק לה רעל // דעה
>> כולם אוהבים עכשיו את עדי זריפי. יש לכך סיבה פשוטה מאוד

הסדרה ממשיכה לעקוב אחרי מעלליה של תמר רביניאן (ניב סולטן), סוכנת המוסד שנשלחה – איזה צירוף מקרים – ללב המאפליה, הארכי-אויב של ישראל, המוקד של ציר הרשע. איראן. היא נשלחה במקור כדי לנסות ולעצור את תכנית הגרעין האיראנית, אבל בדרך – החיים קורים. ובתחילת העונה השלישית, בלי לעשות יותר מדי ספוילרים, המצב הסתבך. מאוד הסתבך. וכל העולם נגדה, כמו שאנחנו אוהבים.

לבד נגד העולם. ניב סולטן, "טהרן" (צילום באדיבות כאן 11)
לבד נגד העולם. ניב סולטן, "טהרן" (צילום באדיבות כאן 11)

"טהרן" היא אחד המוצרים הכי פופולריים של תאגיד השידור הציבורי, ספינת דגל של ממש. היא כנראה המוצר הכי גרנדיוזי ואפי שהתאגיד היה מעורב בו – "שעת נעילה" המונומנטלית הסתיימה אחרי עונה אחת (ולכו תדעו אם הציבור מוכה הטריגרים שלנו יסכים לקבל עונה נוספת), "מנאייכ" היתה אהובה מאוד אבל היתה גם צינית, טעונה פוליטית ועם פרודקשן ואליו בסיסי, "קרתגו" הייתה ניסיון נועז שפחות הצליח. "טהרן" הצליחה גם להיות מספיק איכותית וגם לחבר אליה את הצופים בהמוניהם. לא סתם התאגיד אוהב להתגאות בה לא פעם, גם על רקע ניסיונות הסגירה הפושעים נגדו.

אז איך "טהרן" הגיעה למעמד הזה? או במילים אחרות, מה יש בסדרה הזו שמושך אותנו כל כך? ראשית, בשורה התחתונה, היא מאוד מעניינת עלילתית. הכתיבה ברמה גבוהה, הדמויות עמוקות ועגולות, וגם הליהוק לא מפסיק להפציץ – כמובן עם ניב סולטן בתפקיד הפריצה הגדולה שלה לתודעה, אבל אפילו עם שמות חו"ליים מדהימים כמו יו לורי ("האוס") וגלן קלוז (בעונה הקודמת) – כאלה שששדרגו את הסדרה גם ברמה הבינלאומית. חיזוק נוסף שהקאסט מקבל העונה מגיע בדמותו של אחד מגדולי השחקנים הישראליים, ששון גבאי, שיהיה מעניין לראות את ההשפעה שלו במהלך העונה.

טוב שבאת, ביחד ננצח. יו לורי, "טהרן" (צילום באדיבות כאן 11)
טוב שבאת, ביחד ננצח. יו לורי, "טהרן" (צילום באדיבות כאן 11)

מעבר לכל זה, יש משהו ב"טהרן" שהוא מאוד נוח לעיכול. אמנם לא מספיק נוח לעיכול בזמן המלחמה (טריגרים כבר אמרנו?), ובחודש מאי שעבר – מועד השידור המקורי של העונה הזו – היא לא עלתה לאוויר בגלל פיגוע שהתרחש באותו ערב; אבל היא בהחלט משהו שהמיינסטרים הישראלי יכול לעכל. 

מצד אחד, היא מציעה לישראלים משהו שאף אחד אחר לא מציע להם: מבט אל "האחר" האולטימטיבי. אל כל מה שמנוגד לחלוטין אלינו ולאורחות החיים שלנו – לא רק במשמעות הפוליטית אלא בעיקר במשמעות החברתית. איראן היא הרי מדינת דת שבה נשים נרדפות, מיעוטים מופלים והתקשורת מנוהלת ישירות על ידי המדינה, ואנחנו– עזבו, דוגמא לא טובה.

מצד שני, היא לא באמת סדרה חתרנית. קצת כמו האחות המקבילה, "פאודה", היא הולכת עם ומרגישה בלי – היא מביאה את הטעמים של העולם הערבי, ומספיק דמויות עגולות מהצד של האויב כדי שנרגיש שאנחנו לא רואים פרופגנדה (ואולי גם כדי שאפל TV+ או נטפליקס ירגישו נוח לרכוש את הסדרה); מאידך, בסוף היא לא באמת מזעזעת את הצופים ולא מביאה לסלון אף מסר שלא יוכלו להתמודד איתו. 

יכול להיות גיים צ'יינג'ר. ששון גבאי, "טהרן" (צילום באדיבות כאן 11)
יכול להיות גיים צ'יינג'ר. ששון גבאי, "טהרן" (צילום באדיבות כאן 11)

זה לא שהמוסדניקים תמיד יוצא הגוד גאייז בעולם של "טהרן", אבל הסדרה בהחלט תומכת בשיווק הסקסיות של העולם הזה. "ידו הארוכה" של הביון הישראלי, המחשוב והטכנולוגיה, הסוכנים עזי המבט – אפילו אישה כראש מוסד! (ועוד שרה פון שוורצה!); גם אם הוא לא תמיד בצד הטוב של הסיפור, המוסד הישראלי תמיד יוצא בתור הצד הערמומי, המתוחכם, הביטחון הישראלי שהיינו רוצים לחשוב שיש לנו. כנראה אפילו הרבה יותר ממה שהוא במציאות, אם ללמוד מאירועי השנה האחרונה.

וזאת הבעיה הגדולה, אולי, עם "טהרן": המועד שבו היא עולה לשידור עכשיו. אם בשתי עונות השידור הקודמות, עוד החזקנו את האשליה שאנחנו טובים ומוגנים, חיים במעטפת ביטחונית שאי אפשר לחדור וש"ידנו הארוכה תגיע לכל אויב" – בא שבעה באוקטובר ושמט את הקרקע מתחת לתחושה הזאת. קצת קשה למכור לצופה הישראלי את הפנטזיה האומניפוטנטית הזאת כשמאה חטופים נמצאים מתחת לאף שלנו בעזה ותקועים שם כבר יותר מ-430 ימים.

ידנו הארוכה תשיג שקית. ניב סולטן, "טהרן" (צילום באדיבות כאן 11)
ידנו הארוכה תשיג שקית. ניב סולטן, "טהרן" (צילום באדיבות כאן 11)

זו לא הבעיה של יוצרי "טהרן", כמובן. הם עושים את הסדרה הכי טובה שהם יכולים לעשות. גם העונה הזאת, בפרק הפתיחה הסוער שלה, מסתמנת ככזו שתמשיך את הדרך במסלול ההצלחה שלה, הן בגבולות הארץ והן מחוצה לה. היא מוצר טלוויזיוני טוב מאוד. אבל זה פשוט אנחנו שעוד צריכים לחדש את האמון שלנו במוסדות שאמורים לדאוג לנו, ואולי עוד יותר מכך במי שמנהל אותם. כרגע זה קצת יותר מדי "השהיית אי-אמון" ממה שנוכל להכיל.