גורמה כלכלי

אוכל הוא אחת ההוצאות הגדולות של כולנו. כך תזללו בזול

22. קחו אוכל לעבודה

23. גדלו את האוכל שלכם בעצמכם

בין אם זה בגלל טרנד החזרה לטבע או בגלל המצב הכלכלי הקשה, יותר ויותר אנשים מחליטים לגדל את האוכל שלהם במרפסת או על הגג ונהנים מפרי עמלם. לכאורה מדובר בפעולה פשוטה יחסית הדורשת שני דברים – מקום מתאים וסבלנות. אם אתם לא רוצים לגדל רק תבלינים אלא ממש ירקות, הדבר הזה ידרוש מכם אזור מרווח ומואר לאדניות שלכם. הירקות המתאימים ביותר לגידול ביתי הם גזר, עגבניות, תפוחי אדמה ובצל שידרשו כלים בעומק של בערך 40 סנטימטר. אחרי שתשיגו זרעים וכלי קיבול מתאים תצטרכו להתארגן על דשן או על קומפוסט (שאותו אפשר גם להשיג בחינם בגינות קהילתיות) ולהשקות את הצמחים כל יום.

גידול שיח עגבניות נחשב לאחד הזריזים וייקח לכם בערך חודשיים מרגע השתילה עד לסלט. שיח עגבנייה אחד יתן לכם בסופו של דבר כ־20 עגבניות, מספר זהה תוכלו לצפות גם אם תשתלו מלפפונים רק שבשבילם תיאלצו לחכות 4־5 חודשים. האינטרנט מלא באנשים חמודים שישמחו להסביר לכם איך לגדל את האוכל שלכם, אבל אם אתם ממש בעניין כדאי שתירשמו לקורס פרמקלצ'ר. אם אין לכם מקום בבית להגשים את החלום החקלאי שלכם, יש כמה גינות קהילתיות בתל אביב, שם תוכלו לזרוע בדמעה או רק לקצור ברינה ולפנק את עצמכם בפירות, בירקות ובעשבי תיבול בחינם.

ההשתתפות בגינה קהילתית היא חינם והעירייה מספקת לגרעין הפעיל בגינה צמחים, כלי עבודה וגישה למקור מים. יש בתל אביב כ־20 גינות קהילתיות במקומות כמו פלורנטין, מעוז אביב וכרם התימנים. את הרשימה המלאה ניתן למצוא באתר העירייה.

24. שתו מי ברז. אם שמים את הבריאות והנוחות בצד, המחיר לליטר לא משקר

ליטר מים מבר תמי4 עולה 2 ש"ח, עם מסנן תמי4 תת כיורי פשוט ליטר יעלה לכם 0.89 ש"ח וליטר מים מינרליים עולה בממוצע 0.832 ש"ח. מי ברז לעומת זאת יעלו לכם רק 0.009 ש"ח לליטר.

25. מתים להתפנק במסעדה יקרה? לכו על עסקית צהריים (ותשתו מים מהברז, יש גבול לפינוק)

מסה

האווירה, הסטייל והיוקרה, לא משאירים מקום לספק: טוב לנו פה, גם בצהריים וגם בערב. אבל אנחנו נתמקד הפעם, ברשותכם, בתפריט העסקי המוגש בימים ראשון עד חמישי בין השעות 12:00־15:30: השף אביב משה מציע בצהריים שני מסלולים – אחד במחיר של 96 ש"ח והשני במחיר 116 ש"ח. בתפריט הזול מבין השניים תוכלו לדגום בראשונות מנות מפוארות וטעימות כמו פטה כבדים או שרימפס (בתוספת 10 ש"ח), ובעיקריות דג על הגריל, קוסקוס חריימה או ריזוטו שחור עם ראגו פטריות וגבינת שברה. בתפריט היקר תמצאו בין הראשונות קלמרי עם רליש כבד אווז, בקלאווה עגל עם קרם קוסקוס וקינמון או סשימי אינטיאס עם סורבה ווסאבי.

הארבעה 19, 6856859־03

כתית

כבר אכלתם בכתית החדשה? השאלה הזאת לא חייבת להישאר בגדר הקנטה כי תוכלו לחסוך מאות שקלים על ארוחה בכתית אם תבחרו לעשות אותה בצהריים. השף מאיר אדוני מציע מסלול ב־176 ש"ח ומסלול נוסף במחיר של 215 ש"ח בימים ראשון־חמישי בשעות 12:00־15:00. המסלול הזול כולל שתי מנות,  והיקר שלוש – בהחלט מספיק אם אתם חולקים ויכולים לטעום מכל ההיצע המגרה שיש למטבח הזה להציע. בין המנות שתוכלו לדגום (תוך כדי שאתם מרגישים שדפקתם לא רק את המערכת אלא את כל העולם כולו): קוקי סן ז'ק עם קרם חיטה; פילה לוקוס עם דלעת ערמונים; לחי עגל עם גזר אורגני; או פלמידה כבושה עם קונסומה תפוחי עץ ופרחי קמומיל.

נחלת בנימין 57, 5107001־03

מול ים

סכום זעום (יחסית חברים, בחיים הכל יחסי) של 170 ש"ח יגבו מכם לארוחת צהריים בימים ראשון עד חמישי בין השעות 12:30־15:30 (בשישי תשלמו על אותה ארוחה 185 ש"ח), באחת המסעדות הכי יקרות בארץ. מיותר לציין שעבור ארוחת ערב במול ים תיאלצו להיפרד מסכום גבוה בהרבה (וכשאנחנו אומרים הרבה אנחנו מתכוונים לזה). בין המנות של השף יורם ניצן תמצאו למנה ראשונה סשימי סלמון עם וואסבי; חצי תריסר אויסטרים; או קוקי סן ז'ק עם תבשיל ירקות שורש. לעיקרית תוכלו להתלבט בין היתר בין מחבת פירות ים; חצי לובסטר; או לנגוסטינים מדנמרק חצויים על הגריל ברוטב לובסטר וירקות שורש. אימאל'ה!

האנגר 24 נמל תל אביב, 5469920־03

רפאל

לעולם לא נשכח לשף רפי כהן את המחווה הקולינרית שעשה ללקוחות שלו, כשהיה השף הראשון שהבין לפני כמה שנים שאפשר לעשות את זה גם אחרת והציע נוסף לתפריטי הצהריים הרגילים של המסעדה גם תפריט ב־55 ש"ח המוגש בימים ראשון־חמישי בשעות 12:00־16:00. בכל אופן, כיום מוצעים במסעדה שני מסלולי צהריים – תפריט אחד במחיר של 98 ש"ח ותפריט נוסף במחיר של 130 ש"ח. השירות אגב, הוא פרייסלס, אז קחו את זה בחשבון אם חשוב לכם נגיד ששואלים אתכם אם תרצו לימון בכוס של המים או לא. במסלול הזול מבין השניים תוכלו להזמין רביולי גבינת עזים עם תרד; עלי גפן במילוי טלה וחמאה חומה; או סלט קלמרי עם שעועית. לעיקרית יש טאג'ין קציצות דג; מקרוני עם עגבניות (מנה טבעונית מעולה); או ראמפ סטייק עם ירקות ברוטב יין אדום. במסלול היקר יש לראשונות טרטר לוקוס עם גספצ'יו עגבניות צהובות; סיגרים מרוקאים במילוי חלקי פנים; ואספרגוס עם פולנטה ופרמז'ן. לעיקריות תתפנקו לכם עם קוסקוס כתף טלה, נתח קצבים ומח עצם ופילה דג ים צלוי עם אספרגוס.

הירקון 87, 5226464־03

קלואליס

עוד אחת ממסעדות ה־A־ליסט: השף ויקטור גלוגר מציע תפריט ב־132 ש"ח הנקרא על שם בתו ליס, ותפריט ב־152 ש"ח הנקרא על שם בתו קלואה. בשתי הארוחות תקבלו לחם וחמוצים הכלולים בדיל. בתפריט ליס תמצאו לראשונות מטיאס בשמן; סלמון נורבגי; או סלט עגבניות עם גבינת קצ'וטה. בתפריט קלואה תמצאו פילה בורי; דניס שלם בגריל; או פורל מעושן על ריזוטו. בעסקית קלואה יש לראשונות ברזאולה פילה בקר; סרדינים כבושים; או טרטר טונה אדומה על עדשים. לעיקרית יש, בין היתר, שרימפס עם ניוקי ריקוטה או דג לברק שלם ביין לבן. מה שמייחד את העסקית בקלואליס על פני עסקיות אחרות זה שהדיל תקף לכל ימות השבוע בין השעות 12:00־17:00, כך שתוכלו לחגוג גם בשישי ושבת על אותם מחירים.

אבא הלל 16 רמת גן, 5759060־03

26. עדיין רעבים? חטטו בפחי זבל

 חיטוט בפחי אשפה בדרך כלל מייצר קונוטציה נטולת סקס אפיל, אך תופעת הדאמפסטר דייבינג זוכה בשלוש השנים האחרונות לעדנה אקולוגית על טהרת הפריגניזם – ליקוט מזון טבעוני שהושלך לאשפה במטרה להשמיש אותו. מדובר בתפיסה אנטי צרכנית מובהקת הדוגלת בכלכלה חופשית ובמזעור צריכת היתר ונזקיה, כאופייני לתרבות השלוש בעשר הרווחת כיום. סקירה מהירה של הקבלות מהסופרמרקט או אפילו חישוב ההוצאה הממוצעת בשוק הכרמל, מצביעים על כך שאין ספק כי מדובר בגישה חסכונית. איסוף חומרי גלם מהפח אמנם לא נשמע מעורר תיאבון במיוחד, אבל מתברר שבארץ מתפתחת קהילה לא קטנה של צוללי פחים – את המבוכה הם משאירים מחוץ לפח, וביחידים או בקבוצות מאורגנות הדאמפסטרים שולים מהאשפה ירקות, פירות ושאר מרכיבים קולינריים. אם חשקה נפשכם בארוחה טבעונית וחינמית המסייעת לכדור הארץ להיפטר מפסולת מיותרת, כדאי לכם לבדוק את הפחים בקרבת סניפי רשתות מזון ומסעדות. שיטוט באינטרנט מצביע על שוק הכרמל ושוק התקווה בסוף היום כספוטים לוהטים, וכן שווה לבדוק בפחים של סניף ניצת הדובדבן באבן גבירול ושל הירקנייה במסריק.

27. שתו את הקפה של הבוקר בבית או במשרד

 

28. לכו לסופּר בתחילת השבוע

מתי אתם הולכים לסופר לקנייה השבועית? אם אתם ישראלים, רוב הסיכויים שלקראת סוף השבוע. ברביעי כבר מתחילים להרגיש בסניפי רשתות המזון לחץ בקופות, בחמישי כל ניסיון להתקרב לדלפק האטליז ייגמר בגוויעה מרעב בתור האינסופי, ושישי הוא היום שבו יש יותר סיכוי להידרס בדרך למעדנייה מאשר למצוא תבנית ביצים שכל הדיירות שלה שלמות. בראשון או שני, לעומת זאת, תהלכו בסופר בבדידות מזהרת ותקבלו יחס אישי מהעובדים, ולא רק שתוכלו לסיים את הקניות מהר יותר, מתברר שתוכלו לעשות את זה בזול יחסית. הירקות והפירות, למשל, זולים יותר ביום ראשון מאשר בהמשך השבוע. נכון, הסיבה היא שהירקות האלה בילו את סוף השבוע במקרר, אבל בינינו, כולנו אוכלים כל הזמן ירקות שכבר צברו ותק במקרר הפרטי שלנו. באמצע השבוע יש ברשתות המזון יותר מבצעים, וניצול חכם שלהם יכול לחסוך לא מעט כסף אם מקפידים לעבוד לפי רשימה קבועה מראש ולקנות רק מה שבאמת צריך.

29. אל תוותרו על סיבוב בשוק

 גם לשוק, כמו לרשתות המזון, יש כללים משלו. המחירים בו גמישים קצת יותר, ומה שתראו בחמישה ש"ח לק"ג בדוכן שבתחילת השוק אולי יעלה ארבעה (או שישה) ש"ח כמה דוכנים לאחר מכן. התחרות בין הסוחרים אמנם לא סוערת כמו שהם היו רוצים שתחשבו, ואל תחשבו שתצליחו להשיג בזכותה סחורה טובה בכלום כסף, אבל אם תגיעו לשוק מוקדם בבוקר – מצוידים בחיוך ובגישה חיובית – תוכלו לקבל כמעט בכל דוכן הנחה קטנה בשם הספתח הקדוש, ואם תדחו את הקניות לשישי בצהריים תגלו שדווקא לא רע לשלם את מחיר השוק, שבשעות האלה צולל למטה.

30. יצאתם למועדון?

הפנימו: שוב וודקה-רדבול לא שווה 50 שקלים.