תנעצו את השיניים: אלו הם הלחמים הכי טובים בתל אביב

לחם שיפון ותפוז סיני מסוכר של מרגוזה (צילום: דניה ויינר)
לחם שיפון ותפוז סיני מסוכר של מרגוזה (צילום: דניה ויינר)

בין אם זה כדי שתוכלו לפנק את עצמכם בכריך מושקע ובין אם זה לבצוע מהשקית בדרך הביתה (כולנו יודעים שאתם תלכו על האופציה השניה) - לחם טוב הוא משהו ששווה לצאת למסע בשבילו. למזלכם ולמזלנו, ממש לא חסרות אפשרויות

אלכסנדר בולונז'רי

רובכם אולי מכירים אותו הודות למאפים (ובעיקר לקראפין ולגרמושקה), אבל אלכסנדר ברמן מגדיר את המקום שלו בלילינבלום בכלל כבולונז'רי – מה שאומר שלחם הוא עניין מרכזי בו. יש בו מגוון לחמי דגנים ולחמים כפריים העשויים כולם ממחמצת בלעדית שמכינים במקום, ומדגנים כמו שומשום שחור, פרג, חמנייה, שיבולת שועל, גרעיני דלעת ועוד.
לילינבלום 18

לחם ממחמצת שמכינים במקום. אלכסנדר בולונז'רי | צילום: אנטולי מיכאלו
לחם ממחמצת שמכינים במקום. אלכסנדר בולונז'רי | צילום: אנטולי מיכאלו

בבקה בייקרי

אחד ההיילייטס של מעצמת הפחמימות של האחיות שיר וקורל גורן (שיש לה סניפים בתל אביב ומחוצה לה) הוא הפרעצלים שלהן, שהיו גם אחד המאפים הראשונים שאפו כשפתחו את הסניף הראשון והקטן בצהלה. מאז זרם הרבה גלוטן בנהר והפרעצלים התמלאו בכל טוב והפכו לכריכים, ולצידם יש גם לחמים וחלות.
משה סנה 21, דיזנגוף 145, ברזאני 4, כיכר הבימה

מככבים מההתחלה. הפרעצלים של בבקה בייקרי | צילום: PINK ME
מככבים מההתחלה. הפרעצלים של בבקה בייקרי | צילום: PINK ME

בייקרי/דליקטסן

עשרות אלפי מילים כבר נכתבו על הבייקרי, חלקן הניכר ממש מעל עמודי האתר הזה. אבל אם בלחמים עסקינן, נספר שתוכלו למצוא שם (וגם במשלוחים) מלחמי דגנים, שיפון וקסטן ועד לחם גאודה וטימין, לחם גבינה קוריאני ולחם דגנים עתיקים וחיטה נבוטה מעושנת.
בייקרי: ויצמן 67, דיזנגוף 260; דליקטסן: יהודה הלוי 79/81, אופנהיימר 9, מאיר יערי 19, אבן גבירול 70, דרך בן צבי 84

אתם יודעים איפה. דליקטסן | צילום: חגית גולדברג
אתם יודעים איפה. דליקטסן | צילום: חגית גולדברג

גרציאני

לבית הקפה-מאפה שפתח לאחרונה את הסניף השלישי שלו במזרח העיר יש קולקציה נאה של לחמים בעבודת יד, מלחמניות בריוש ועד בגט כוסמין, ובסוף השבוע מתווספות אליהם גם חלות מסוגים שונים. מחלקם הגדול, כמובן, גם מכינים כריכים שנמכרים במקום.
יהודה הלוי 123, קינג ג'ורג' 105, שדרות ההשכלה 20

וויילד ברד

האופים ובני הזוג תום מעוז ואייל פרוינד מייצרים במאפיה שלהם ביד חרוצים לחמי מחמצת ובאגטים, ללא שמרים תעשייתים ומשתמשים במלח ים אטלנטי ומים מינרלים בלבד. לחם הדגל הוא לחם פרא, מחמישה סוגים שונים של קמחים בהתפחה איטית; ולצידו תפריט שכולל בין השאר פוקצ'ה ירושלמית, לחם פיצוחים, בגט ועוד.
יד חרוצים 14

פראי. ווילד ברד | צילום: אייל פרוינד
פראי. ווילד ברד | צילום: אייל פרוינד

חגי והלחם

כיכרות הלחם של האופה חגי בן יהודה הגיעו סוף סוף לעיר. במאפייה נוצצת בפאתי פלורנטין מכין האופה שמתמחה בקמחי מורשת כיכרות בטכניקות אפייה מסורתיות ובהתפחה ארוכה – לחם כוסמין ולחם מחיטת איינקורן, באגט בשילוב קמח חורסאן, פלוטים של גרעינים וזיתים ועוד. בימי חמישי ושישי תוכלו לרכוש כאן חלות לפי מתכון של מאפיית רוזנטל המיתולוגית, נטולות ביצים ובעלות קרום קשיח וטעם עשיר. מפאת הטהרנות המאפיינת את עבודתו נמנע בן יהודה מעוגות ומאפים וכל דבר שאינו לחם פרט לבריוש ממכר ועוגות שקדים איטלקיות.
ויטל 25

קמחי מורשת. חגי והלחם | צילום: נועם פריסמן
קמחי מורשת. חגי והלחם | צילום: נועם פריסמן

לה מולאן

המאפיה הוותיקה בבוגרשוב שהפכה במרוצת השנים למוסד מפורסמת לא מעט הודות לבגטים הפציחים שלה, שמהם מכינים גם את הכריכים שכולנו אוהבים, אבל ממש. מלבד הבגטים יש עוד סוגים של לחמים, כולל הפתעות משתנות על בסיס החשק וההשראה של האופים.
בוגרשוב 72

לא על הבאגט לבדו | לה מולאן. צילום: אנטולי מיכאלו
לא על הבאגט לבדו | לה מולאן. צילום: אנטולי מיכאלו

לחמים

לפני 20 שנה הקים אורי שפט את מאפיית לחמים. בשנה האחרונה הוא ויתר על 44 מיליון שקלים שהוצעו לו אם ימכור את הרשת, מה שאומר שאנחנו זכינו באפשרות להמשיך ולהתענג על כל מה שיוצא מהתנור שלו – בין השאר לחמי שיפון, כוסמין, דגנים, חלות למיניהן (פעם בכמה זמן מגיחה חלת המרציפן והשמחה גדולה), וגם לחמניות, פוגאס, בגטים ובעצם מה לא.
ברחבי העיר

פוגאס ממכר. מאפיית לחמים | צילום: דניאל לילה
פוגאס ממכר. מאפיית לחמים | צילום: דניאל לילה

לחמנינה

יש לנו רק מילה אחת בשבילכם: לחם נלסון (כן, אנחנו יודעים שאלה שתי מילים). המוטו של לחמנינה הוא "לחם אחר לחם, עוגה אחר עוגה" ולנו לא נותר אלא להסכים. לצד הנלסון האהוב יש גם לחמי שאור, קסטן, חלות, לחם סלק וכן הלאה והלאה, כולל ספיישלים מתחלפים על פי ימים.
קרמניצקי 14, מרמורק 4, איינשטיין 7, ולנברג 18

צפון, דרום, מזרח, מערב ונלסון. לחמנינה | צילום: יח"צ
צפון, דרום, מזרח, מערב ונלסון. לחמנינה | צילום: יח"צ

לחם ושות'

בית הקפה/מאפייה ברחוב בן יהודה, חוגג, כמשתמע משמו, את הלחם ושותפיו לפשע. לחמי חיטה מלאה, שיפון, כוסמין, לחם בריאות גזר, מקלות לחם, פוקאצ'ות וכן הלאה – כולם שם, מחלקם גם מכינים כריכים שווים במיוחד.
בן יהודה 128

שותפים לפשע. לחם ושות׳ | צילום: אנטולי מיכאלו
שותפים לפשע. לחם ושות׳ | צילום: אנטולי מיכאלו

מייזון קייזר

אנחנו יודעים שלחם הוא לא הדבר הראשון כשאתם חושבים עליו כשאתם שומעים את שם הפטיסרי-בולנז'רי שנחתה אצלנו הישר מפריז, אבל לצד קינוחי הוויטרינה המפונפנים יש גם קולקציית לחמים מרשימה שכוללת לחמי מחמצת, לחמי דגנים והבגטים המפורסמים של אריק קייזר (שעשויים כולם מאותה מחמצת-אם. בכל העולם). בימי שישי יוצאים מהתנור גם ספיישלים, כמו לחם פטל ושמן זית הורס ולחם תאנים מדהים לא פחות.
האנגר 22 נמל תל אביב, רוטשילד 5, מנחם בגין 144

פטל ותאנים וואו. קולציית הלחמים של מייזון קייזר | צילום: אפיק גבאי
פטל ותאנים וואו. קולציית הלחמים של מייזון קייזר | צילום: אפיק גבאי

מרגוזה

המאפייה המשפחתית היפואית שהוקמה ב-2009 השיקה לאחרונה את הסניף השלישי שלה בפלורנטין, וגם בו היא מוכרת את לחמי המחמצת שלה, שנאפים בתנור אבן לאחר תפיחה ממושכת. במקום 30 סוגי לחמים שנאפים על בסיס יומיומי – מלחם כוסמין אורגני ועד חלת בריוש, לצד לחמניות, מאפים מתוקים ומלוחים, עוגיות ופחמימות נוספות.
יהודה מרגוזה 24, פוריה 12, ידידיה פרנקל 74

30 סוגים של לחמים | צילום: סער מור
30 סוגים של לחמים | צילום: סער מור

עמיתה

אם תסתכלו טוב מאחורי כל המאפים המשגעים בבית המאפה הבוטיקי של מיכל בוטון ואנה שפירו, תוכלו לאתר גם את הלחמים שנאפים במקום. הם לא רבים אבל כל אחד מהם הוא כזה ששווה לכתוב עליו הביתה – לחם כוסמין, שיפון, דגנים, פאן דה מי, בגט והכי שווה – הפוגאס.
דרך סלמה 10

כן, בבקשה. עמיתה | צילום: אנטולי מיכאלו
כן, בבקשה. עמיתה | צילום: אנטולי מיכאלו

לחם פומרנץ

בחנות קטנה בפלורנטין נאפים מדי יום לחמים טבעוניים בעבודת יד, ללא שמרים וחלקם הגדול גם נטולי גלוטן. הרשימה הארוכה מורכבת מלחמים כמו לחם קינואה, לחם נבטוטים, לחם טף, לחם דוחן אדום, לחם כוסמת, לחם גרעינים ו…. הבנתם. כן, מדובר במינימום של רגשות אשמה.
פלורנטין 13

מבחר גדול של לחמים נטולי גלוטן | לחם פומרנץ. צילום: מעמוד הפייסבוק
מבחר גדול של לחמים נטולי גלוטן | לחם פומרנץ. צילום: מעמוד הפייסבוק

שרויטמן

כשהשף ערן שרויטמן עשה את השיפט מבישול לאפייה, לא בטוח שהוא חשב שהבגט-פרעצל שלו יהפוך לטריידמארק כל כך מזוהה. אבל זה מה שקרה, בהתחלה בבית הקפה הראשון שפתח בנחלת יצחק, ואז בסניף השני ששוכן ברחוב גאולה בלוקיישן המיתולוגי שבו עבד קפה שלג. לצד הפרעצלים בעלי הקצה המחודד יש גם לחם שיפון, לחם מחמצת בלישה ידנית ועוד מאפים מתוקים ומלוחים.
נחלת יצחק 30, גאולה 44

נולד בשוק הנמל. הפרעצל-באגט של שרויטמן | צילום: שרון בן־דוד
נולד בשוק הנמל. הפרעצל-באגט של שרויטמן | צילום: שרון בן־דוד