בין עזה לגדה: תערוכה חדשה מציגה את הפיצול הפלסטיני

תערוכת צילומים חדשה שתיפתח בקרוב מתעדת משפחות פלסטיניות המפוצלות בין הגדה המערבית ורצועת עזה

"הוריה ואחיה של אלאא", מתוך "קרובים | רחוקים"
"הוריה ואחיה של אלאא", מתוך "קרובים | רחוקים"
8 ביולי 2015

כשנה לאחר פתיחת מבצע צוק איתן, תיפתח ביום ראשון הקרוב התערוכה "קרובים | רחוקים" שמציגה תמונות מחייהן של שלוש משפחות פלסטיניות שקרועות בין רצועת עזה לבין הגדה המערבית. המשפחות המצולמות שומרות על קשר בעזרת "סקייפ במקרה הטוב וטלפון במקרה הפחות טוב", כפי שמעיד אלכס ליבק, אחד הצלמים שהשתתפו בפרויקט. התערוכה היא יוזמה של ארגון "גישה" – הפועל לקידום חופש תנועה של פלסטינים, בייחוד תושבי עזה, לפי המשפט הבינלאומי והמשפט הישראלי.

בגדה המערבית (בית ג'אלא, ג'נין ורמאללה) צילם חתן פרס ישראל אלכס ליבק, ובעזה צילמה אימאן מוחמד. הצילומים נעשו במקביל לסקר שערך הארגון לבדיקת הקשרים המשפחתיים בין חלקי הטריטוריה הפלסטינית. מהסקר עלה שלאחד מכל ארבעה מתושבי הרצועה יש קרוב משפחה בגדה, ול־31 אחוז מתושבי רצועת עזה יש קרובי משפחה בגדה המערבית, בירושלים המזרחית או בישראל.

"אף שזו תערוכת אמנות לכל דבר, העדפנו להציג אותה בסינמטק ולא בגלריה לאמנות, כדי לאפשר לכמה שיותר אנשים לראות אותה", מספרת טלי כהן־גרבוז, אוצרת התערוכה. "הצופים נחשפים לסיפורים של משפחות ממגוון מעמדות כלכליים. הם לא נראים 'מסכנים' כי אין רצון לעשות ויקטימיזציה למצולמים אלא לתת למתבונן להבין את הסיפור מתוך חיי היומיום שצולמו". "ניסיתי לצלם את החסר, להראות את החסך", אומר ליבק, "צילום החיים היומיומיים הוא חלק מהצגת החסר, כי קרובי המשפחה מעזה לא יודעים איך קרובי המשפחה בגדה חיים. אלה לא צילומים קנוניים אלא 'מתארים', יותר עיתונאיים לצורך העניין".

עדכון (22.7): שניים מזוגות ההורים המצולמים בתערוכה ביקשו לצאת מרצועת עזה ליום אחד כדי להשתתף באירוע פתיחת התערוכה שיתקיים היום. מדובר ב-4 אנשים, בגילאי 55 ומעלה. עילת הסירוב היא כי "אינם עומדים בקריטריונים".