רעות שכזאת: תושבי ת"א נוהרים לבית הקפה של המפונים מעוטף עזה
![מאת תושבי עוטף, עבור כולם. קפה עוטף רעים. צילום: יעל שטוקמן מאת תושבי עוטף, עבור כולם. קפה עוטף רעים. צילום: יעל שטוקמן](https://medias.timeout.co.il/www/uploads/2024/06/IMG_7114-2000x1125.jpg)
חזרנו למיזם שהכי מרגש אותנו בתקופה הזו, וביקרנו בקפה עוטף רעים שנפתח מול קאנטרי העליה רק כדי לגלות שחצי עיר ביקרה גם איתנו. "זה הכי כיף בעולם ששוב יש לנו את הקהילה שלנו ומקום להיפגש" אומרת עמית כהן, תושבת רעים בת 25 שהפכה למנהלת סניף קפה תל אביבי בנסיבות יוצאות דופן
עוד בחודש אפריל סיפרנו לכם על מיזם "בית קפה עוטף", שנוסד על ידי היזם תמיר ברלקו יחד עם קרן 4techIsrael, ונועד ליצור מקום מפגש, עשייה ותעסוקה עבור הקהילות המפונות, לצד חיזוק הקשר עם הקהילות בהן הם מתארחים בחודשים האחרונים. הבעלים והעובדים של בתי הקפה הם בני היישוב שעל שמו קרוי בית הקפה, והכנסותיו מוקדשות לשיקום ובנייה מחדש של ישובי העוטף.
>> טעם מר: 33 מסעדות, ברים ובתי קפה שנסגרו בגלל המלחמה
בחודש מאי כבר ביקרנו בסנונית הראשונה של קפה עוטף, קפה עוטף נתיב העשרה שנפתחה בפארק שרונה. כעת הגיע הזמן לקפוץ לסנונית השנייה – קפה עוטף רעים, שנפתח בגבול נווה שאנן-פלורנטין, במרחב הקהילתי שניצב מול קאנטרי העליה. קהילת קיבוץ רעים פונתה, מתגוררת כעת בקרבת מקום ברחוב הרצל, על כן זה היה רק טבעי שבית הקפה של הקיבוץ ייפתח בסביבה. המקום פועל כבר שבוע, וכבר זוכה לחיבוק חם הן מתושבי השכונה והן מתושבי הקיבוץ שמגיעים להכיר, לתמוך, וכמובן, לשתות קפה, לנשנש וגם לטעום קצת שוקולד יוצא דופן.
![חבר חדש בקהילה. קפה עוטף רעים. צילום: יעל שטוקמן חבר חדש בקהילה. קפה עוטף רעים. צילום: יעל שטוקמן](https://medias.timeout.co.il/www/uploads/2024/06/IMG_7113-1000x750.jpg)
את בית הקפה מנהלים עמית כהן (בת 25) מקיבוץ רעים ואלמוג פולק (בן 27), מקיבוץ אורים השכן, וכל שאר עובדי המקום הם בני ובנות הקיבוץ. אך יש אלמנט נוסף שהוא מעבר לבית קפה – במקום פועלת חנות הדגל של "שוקולד דביר", על שמו של השוקולטייר דביר קרפ ז"ל, שלפני המלחמה הפעיל בעוטף מקום אהוב בשם "שוקולד קפה", שזכה לשבחים וחזר לפעול במועצת אשכול רק חודש שעבר. בשבעה באוקטובר נרצח דביר יחד עם בת זוגו סתיו קמחי לעיני ילדיו, וזוגתו לשעבר ואם ילדיו רעות קרפ בחרה להנציחו דרך אהבתו הגדולה לשוקולד – בבית קפה עוטף רעים, בו היא גם הבעלים.
כדי להעמיד את החנות על הרגליים גם בתל אביב, רעות פנתה לשוקולטיירים מובילים שעזרו לה לשחזר את מתכוני הפרלינים, שברי השוקולד ומוצרי השוקולד השונים של דביר. על כן, מלבד מכונת קפה, וויטרינת כריכים ומאפים, תמצאו בבית הקפה גם ויטרינה נפרדת של פרלינים וטבלאות שוקולד בעבודת יד.
![עובדים מהקיבוץ לעיר. קפה עוטף רעים. צילום: יעל שטוקמן עובדים מהקיבוץ לעיר. קפה עוטף רעים. צילום: יעל שטוקמן](https://medias.timeout.co.il/www/uploads/2024/06/IMG_7148-1000x750.jpg)
שוחחנו עם עמית כהן, ותהינו איך זה מרגיש למצוא את עצמך מנהלת בית קפה בת"א בנסיבות חריגות שכאלו. "וואו, קודם כל הלם שזה קורה", היא מספרת. "כבר למדנו בתקופה האחרונה שאפשר לסמוך רק על הכאן ועכשיו, אבל לא דמיינתי שהכאן ועכשיו יהיה לנהל בית קפה עם החברים שלי, וזה מרגש אותי מאוד. בשבעה באוקטובר הייתי בקיבוץ רעים, בו נולדתי וגדלתי, וכמה ימים אחר כך התחלתי מילואים, שסיימתי לפני שלושה חודשים. כשחזרתי הגיעה ההצעה לנהל את בית הקפה, המשפחה שלי פונתה לכאן והחלטתי שזו הזדמנות מצוינת. כשאני כאן אני פעילה ומלאה בעשייה, זה מנקה את הראש מכל השאר, ונחוץ מאוד".
מי מגיע לבקר בבית הקפה?
"כל יום מגיעים אנשים מהקיבוץ, וזה הכי כיף בעולם ששוב יש לנו את הקהילה שלנו ומקום להיפגש. מבחינתי – זה שיש לי, בת העשרים וחמש, מה להביא לקהילה שלי – זה דבר ענק. חוץ מזה, שאנחנו רגילים מהקיבוץ לעבוד ולהרים פרויקטים ביחד, ותחושת הקהילתיות מורגשת מאוד גם כאן. אנשים שמגיעים לכאן ומזהים פה את השכנים שלהם מהבית, שעובדים עכשיו במטבח ובפלור. אנחנו גם מוכרים מוצרים שאין מישהו בעוטף שלא מכיר מהבית, לדוגמא בירה ISIS, שמן זית של בילנסקי והגבינות של מחלבת בארי. חוץ מזה, מלא מתושבי השכונה מגיעים. אנחנו גם קרובים לקאנטרי אז אנשים קופצים אחרי או לפני אימון".
![השוקולדים ששוחזרו. קפה עוטף רעים. צילום: יעל שטוקמן השוקולדים ששוחזרו. קפה עוטף רעים. צילום: יעל שטוקמן](https://medias.timeout.co.il/www/uploads/2024/06/IMG_7166-1000x750.jpg)
ואכן, בעודנו משוחחות בית הקפה עמוס במבקרים, משפחות צעירות עם ילדים אחרי הגן, מתאמנים מיוזעים אחרי אימון וגם תושבים מהקיבוץ, שמגיעים לשתות קפה ולהרגיש לרגע קצת נורמליים. זה בית קפה נעים לישיבה, בין אם בחלל הממוזג ורחב הידיים בפנים, ובין אם בחוץ תחת השמשיות. מלבד קפה תמצאו כאן גם כריכים טריים ונהדרים, מאפים פריכים ומפתים ושלל מוצרי מדף ומעדנייה, כגון ממרחים, שמנים, ריבות, גבינות וכלי קרמיקה, שמרביתם מתוצרת העוטף. מרביתם, כי יש גם ייצוג צפוני, כמו יינות יקב פלדשטיין. "התחלנו להביא גם דברים מהצפון", אומרת עמית בחיוך מריר. אחוות המפונים הזו שורה על כל האזור, ואם בתל אביב יש לב – ואוהו כמה שיש – זה יהפוך לאחד מבתי הקפה הפופולריים של הסביבה.
קפה עוטף, וולפסון 54 (מול קאנטרי העלייה), א'-ה' 7:30-19:30, ו' 7:30-16:00, ש' 9:00-19:30