"התקווה מתה אחרונה": בשאפה בר עושים מאמץ אחרון לשרוד

כזו שאפה, לא תעזרו? שאפה. צילום: עידו כחלון
כזו שאפה, לא תעזרו? שאפה. צילום: עידו כחלון

"אין ספק שמאז הפיגוע, נותרה ביפו עננה כזו שמסרבת להתפוגג", מספרת לנו שירי אסא, הבעלים של השאפה בר האהוב. רגע לפני שגם הם נכנסים לסטטיסטיקה ונאלצים לסגור, זה בול הזמן להשקת הדסטארט שיעזור לבר לשרוד גם מעבר ל-15 שנותיו בשוק הפשפשים המתקשה

24 בנובמבר 2024

זה לא סוד שמאז המלחמה התנועה בשוק הפשפשים ביפו לא קרובה למה שהיא הייתה בעבר. אך בשנים שלפני כן, האזור נהנה מפריחה חסרת תקדים בזכות האווירה הייחודית, השוק יוצא הדופן, ומגוון המסעדות ובתי הקפה שהפכו את יפו לאזור תיירות עמוס. מי שניסה להסתובב בשוק בימי שישי דאז היה מתקשה לפלס את הדרך בין נחילי תיירים, שהצטופפו בזה אחר זה כדי לצלם סלפי על קירות הגרפיטי.

>>

אלא שמאז המלחמה התנועה ירדה בעשרות אחוזים, והמצב לאחר הפיגוע ברכבת הקלה בתחילת אוקטובר בכי רע. אחרי שמסעדת אונזה הודיעה שהיא נסגרת לתקופה, ועל גבי חנויות רבות כבר נתלו שלטי השכרה, כבר נהיה ברור שבאזור הזה, גם עסקים חזקים ומבוססים לא נותרו חסינים. כך המקרה עם הבר הפופולרי שאפה, שמשכר אורחים כבר 15 שנים, לצד אירוח הופעות וערבי תרבות. הבעלים שירי אסא בחרה בטקטיקה מעט שונה (גם אם לא בלעדית) כדי לעזור לעסק, ומשיקה הדסטארט במטרה לשרוד את התקופה הקרובה. בכך השאפה מצטרף לקפה שפירא, שהשיקו גם הם גיוס המוני כדי להציל את המקום, וגייסו עד כה כ-120 אלף ש"ח (אך צריכים עוד 130 עד סוף החודש, אז אל תתביישו). 

ארוחת בוקר מגה ישראלית. שאפה. צילום: עידו כחלון
ארוחת בוקר מגה ישראלית. שאפה. צילום: עידו כחלון

״חלק מהסיבה שהמשבר הזה כל כך קשה ובעייתי לענף היא שעוד לא הספקנו להשתקם מהקורונה", מסבירה לנו אסא את הצורך בעזרה. "היינו עוד בשלבי החלמה וחישוב מסלול מחדש, ואז הגיע המלחמה הנוראית והעצובה הזו וטלטלה הכול מחדש. לא מדובר רק במשבר כלכלי, אלא בייאוש ודאגה אינסופית – עובדים שלנו במילואים, לקוחות אהובים נרצחו והרבה מהמילייה הגדול שלנו כבר עוזבים את הארץ״.

שירי אסא ושירה פטל פתחו את שאפה לאחר שהחזיקו במספרה בשם שאפה באותו הרחוב, שהחלה ממקום לפן וקצוות, אך הפכה למקום מפגש של ממש. לכן השתיים החליטו להוסיף בר ובית קפה לחגיגת, וקראו גם לו שאפה. מאז חלף עשור וחצי, והרבה עוגות שמן זית ורוזמרין וסלטי מלך סיאם נאכלו במקום. השאפה, כמו כולנו, ידעה שיאים ומפלות, מגיפות ומלחמות, אבל משבר כמו זה שחווים העסקים ביפו בזמן מלחמה בלתי נגמרת הוא חסר תקדים.

השאפה בימים תקינים וטובים. צילום: שירה פטל
השאפה בימים תקינים וטובים. צילום: שירה פטל

יפו יותר הושפעה מהמלחמה לדעתך?
״קשה להגיד אם יותר או פחות, וכמו שראינו אף אחד לא נותר חסין לדבר הזה, או לעובדה שמצב הרוח ירוד מאוד, ושאנשים גם באמת מפחדים לצאת מהבית בגלל אזעקות וחשש בטחוני. אבל אין ספק שמאז הפיגוע, נותרה ביפו עננה כזו שמסרבת להתפוגג. המורל של הציבור מסביב ירוד, ובטח לא תורם להסתובב ברחוב ולראות מקומות שהיינו רגילים לראות עמוסים בטירוף ריקים מאדם, לצד המון חנויות שנסגרות".

תחושת הקהילתיות הנודעת של יפו מורגשת כעת?
״כן, יש תחושה של קהילתיות, אנשים עוזרים ונעזרים. אבל אנשים עדיין חושבים שלשבת לשתות כוס יין ולראות הופעה זו פריבילגיה בתקופה הזו. קשה להתווכח עם זה, אבל אין ספק שגם ראינו מסביב את הצורך והצמא לדבר הזה. אנשים אולי מנהלים מאבק פנימי עם עצמם כדי להתרומם, אבל אנחנו כאן עם די-ג׳יי, קוקטיילים, אוכל טוב ויצירה. מזכירות לכולם שהתקווה מתה אחרונה״.

אין כמו יפו בלילות וגם הימים בסדר. שאפה (צילום: שירה פטל)
אין כמו יפו בלילות וגם הימים בסדר. שאפה (צילום: שירה פטל)

והתקווה שלנו עוד לא מתה. ההדסטארט מציע הפתעות מהתפריט של השאפה בקניה מראש, אירועי תרבות, טיפולי ספא והופעות, ומכיוון שמדובר במקום שתמיד כיף לשבת בו, עם תפריט מתחלף תמיד נשאר עדכני, קוקטיילים רעננים במחירים נוחים ומוזיקה משובחת, אנחנו מאמינים בלב שלם שהשאפה ישרוד את התקופה הזו בזכות הקהל האוהב, ושעוד נזכה להמשיך ולאכול את הסלט מלך סיאם הזה שוב ושוב.
נחמן 2. יום א'-ה' 17:00-00:30, יום שישי בין 10:00-01:00. שבת: 10:00-0:30. לפרטים על ההדסטארט