מנצלים את האינטרנט עד הסוף: פסטיבל תרבות מיוחד נפתח היום

וואטסאפ, זום, אינסטגרם, יוטיוב ופייסבוק מגוייסות לטובת "פסטיבל ויראלי" ובו מופעי תיאטרון, מחול, ספרות וכל מה שבאמצע. הפסטיבל יתקיים במשך כל חול המועד פסח

מוראד חסן ויואל רוזנקיאר, כוכבי "הגדר" (צילום: אילן בשור)
מוראד חסן ויואל רוזנקיאר, כוכבי "הגדר" (צילום: אילן בשור)

על שלושה דברים עומד משבר הקורונה: מטושים, משלוחי אוכל ואינטרנט. קשה לדמיין איך היינו שורדים בלי האחרון, שחקן שקוף אבל נחוץ לאין שיעור, שמחזיק אותנו שפויים בזמן הבידוד. יוזמות התרבות האינסופיות שצצו מאז נכלאנו בבתים מוכיחות את זה יפה, וכעת מצטרף אירוע וירטואלי חדש למשחק: פסטיבל ויראלי (זהו שמו, אנחנו נחכה עם ההכתרות), שנפתח היום (ראשון) ויימשך שלושה ימים, עד יום שלישי (14.4).

הפסטיבל הוא פרי יוזמה התנדבותית של אמניות ואמנים שחברו כדי להציג עבודות שמתמודדות עם הסדר החדש. הפסטיבל עושה שימוש בכל פלטפורמת תקשורת שמציעה הרשת – פייסבוק, זום, יוטיוב, וואטסאפ ועוד, וביום שנוכל להביט לאחור על התקופה הזאת יכול להיות שזה יהיה שיעור חשוב.

בפסטיבל משתתפים יותר מ-30 אמניות ואמנים מתחומים שונים – תיאטרון, מחול, ספרות ואמנות פלסטית. רוצים שמות? הנה: שהרה בלאו, רות פתיר, עפרי כנעני, נמרוד דנישמן, סיסטם עאלי ועוד.

"רק בהצבעה – למידה מרחוק"
"רק בהצבעה – למידה מרחוק"

כך, לדוגמא, מתורגמת לוואטסאפ הצגת התיאטרון "הגדר", שבה שיחה וירטואלית בין בחור לבנוני ובחור ישראלי מתפתחת למערכת יחסים בלתי אפשרית, בצל מתיחות הולכת וגוברת בין שתי המדינות. בגרסת הפסטיבל המחזה יתפתח בערוץ וואטסאפ ייעודי לאורך ימי הפסטיבל.

"רק בהצבעה – למידה מרחוק", מופע של אפרת שטינלאוף שרץ כבר שלוש שנים ופתאום הפך רלוונטי מתמיד, הוא מעין "מרתון תגבורים" בזום שמעלה שאלות על חיוניות, מוסר ודמוקרטיה. מוזמנים להצטרף (רק אל תשכחו להיות במיוט).

במופע touchscreenquarantine# של גלעד ירושלמי (בשיתוף רננה ירושלמי) ישנו ניסיון להגיע לרמת המגע והאינטימיות המקסימלית בתקופה שבה נגזר עלינו לתקשר דרך מסכים בלבד. ניתן להם להסביר: "זוהי פשטות שכדי לייצר אותה צריך לפתוח שיחה בזום, להתקשר דרך הווידיאו של וואטסאפ, לתת הנחיות מדויקות, לצלם מסך ואם רוצים – גם להעלות לאינסטגרם". מסקרן.

את לוח המופעים המלא ניתן למצוא באתר פסטיבל ויראלי, שכאמור מתחיל היום. את הפסטיבל אוצרים האמנים ד"ר ליאור זלמנסון, המייסד והמנהל האמנותי של פסטיבל פרינט סקרין לתרבות דיגיטלית, ניצן כהן, אשר בימים כתיקונם מנהל אמנותית את פסטיבל תמונע ופסטיבל א-ז'אנר, ארז מעין שלו, לשעבר המנהל האמנותי של פסטיבל אינטמדאנס ומיה מגנט, שמנהלת את אינטימייק, קהילה העוסקת באינטימיות דיגיטלית.