צבעים בשוק: הרחוב הכי לוהט בעיר זכה למייקאובר מפתיע

שוק לוינסקי. צילום: ועדת קישוט
שוק לוינסקי. צילום: ועדת קישוט

ב-24 שעות עבר מדרחוב לוינסקי מהפך – רצפתו נצבעה בדוגמת אריחים עתיקים שנמצאו בשכונה. פלורנטין פינת ברלין. מדובר בתחילתו של פרויקט מטעם עמותת 'ועדת קישוט' בשיתוף העירייה. "רצינו לתת לתושבים תחושה של בית"

19 בספטמבר 2021

כשמתחם שוק לוינסקי נסגר לפני כשנתיים לתנועת מכוניות על ידי העירייה, והפך באופן רשמי למדרחוב, הרגישו גם תושבי האזור וגם מבקריו שמדובר יותר בכביש סגור משני צדדיו מאשר דומיו בנחלת בנימין ובשינקין. אנשי 'ועדת קישוט', עמותה ירושלמית בבסיסה ששמה לעצמה למטרה לטפח אזורים עירוניים מוזנחים באמצעות אמנות רחוב, הבחינה בעניין והתחילה לתכנן צעד בנושא.

שוק לוינסקי צבעוני מתמיד. צילום: מערכת טיים אאוט
שוק לוינסקי צבעוני מתמיד. צילום: מערכת טיים אאוט

"לפני ארבע שנים הקמנו את 'ועדת קישוט' כדי לייצר אמירה עיצובית בשכונות שזקוקות לה. בחרנו לעשות את זה באופן חוקי במסגרת עמותה כדי שנוכל לרתום אלינו את העיריות והציבור, וליצור פתרונות אמנותיים מתוך צרכים של התושבים, או מתוך ההיסטוריה השכונתית", מספר מתן מזרחי, ממייסדי העמותה, "דוד ביבי, שותפי, הוא מתכנן עירוני שכותב כרגע דוקטורט בנושא בטכניון, והוא גם היה הראשון לזהות את אותו הצורך באזור שוק לוינסקי".

לאחר שהעמותה יצאה מהמרחב הירושלמי ויצרה פרויקטים גדולים גם בצפת, חיפה, יקנעם ועוד, הגיע אחד ממייסדיה לתל אביב. "דוד ראה את המרחב של שוק לוינסקי והרגיש שיש עדיין צורך לנקוט צעדים כדי להפוך אותו למרחב מובחן שמיועד באופן ייחודי להולכי רגל", מספר מזרחי, "היה לנו חשוב ליצור חיבור עם העירייה ועם התושבים, כדי להכניס צבע ואסתטיקה שיחזירו לקהילה את המרחב הציבורי שלה".

במהלך העבודה. צילום: ועדת קישוט
במהלך העבודה. צילום: ועדת קישוט

"הבנו שציור רצפה יכול לתת את התחושה שקיווינו לה, של הפרדת המדרחוב משאר המרחב", הוא מוסיף, "הצענו לעירייה את הפרויקט לפני שנתיים, ולפני חצי שנה סוף סוף קיבלנו עליו אישור סופי. מחלקת האמנות בעירייה קידמה אותו יחד איתנו, אבל זה פרויקט שהוא מלמטה למעלה – הצורך עלה מהמרחב, מהמבקרים בו ומתושבי הקבע שלו".

ואכן, במהלך 24 שעות מלאות השבוע נצבעה רצפת אחד המקטעים במדרחוב הכי לוהט בעיר (מקטע ראשון מתוך מספר מקטעים שעוד ייצבעו), בדוגמת האריחים המקוריים שריצפו את אחת החנויות הוותיקות בשכונה. "צבענו את המקטע בצבעי כביש, אלו צבעים זמניים, כדי לבחון את התגובות של הקהילה והסוחרים ולראות באופן סופי שהמטרות שלנו ושל התושבים מתלכדות", משתף מתן, "האריחים האלו מאפיינים מסדרון של בית, זה נותן תחושה של ביטחון ונעימות – דימוי שרצינו. התחושה הייתה ביתית וקהילתית מאוד גם בזמן העבודה – הסוחרים אחסנו את הציוד והציעו לנו תמיד שתייה ואוכל".

"השיתוף עם העירייה היה מצוין גם מהבחינה של סיוע בתקשורת עם התושבים", הוא מציין, "האחראית על העסקים באזור מטעם העירייה עזרה לנו להבין מה הכי מתאים להם, מה הם חושבים על הפרויקט. היה דיאלוג מצוין ותחושה של תמיכה וגיבוי".

חברי ועדת קישוט. צילום: ועדת קישוט
חברי ועדת קישוט. צילום: ועדת קישוט

מתן מציין כי השאיפה היא להרחיב את הצביעה לרחוב כולו המונה שישה מקטעים. "התקווה הכי גדולה שלנו היא לשמח אנשים", הוא מסכם, "כל עולם הפופ ארט וה"place-making" שאנחנו מנסים להכניס לאזורים האלו מסתכמת בזה שמישהו יסתכל על מה שעשינו ויעלה בו חיוך".