אם החיטה: הכירו את הקמחים החדשים הכי עתיקים בלחם שלכם

קמוט, איינקורן, אמר ואחרים - מה גורם ליותר ויותר אופים לחזור לקמחים מזני חיטה עתיקים ולהתמודד עם אתגר האפייה איתם?

הלחמים של תשבי. צילום: אנטולי קרימנסקי
הלחמים של תשבי. צילום: אנטולי קרימנסקי
11 באפריל 2018

בטקס חרישי ומתמסר סער מור מרדים את פורטונה, כוכבת האינסטגרם, לפני שימכור אותה לזר. מחמצת השאור בת ה־11 שלו המתינה לו בפסח במשך עשרה ימים במקרר, בזמן שנמכרה לכאורה לגוי מטעמי כשרות. פורטונה, יצירתו של מור, נבראה מתפוחים ומצימוקים אורגניים וגוריה פוזרו בארץ, בארצות הברית ואפילו בהונג קונג.

ההצלחה הבינלאומית של פורטונה מעידה על כישרונו של מור, קונדיטור ואופה שלמד במכללת הדסה והמשיך לסדנאות ולהתמחויות בארץ ובחו"ל. האפייה היא הקריירה השנייה שלו, והאובססיה הנצחית שלו. הוא היה הבעלים של מאפייה ארטיזנלית קטנה בשם "השאור של סער" במודיעין וניהל מאפייה ברעננה עד שנפצע לפני כמה שנים, וכעת הוא מלמד בסגנון סוחף אפייה בדן גורמה.

מאוהב, סער מור. צילום: אנטולי מיכאלו
מאוהב, סער מור. צילום: אנטולי מיכאלו

הטירוף של מור לקמחי מורשת החל לפני כחמש שנים, כשקרא על קמח קמוט והחליט להזמין אותו מחו"ל ולנסות לאפות איתו. מור התאהב מיד. על מה שקרה מאז ועד היום תקראו בהרחבה בעמוד הפייסבוק שלו שנקרא "מחשבות על לחם", ותוכלו ללמוד בסדנאות שהוא עורך בדן גורמה כדי להכשיר אופים לשימוש בקמחים הללו. בשיאו של תהליך העיסוק בקמחים העתיקים, מור הדביק בהתלהבות את מפעל "הטחנות הגדולות של א"י" מחיפה, ולפני כשנה הוציאו שם קולקציית קמחי מורשת נאה (שניתן להזמין מהם ישירות הביתה דרך פייסבוק. כמו כן ניתן עתה להזמין קמחים עתיקים מטחנת קמח נוספת, "קמח הארץ", שבכוכב מיכאל).

במטבח העצום של דן גורמה מור מדגים הכנה מושלמת של לחמי קמוט שחומים. זהו תהליך סבוך כי קשה לגרום לקמחים הללו לתפוח, ויש להשתמש בתערובות קמחים ובאסטרטגיות שונות כדי להביא לתפיחה. לאחר האפייה מור משגר אותי הביתה עם שקית נייר שבה כיכר בעלת ארומה עוצמתית וייחודית, משהו בין וניל לאדמה.

חיטת הבר הגיחה לעולם באזורנו ולאורך אלפי שנים של הכלאות היא איבדה מטעמה – וכנראה גם מהערכים התזונתיים שלה – לטובת היכולת להפיק כמות גדולה יותר של חיטה מאותה יחידת שטח, חיטה שתכיל יותר גלוטן, שגורם לבצק לספוח יותר מים וכך מגדיל את נפח הלחם. כך התקבל הלחם התעשייתי הלבן – לחם דל במינרלים חיוניים שטעמו תפל יחסית ואחיד.

עוד כתבות שיעניינו אותך:

מה עומד מאחורי מתקפת הפיצות על תל אביב

המאפיות הכי טובות בתל אביב

כך תכינו בצק מושלם לפיצה ולפוקאצ'ה

השאיפה לחזור אל החיטה העתיקה היא מיתוס רומנטי מקומי שמככב בו האגרונום אהרון אהרונסון מארגון ניל"י, שמצא את אם החיטה בראש פינה בתחילת המאה הקודמת. רוח גבית שנושפת בסיפור שלנו אג'נדה והופכת אותו לאקטואלי מתמיד היא התופעה העולמית הגורפת של חזרה לזני מורשת, שנובעת מתנועות כמו Slow Food האיטלקית, אוכל מקומי ודיאטת מאה המייל האמריקאית, שמנסות לחזור אל הצמחים שגידלו בחוות הקטנות של פעם, לפני שהחקלאות הפכה לתעשייתית.

מחזיר טעמים שאבדו, לחם מקמחי מורשת של סער מור. צילום: אנטולי מיכאלו
מחזיר טעמים שאבדו, לחם מקמחי מורשת של סער מור. צילום: אנטולי מיכאלו

בארץ העניין בחיטה המקומית גדול אפילו יותר – בקרב חוקרים, היסטוריונים, אגרונומים, אופים ופודיז – מכיוון שמקורם של כמה זנים הוא באזור. מדענים אף סבורים שייתכן שנערכו באזור הכנרת ניסיונות ראשונים לזרוע דגנים אלפי שנים לפני שהאנושות בכלל נכנסה לעידן החקלאי, כך שמדובר בחזרה לזנים עתיקים, בני אלפי שנים (ולא בני מאות שנים בלבד כמו זן הרד פייף הקנדי למשל). אגרונומים שנרתמו למחקר במכון וולקני הצליחו לחזור לגדל זנים נוספים מההיסטוריה האנושית, וחיטת נורסי מגידול מקומי חדש של חקלאי מצפון הארץ כבר נמכרת לכמה אופים בני מזל (אם כי החקלאי אינו יכול לעמוד בביקושים ולכן סירב שיחשפו את שמו).

בשנה האחרונה הפכו קמחי המורשת לנגישים יותר בזכות כמה טחנות שמייצרות ומשווקות את הקמחים להמונים. יותר ויותר אופים מתנסים ומתאהבים בהם בשל הניחוחות והטעמים העוצמתיים שהם מעניקים למאפה, אלה שאבדו לאחר שנים של השבחה והכלאות – ועל אף הקושי להתפיח אותם; הם משלבים את הקמחים העתיקים בקמחים רגילים, אחרת הלחם לא תופח. הד"ר אורי מאיר צ'יזיק, שחוקר את ההיסטוריה של הלחם, מסביר שהסיבה לכך שאי אפשר להתפיח את הקמחים העתיקים כפי שאנחנו רגילים כיום היא שהלחם העתיק לא היה דומה ללחם שלנו והזכיר יותר פיתה שטוחה.

על כל פנים, כדי להבין מה הסיפור של הקמחים העתיקים צריך לשמוע את התגובות של בני ביתי כששבתי הביתה עם הלחם של מור. הם החלו לרחרח ולשאול מהו המאפה עם הריח המטריף שבשקית. העניין עם מאפים שעשויים מקמחים עתיקים הוא שאין שום דרך לתרגם למילים את הניחוחות העוצמתיים שלהם ואת עומק טעמם – התרגלנו לכך שמה שמעניק ללחם את הטעם העיקרי שלו הוא מה שמורחים עליו ולא הוא עצמו – ושם כנראה טמון הקסם שבהם.

סדנת קמחי מורשת, דן גורמה, נס לגויים 53 תל אביב, שישי (27.4) 9:00־14:00, 400 ש"ח

 

6 קמחי מורשת שכדאי להכיר

צילום: אנטולי מיכאלו
צילום: אנטולי מיכאלו

כוסמין (Spelt)

סוג של חיטה קדומה המוכרת מאז תקופת הברונזה. בעלת טעם מעט אגוזי וערכים תזונתיים גבוהים יותר מחיטה רגילה וקלה יותר לעיכול ממנה. מבנה הגלוטן של הכוסמין שונה (קשירת הגלוטן מהירה יותר), ולכן נדרשת עבודה מהירה יותר עם הבצק. ניתן להשיג כוסמין לבן או מלא.

צילום: אנטולי מיכאלו
צילום: אנטולי מיכאלו

קמוט (Kamut) או חורסאן

חיטה שמקורה כנראה בעירק והייתה נפוצה גם במצרים העתיקה. גרגריה גדולים במיוחד, הצבע של החיטה ענברי חזק, והיא מכילה פחות טאנין מחיטה רגילה ולכן נטולת מרירות. הטעם עשיר אגוזי וחמאתי.

צילום: אנטולי מיכאלו
צילום: אנטולי מיכאלו

איינקורן (Einkorn)

גרגר יחיד בגרמנית; הגרגר נופל בקלות מהאשבול ומכאן שמה. היא עשירה בוויטמינים ובמינרלים, ומבנה הגלוטן שלה שונה – קל יותר לעיכול מחיטה רגילה. הטעם שלה עשיר ועמוק יותר משל חיטה רגילה.

צילום: אנטולי מיכאלו
צילום: אנטולי מיכאלו

אמר (Emmer, ידועה גם בשם Farro)

אמה של חיטת הדורום המודרנית, שמוצאה כנראה מהארץ. חיטה קדומה בעלת טעם אגוזי ומתוק.

צילום: אנטולי מיכאלו
צילום: אנטולי מיכאלו

נורסי (Nursi)

זן מקומי של חיטה, המשמש בעיקר להכנת בורגול. רק מגדל מקומי אחד מצפון הארץ כבר הצליח להביא חיטה כזאת אל השוק, וכרגע כל המלאי העתידי סולד אאוט בהזמנה מראש לשנה הבאה. הטעמים של הנורסי עמוקים וחמאתיים ומזכירים אדמה רטובה.

צילום: אנטולי מיכאלו
צילום: אנטולי מיכאלו

רד פייף (Red Fife)

זן המורשת הקנדי שהיה גידול מרכזי מ־1860 ונעלם בתחילת שנות ה־20. הרד פייף חזר לקנדה לפני עשור והוא מוסיף קרמליות לקליפת הלחם.

 

5 מאפיות שמוכרות לחמים מקמחים עתיקים

1. שרויטמן בייקרי

האופה והשף ערן שרויטמן מפתיע לפעמים באפיית לחמים מקמחים עתיקים ומגדיר את הכיכרות הללו כספיישל בקולקציית הלחמים. 10־30 אחוז מתערובת הקמחים בכיכרות מהזנים המיוחדים הם של קמחים עתיקים: קמוט ואמר.

25 ש"ח לכיכר. נחלת יצחק 30 תל אביב, ראשון־חמישי 7:00־20:00, שישי 7:00־16:00, 6917767־03

2. חגי והלחם

בקיבוץ עינת, במאפיית חגי והלחם, נאפות מדי פעם כיכרות עם תערובות של קמחי אמר, איינקורן, קמוט ושיפון עתיק. הכנת הכיכרות תלויה בתוצרי החלקה החקלאית הגדלה במקום כמו גם בקמחים שחגי בן יהודה מצליח להשיג. בקיצור, תתקשרו לבדוק אם יש לחמים מקמחים עתיקים באותו יום.

כ־25 ש"ח לכיכר. קיבוץ עינת, 6738317־054

3. יקב תשבי

אחד הסודות הקולינריים השמורים לפודיז בלבד הוא מאפיית הבוטיק של יקב תשבי שבה תנור אבן מוסק בעץ. האופה יובל אלחדף מכין פה לחמי מחמצת עם קמחים עתיקים בהם קמח אמר, קמוט, איינקורן וכוסמין.

22־25 ש"ח לכיכר. כביש 652, 6288195־04

4. חמנייה

בחמנייה, בית קפה חדש בבזל בתל אביב, יציעו בקרוב את הלחמים של יפתח לחם. יפתח ברקת, האופה הגאון מהצפון, סייע בהקמת בית הקפה (לצד השף של המקום תום הראל, לשעבר קלארו) והוא ימכור כאן כיכרות המשלבות תערובות קמחים של קמוט, איינקורן ואמר.

כ־20 ש"ח לכיכר. בזל 37 תל אביב, 2006336־054

5. פת שטינבך

במאפייה החיפאית שמכבדת מסורות אפייה ישנות מכינים לחמים מקמח אמר. תמצאו פה כיכר שמכילה 100 אחוז אמר עם מחמצת כוסמין.

כ־28 ש"ח לכיכר. יפו 28 חיפה, 6184881־04