למה האיראנים כל כך תלויים בטלגרם?
אפליקציית טלגרם חסומה באיראן מאז סוף החודש שעבר. האם האיראנים ייכנעו ויעברו לחלופות המקומיות המפוקפקות?
אם כל תל אביב תתעורר מחר בבוקר ותגלה שהטלגרם נחסם, סביר להניח שהפאניקה ברחובות העיר תהיה קשורה לכך שאספקת הוויד תקרטע, או לפחות תהיה תלויה בדילרים מהזן שעדיין עונה לטלפון. באיראן, שבה כ־50 מיליון משתמשי טלגרם, התעוררו רוב האזרחים בתחילת החודש לעולם ללא טלגרם, אלא שבמקרה שלהם אין מדובר באפליקציה שולית אלא בפתח הכי חשוב לאינטרנט ולעולם שמחוץ לרפובליקה האסלאמית. האיראנים משתמשים בטלגרם כדי להסתמס עם חברים, לעשות עסקים, לקבל דיווחי חדשות, להוריד מוזיקה וסרטים וכן כתחליף לרשתות החברתיות שחסומות בפניהם (כמו טוויטר ופייסבוק). זו גם הדרך היחידה שלהם לעשות את כל זה בתחושת ביטחון יחסית.
עוד כתבות שיעניינו אותך:
כך נראים חיי בבירה האיראנית
הסיבה האמתית שבגללה אני מפחד ממלחמה עם איראן
להיות הומו באיראן
אבל במשך תקופה ארוכה הכוחות השמרניים במדינה רואים בטלגרם גורם שמסכן את מעמדם, מדרדר את הנוער לתרבות רעה ומאפשר למתנגדי משטר מסוגים שונים לארגן הפגנות ופעולות מחאה. בעקבות הפגנות סוערות במדינה בדצמבר־ינואר כבר נחסמה טלגרם לשבועיים והוחזרה. מערכת המשפט השמרנית היא זו שעומדת מאחורי ההתנגדות לטלגרם והצליחה לאשר את הצעדים הנדרשים לחסימה לאחר שטלגרם סירבה להעביר את השרתים שלה לאיראן.
הנשיא חסן רוחאני – שנחשב מתון והבטיח לבוחריו כי ישמור על הרשת חופשית – כינה את המהלך של מערכת המשפט "לא דמוקרטי" אבל לא הצליח למנוע אותו. למעשה חסימת טלגרם, יותר מכל דבר אחר כרגע, מסמלת את התחזקות אנשי הדת ומשמרות המהפכה והיחלשותו של מחנה רוחאני.
בינתיים מקדמים הגורמים השמרניים בשלטונות האיראניים אפליקציות מקומיות כגון Sorush (שכוללת אמוג'יז של נשים צנועות במיוחד מניפות שלטי "מוות לאמריקה" ותמונות של האייתוללה עלי חמינאי), אך הדאגה של האזרחים לפרטיותם מונעת נהירה המונית לחלופות. אחת הבדיחות הנפוצות (בטלגרם!) בשבועות האחרונים נוגעת לשלוש האותיות V שמסמנות את קריאת ההודעה על ידי המקבל בסורוש (להבדיל משתי V בטלגרם ובווטסאפ). ה־V השלישית, על פי הבדיחה, שייכת לקצין המודיעין שעוקב אחר השולח והמקבל.