לגלות את ירושלים מחדש: אמנות, היסטוריה וחצר מהאגדות

בית טיכו. צילום: אלי פוזנר
בית טיכו. צילום: אלי פוזנר

אחד הבתים הראשונים שנבנו מחוץ לחומות העיר העתיקה בירושלים מתפקד היום כחלל תצוגה של מוזיאון ישראל ועושה כבוד למורשת. שלחו אותנו לגלות מקומות חדשים, אהובים ומרגשים עם בקבוק יין של Porta 6, וזוהי בדיוק ההפוגה שאנחנו צריכים עכשיו

בית ירושלמי יפהפה עם המון היסטוריה, אמנות וחצר שאפשר לשהות בה שעות? כן בבקשה. נשלחנו לגלות מקומות אהובים ומרגשים על ידי האנשים שמביאים לישראל את היין הפורטוגלי פורטה 6, את חלקם אתם אולי כבר מכירים, אבל מה שגילינו זה שתמיד מעניין לגלות אותם מחדש ולפעמים בקבוק יין זה כל מה שצריך.

>> לאתר Porta 6 // וגם באינסטגרם // ואף בפייסבוק

בית טיכו הוא אחד הבתים הראשונים בירושלים שנבנו מחוץ לחומות העיר העתיקה, בתחילת שנות ה-60 של המאה ה-19. בשנת 1924 נרכש הבית על ידי רופא העיניים המפורסם ד"ר אברהם טיכו ורעייתו הציירת אנה טיכו, לימים זוכת פרס ישראל. ד"ר טיכו הקים בבית בית חולים לרפואת עיניים, ובזכות הצלחותיו הרפואיות ושיטות הטיפול החדשניות שלו, הגיעו למרפאתו חולים רבים מהאזור כולו. ב-1960 נפטר ד"ר טיכו, ורעייתו אנה המשיכה להתגורר בבית וליצור בו עד מותה, עשרים שנה מאוחר יותר.

בית טיכו. צילום: אלי פוזנר
בית טיכו. צילום: אלי פוזנר

סלון ביתה של אנה טיכו, שאהבה מאוד לארח אינטלקטואלים, אמנים, סופרים ואנשי חברה, היה במשך שנים מוקד עלייה לרגל. כאות הוקרה לאהבתה לירושלים הורישה אנה טיכו את הבית על אוספיו וספרייתו מוזיאון ישראל כדי שישמש מרכז אמנות לאנשי ירושלים.

מוזיאון ישראל יזם את שימורו של בית טיכו. בתום שנה של עבודות שימור שהושקעו בהן למעלה מ-10 מיליון שקלים, הוא נפתח בשנת 2015 מחדש לציבור הרחב. היום הוא מכיל תצוגת הקבע שמספרת את סיפורו של הבית, ולצידה, בגלריה ייעודית, מוצגות תערוכות אמנות מתחלפות – גם הן מייצרות לא פעם דיאלוג עם המקום והמורשת הענפה שלו. החצר היפהפה והפסטורלית שמקיפה אותו, שרק להכנס אליה מרגיש לפעמים כמו לנחות במרחב מהאגדות, משמשת לא פעם בעצמה גם לתצוגה של עבודות האמנות – מה שמייצר קשר מהותי בין הפנים לחוץ.

צילום: יח"צ
צילום: יח"צ

בימים אלה מוצגת בבית "דרך ההדפס", תערוכה שמחברת בין בית טיכו למוסד היסטורי סמוך – סדנת ההדפס ירושלים הסמוכה לשער שכם ששוכנת ברחוב הנביאים פינת שבטי ישראל. רחוב זה, שמחבר בין הסדנה לבית טיכו היה עורק תחבורה ראשי ומהודר בשלהי המאה ה־19 ומקום משכנם של מתחמי דת ורפואה לצד בתי מגורים של אנשי ממשל עות'מאניים, בעלי עסקים ערבים ודיפלומטים.

כמאה שנה מאוחר יותר, נהג לפסוע באותו נתיב היסטורי אריק קילמניק, מייסד ומנהל סדנת ההדפס, בדרכו לאנה טיכו, נושא עימו לוחות שעליהם תחרוט את דימוייה, וכעבור זמן חוזר עם הלוחות המוכנים כדי להדפיסם בסדנה. מסעו במעלה הרחוב היה נקודת המוצא למחשבה על קשרי השכנות ויחסי הגומלין בין הבניינים ובין הדמויות שפועלות בהם.

בית טיכו. צילום: אלי פוזנר
בית טיכו. צילום: אלי פוזנר

השנה, כשסדנת ההדפס חוגגת 50 להיווסדה ובית טיכו חוגג 40 לפתיחתו כשלוחה של מוזיאון ישראל, מוצגות במקום עבודות של ארבעה אמנים שקשריהם עם שני המוסדות אמיצים ומשמעותיים: לארי אברמסון, אסף בן צבי, אביטל כנעני ושרון פוליאקין יצרו בסדנת ההדפס סדרות מהותיות להתפתחות יצירתם. ארבעתם קשורים לנופי הארץ, לצמחיה ולמציאות ההיסטורית והפוליטית שלה. בתערוכה מוצגות עבודות שהם יצרו בסדנה בעבר המתייחסות למרחב הנפיץ שסביב בית טיכו והסדנה, ועבודות חדשות שמציגות מבט חדש על סביבה זאת ועל הקשר עם יצירותיה של אנה טיכו.

ובל נשכח – כל האמנות, ההיסטוריה והמשקעים התרבותיים הם כאלה שמעוררים בנו תמיד חשק לסיים עם אתם יודעים מה – בקבוק של פורטה 6 בחצר היפה. אפשר לשלב את החוויה בדיאלוג עם חתולי החצר הידידותיים, לנשום אוויר הרים צלול כיין וללגום מהיין שלכם. לחייכם.

בית טיכו, להשיג ברח' הרב אג"ן 10 ירושלים

>> לאתר Porta 6 // אינסטגרם // פייסבוק

בית טיכו, מתוך התערוכה "דרך ההדפס". צילום: street of the prophets
בית טיכו, מתוך התערוכה "דרך ההדפס". צילום: street of the prophets