עם עבדים ומזי רעב: 9 מסעדות פועלים ששווה לנסות בתל אביב

וואו כמה אוכל. מסאלה בגורקה קיטשן (צילום: ניב טובול)
וואו כמה אוכל. מסאלה בגורקה קיטשן (צילום: ניב טובול)

גם לכם מתחשק אוכל טרי וטעים של בית כלשהו? (עדיף לא שלכם) ברור שכן. בואו נודה באמת, לפעמים אנחנו רק רוצים מנה פשוטה שתסגור לנו פינה בלב. כי כולנו פועלים. אז הנה, אספנו עבורכם כמה המלצות חמות ומנחמות

חנן מרגילן

המקום כל כך מושרש כבר במסורת הקולינרית המקומית שלנו שכבר לא כ"כ ברור אם זו מסעדת פועלים או מטבח עילי של כיסונים. ועדיין, הנה היא: תמצאו פה ממיטב המטבח הבוכרי הכולל מנות טעימות, משביעות ויחסית זולות, ואווירה של בית שאין לה תחרות. נתחיל מהמרק דושפרה האגדי עם כיסוני הבשר (45 ש"ח), משם נמשיך לשיפודי הקבב עם נגיעת החומץ (27 ש"ח לשיפוד) לצד סלט מרענן ( 20  ש"ח קטן, 25 ש"ח גדול) ואיך אפשר בלי איזה מנטי עם בשר כבש עסיסי קצוץ ביד (16 ש"ח לשתי יחידות). סוס מנצח לא מחליפים.
חנן מרגילן

דושפרה בחנן מרגילן (צילום: אנטולי מיכאלו)
דושפרה בחנן מרגילן (צילום: אנטולי מיכאלו)

עזורה

מסעדת תבשילי הפתיליה הירושלמית משוק מחנה יהודה שעשתה עליה לתל אביב והצליחה לשמור על האיכות המקורית. מהחומוס והקובות ועד לתבשילי ירקות עם בשר המלאים בטעם. מדי יום האוכל מוכן טרי, מהשעות המוקדמות של הבוקר עד שהסיר מתרוקן. חשוב לציין – המנות פה בכלל לא זולות אך ללא ספק שוות כל שקל. תנסו את עזורה – חציל טורקי ממולא בשר בקר, צנוברים וקינמון ואת הקובה חמו עם גרגירי החומוס (55 ש"ח). למעלה מ-70 שנות מוניטין ואזכור בשיר של יוסי בנאי לא באים ברגל.
עזורה 

עזורה (צילום: פריאל שבו)
עזורה (צילום: פריאל שבו)

חומוס יום טוב

המקום לא זכה עד כה להמון תשבוחות וזוהי בדיוק ההזדמנות. המיקום לא רחוק מעזריאלי והאוכל ביתי, פשוט, טעים ובמחירים נוחים מאוד. על אף השם, חומוס הוא לא גולת הכותרת כאן. המנות המצטיינות הן קובה במיה (46 ש"ח), קארי עוף או טופו לצמחוניים שביננו (54,59 ש"ח), קציצות בקר מצוואר בקר טחון (54 ש"ח), ועוד מבחר שמשלב בין מזרח רחוק לקרוב. תוכלו לקחת כאן תבשיל עם תוספת/ סלט ושתייה בתוספת 4 ש"ח. כל צהריים המקום מלא ובצדק.
נחלת יצחק 18, תל אביב

האחים בועז

מה צריך יותר ממרק בשר תימני בעל ריח אלוהי, עם חילבה, סחוג ולחם/לחוח בצד? לאוהבי חלקי הפנים יש פה גם מרק ריאות (59 ש"ח) וגם חומוס טעים (28 ש"ח). אם אתם לא ממטיבי הלסת, קחו את מרק הבשר (59 ש"ח, 32 ש"ח רק לציר ללא בשר). מדובר בתענוג צרוף ששווה את הנסיעה לשוק התקווה, על אף המחירים הלא זולים. לא סתם המוסד הקולינרי הזה קיים יותר מ-50 שנה.
האצ"ל 47, תל אביב

מסעדת האחים בועז. צילום: אנטולי מיכאלו
מסעדת האחים בועז. צילום: אנטולי מיכאלו

שמעון מלך המרקים

אם יש מקום אחד בעיר שנשתמרה בו תרבות מסעדות הפועלים זהו כרם התימנים. באזור קטן יחסית מרוכזות יותר מעשר מסעדות שמגישות את המרקים התימניים פלוס הלחוח והחילבה הבלתי נמנע. מרתון המרקים כולל כמה מקצים: מרק זנב שור למתחילים, מרק רגל לחצי מקצוענים ומרק ביז למתקדמים. אין תמימות דעים בכרם על הסיר או היד המנצחת, כל אחד נשבע בתימני שלו. רינה וזכריה, האחים עוזרי, אצל שמשון, ארז, צארום – כולם נהדרים. אנחנו בחרנו במותג המיינסטרימי המוכר.
יחיא קאפח 28

יונית סעדיה, שמעון מלך המרקים. צילום: איליה מלניקוב
יונית סעדיה, שמעון מלך המרקים. צילום: איליה מלניקוב

שמעיה

ברחוב ויטל נמצא מקום קטן ואינטימי המגיש מנות ביתיות מדי יום ותבשילים שמתבשלים באיטיות עד שהאוכל נגמר. שמעיה נפתח לפני מעל ל-20 שנה ומדי צהריים פוקד אותו קהל לקוחות נאמן. תוכלו לאכול מגוון ממולאים (בשריים או צמחוניים), קציצות, סלטים ומפרום. המנות עשירות, מגוונות וגדולות. מומלץ לקחת את עלי המנגולד הממולאים או את הסלק הממולא שמגיעים עם תוספת לבחירה, ירקות מבושלים, קטניות ואיך לא טחינה מלמעלה. טעים, משביע, משתלם, עם הרבה אופציות לצמחונים.
ויטל 2, תל אביב

סלימי

פרסיות רבות בלוינסקי וכולן משדרות את אותו פלייליסט: אורז לבן/צהוב/ירוק, קערת עלים (ראשד, טרגון, בזיליקום פרסי), שיפודי פרגית במרינדה אדמדמה, קבאב, גונדי המלך ולפחות תבשיל חמצמץ אחד (חורשט סבזי, למשל). הפרסיות בארץ מתרחקות ממטבח הפאר, הארמוני, ומכוונות לכל כיס, תוך שמירה על כשרות. בז'אנר הזה סלימי היא חניכה מצטיינת: לא זזים מהרפרטואר שנים רבות והביצוע נהדר, בין השאר בזכות הבאלאנס המוקפד של התבלינים, כמויות השומן השפויות (גם במונחים "פועליים") ורוח אנושית שצובעת את האוכל בשמחה ובחיוך, למשל המלצריות המשגעות של המסעדה.
נחלת בנימין 80

גונדי בסלימי. צילום: ענר גלם
גונדי בסלימי. צילום: ענר גלם

אוה

כבר בכלל לא קל למצוא מסעדות מזרח אירופאיות ראויות בעיר שלנו. הן הולכות ומתמעטות, ואנחנו נאחזים במעט והטוב שעדיין יש. אוה שכטר מנהלת כבר מעל ל-50 שנה את מסעדת הפועלים הקטנה שלה באלנבי, מכינה אוכל מזרח אירופאי ומוכרת בעיקר הודות לשניצל האימתני שלה. הוא מגיע עם מבחר סלטים בלתי נגמר במחיר השווה לכל כיס. הבונוס: השיחות הארוכות עם אוה, אל תחמיצו אותן, הן חלק מהחוויה. מהרו גם לפני שהדחפורים יעלו על אלנבי ויביאו לסגירת המקום לצמיתות.
אלנבי 91

אוה במסעדה. צילום: איליה מלניקוב
אוה במסעדה. צילום: איליה מלניקוב

המטבח של גורקה

במשך שנים המנעד של מסעדות הפועלים בארץ הסתמך על קיבוץ הגלויות היהודי: מטבחים מזרח אירופאים, צפון אפריקאים וכן הלאה. אלא שכור ההיתוך המבעבע שנוצר בשנים האחרונות באזור התחנה המרכזית ונווה שאנן הביא עמו בשורות קולינריות מעט שונות, וגם מטבחים שאולי הכרנו אבל לא בפורמט עממי שכזה. אחת המצטיינות בז'אנר היא גורקה שמציעה מטבח הודי-נפאלי עם נגיעות פאן-אסייתיות במחירים משתלמים במיוחד. צ'יקן קארי (35 ש"ח), דאל טדקה (25 ש"ח), אטריות עוף (35 ש"ח) ועוד המון מנות טובות במחירים נגישים.
ראש פינה 16

גורקה קיטשן בנווה שאנן. צילום: ניב טובול
גורקה קיטשן בנווה שאנן. צילום: ניב טובול