תומר אגאי סוגר מטבח: פרידה ממסעדת השף סנטה קתרינה
בהפתעה וכמעט מבלי שאף אחד ידע, מסעדת השף של תומר אגאי, זוכת הפרסים והאהובה על תושבי העיר, סגרה את שעריה. פרידה ממוסד אוכל תל אביבי שרק ניסה להשכין שלום לאורך גדות הים התיכון דרך הצלחת, והצליח לגרום לנו להתמכר לבסבוסה. דיי
לאחר עשור של פעילות ולא מעט תארים ושישברקים, מסעדת סנטה קתרינה האהובה נסגרה. מסעדת השף של תומר אגאי נפתחה לפני עשור והביאה איתה בשורה של פיוז'ן ישראלי חדש – מצד אחד טאבון ענק ואווירה קז'ואלית ושמחה, ומצד שני מנות שף מתוחכמות שהורכבו ממיטב חומרי הגלם ביד מיומנת. וגם, בשולי הדברים, בסבוסה אחת שנתגעגע אליה.
>> המלאכה של אבא, השוק על הרצפה והחוף הפראי. העיר של ריף כהן
מאז שנפתחה סנטה קתרינה, המסעדה כיכבה בתחרויות ואף גרפה פרסים ושבחים, ביניהם כמובן תחרות פרסי האוכל של טיים אאוט. ב-2015 זכתה בפרס המסעדה החדשה הטובה ביותר, ב-2016 כמסעדת האינדי הטובה ביותר, ומאז שמרה במשך שנתיים ברציפות (2017-2018) על מקומה תואר מסעדת הקז'ואל הטובה ביותר. לאחר זכייה זו אגאי התראיין לטיים אאוט, והגדיר במילותיו את הרוח של המסעדה האהובה "אני רוצה להנגיש את האוכל שלי להרבה מאוד אנשים – אוכל ששייך למקום ולכולם, תלוש ממעמדות, עמים ודתות", אמר השף. "זה אוכל מקומי־גיאוגרפי שיכול להיות ממזרח ירושלים, מרכז תל אביב או דרום איטליה, מקומות שכולם נחשבים ים תיכון".
זו היתה בדיוק השפה הקולינרית של המסעדה – ים תיכונית במלוא מובן המושג. דהיינו קצת איטלקי, קצת ערבי, קצת טורקי, קצת יווני – ערב רב של ניחוחות וטעמים – ובעיקר, קולינריה ישראלית במיטבה. הטאבון שהיה בלב המסעדה הוציא מאמתחתו פיצות דקיקות ומופלאות, ובייגלה ירושלמי ממכר. מלבדם כל ביקור בסנטה כלל את השישברק המופלאים שהפכו למנת דגל, את הקובנייה החלומית ששרדה עוד מהימים הראשונים, וכמובן את אותה בסבוסה אגדית, שגרמה לנו להתאהב בקינוח הערבי ולהזמין אותו בכל פעם מחדש.
באותו הריאיון מ-2018 סיפר אגאי כי הוא מאמין שסנטה קתרינה בדרך להיות מוסד, והיא אכן הגשימה את התחזירת במהלך העשור האחרון ושמרה על תפריט מסקרן ומהודק, אווירה שמחה מבלי להתאמץ, ואוכל מטריף מבלי להיות יומרני. בתווך, אגאי פתח גם את צ'נה ב-2021 ועזב את ניהולה לאחר שנה, השתתף כשופט טלוויזיוני בריאליטי ("משחקי השף"), והמשיך להוביל את סנטה, שידעה כמו כולנו עליות ומורדות, מבצעים ומגיפות. אלא שנדמה כי המלחמה, בדומה למסעדות כה רבות, הכניעו גם אותה.
בחודשי המלחמה הראשונים עוד היה ניצוץ של תקווה בסנטה. על אף שהמסעדה עמדה דוממת שלושה שבועות – נצח במונחים של מסעדה מצליחה – אגאי השקיע כ-50 אלף ש"ח וארבעה ימים של הכנות ופתח אותה מחדש עם הצוות. "כשהמסעדה הייתה סגורה הייתי מגיע לקחת חומרי גלם כדי לתרום לחמ"ל האחים. וכל פעם הריח דחוס יותר. עד שיום אחד נכנסתי ובא לי להקיא. אמרתי לעצמי שאני לא רוצה לבוא לפה יותר בחיים", סיפר לנו דאז השף. "אבל בלי המסעדה אין לי זהות. ישבתי עם הילדה וראינו סרט של דיסני והיא אמרה לי 'אבא, המסעדה קוראת לך כמו שהים קורא למואנה".
נכון לרגעים אלו, אגאי לא מגיב על הסגירה ונראה שיקח מעט זמן, אבל עוד נגלה על מה נשאר מאחוריה – על אחת כמה וכמה אם, כפי שדיווח נדב בראונשטיין – מדובר בסגירה חפוזה ברמה שאנשים שהזמינו לה מקום הגיעו וראו שהיא סגורה. כנראה שגם מואנה לפעמים מבינה שהים משתנה, ואגאי יאלץ להמשיך לספינת הדגל הבאה שלו, כי סנטה קתרינה אמנם השאירה עשור של זיכרונות ומורשת, אבל זו סוף דרכה.