תעמולה סמויה לחולדאי? סרטון ויראלי של עיריית ת"א הוסר מהרשת

מסורת שנתית או תעמולת בחירות מתוחכמת? (צילום מסך: מתוך סרטון סיכום השנה של עיריית ת"א-יפו)
מסורת שנתית או תעמולת בחירות מתוחכמת? (צילום מסך: מתוך סרטון סיכום השנה של עיריית ת"א-יפו)

אחרי שצבר מאות אלפי צפיות ברשתות החברתיות, נמחק סרטון סיכום השנה של העירייה מהרשת בעקבות איום בעתירה של יש עתיד ומטה אורנה ברביבאי, לפיה מדובר ב"שימוש במשאבי ציבור לתעמולה אסורה". בשירות המשפטי של העירייה הדפו את הטענות אך הסכימו להסיר את הסרטון "לפנים משורת הדין". מזל שהספקנו להעתיק אותו

20 בספטמבר 2023

סרטון ויראלי של עיריית תל אביב-יפו שזכה למאות אלפי צפיות בפייסבוק וברשתות חברתיות אחרות, הוסר אמש מכל חשבונות המדיה של העירייה בעקבות התראה לפני עתירה שהגיש מטה הבחירות של המועמדת לראשות העיר אורנה ברביבאי, בטענה כי הסרטון הוא "תעמולה אסורה העושה שימוש במשאבי ציבור".

הסרטון המדובר, כשלוש דקות משעשעות למדי אורכו, מתסרט דייט בבר בין בחור ובחורה שנדלקים מדקלום ופירוט העשייה של העירייה בשנה האחרונה, על תקן סיכום השנה העברית המסורתי של מחלקת הסושיאל העירונית. בשנה רגילה זה היה מסתכם בכמה אלפי לייקים וקומנטים עוקצניים, אבל בשנת בחירות קיימת רגישות גבוהה לאפשרות שמנגנון העירייה יגוייס לבחירתו של העומד בראשו ב-25 השנים האחרונות, והאיום של ברביבאי בעתירה אינו הראשון מסוגו במערכת הבחירות הנוכחית.

תעמולת בחירות או עדכון שנתי? הפוסט של עיריית ת"א-יפו (צילום מסך: פייסבוק)
תעמולת בחירות או עדכון שנתי? הפוסט של עיריית ת"א-יפו (צילום מסך: פייסבוק)

במכתב שנשלח מטעם עורכי הדין של יש עתיד תל אביב, נטען כי "צפייה בסרטון מלמדת כי מדובר בתעמולת בחירות, למצער לפי המבחנים האובייקטייבים ובשים לב למועד פרסום הסרטון, היותו כללי ולא 'נקודתי', היעדר צורך ביידוע הציבור כעת על פועלה של עיריית תל אביב בשנה האחרונה. כזכור, לא מזמן בעתירה אחרת בעניין סרטון הרק"ל טענה העירייה כי מדובר באירוע 'ייחודי' שיש עניין יוצא דופן בפרסומו במועד בו פורסם. טיעון שכזה אינו רלבנטי בשים לב לתוכן הסרטון המצ"ב".

>> הספקנו להעתיק את הסרטון המדובר לפני שהוסר. צפו:

המכתב מתייחס לעתירה נוספת שהוגשה על ידי יש עתיד תל אביב בשם מטה אורנה ברביבאי, במסגרתו נדרשה העירייה להסיר סרטון שחגג את השקת הרכבת הקלה. בעירייה הסבירו כי לאורך החודשים שלקראת הבחירות הם פועלים תחת הנחיות השירות המשפטי של עיריית ת"א-יפו, ועל פיהן מותר לעירייה ליידע את הציבור באופן תקשורתי ולקיים אירועים שהתקיימו גם בשנים קודמות ואינם "חדשים" או חשודים ככאלה שהופקו לטובת הבחירות. על פי גורמים בעירייה, הסרטון הופק תחת אותן הנחיות, ומכיוון שסרטונים כאלה הופקו גם בשנים קודמות אין לראות בו ניסיון תעמולה מוסווה.

אורנה ברביבאי (צילום: אבישג שאר ישוב)
אורנה ברביבאי (צילום: אבישג שאר ישוב)

ואכן, בתכתובת בין המשפטנים של יש עתיד ובין השירות המשפטי של העירייה, טענו נציגיה כי "פרסום הכולל סקירה של פעולות העירייה בשנה החולפת, הנערך כנהוג במחוזותינו בתחילת השנה החדשה ולסיכום השנה שעברה, אשר אינו כורך את שמותיהם או דמויותיהם של נבחרי ציבור מכהנים או גורמים פוליטיים אחרים ואינו מייחס פעולות כלשהן לגורמים פוליטיים כאמור, אינו עולה כדי תעמולה אסורה ולא נפל כל פגם בפרסומה לציבור באמצעות הפלטפורמות הדיגיטליות של העירייה".

השירות המשפטי אף הבהיר כי הסרטון עשוי באופן המונע את ייחוס הפעילות לגורם מסוים, לא מופיעים בו גורמים פוליטיים והוא מקפיד שלא לייחס לגורמים פוליטיים כלשהם את העשייה העירונית. עם זאת, ובניגוד לטון המתפלפל של התגובה, הודיעו אנשי השירות המשפטי כי "מבלי לגרוע מן האמור לעיל ומבלי שיהא בכך ויתור על טענה מטענותינו בעניין, ולפנים משורת הדין, הוחלט להסיר את הסרטון מהפלטפורמות הדיגיטליות של העירייה".

חודשים גדושי אירועים והשקות. חולדאי חונך את "כיכר הדמוקרטיה" (צילום: כפיר סיון)
חודשים גדושי אירועים והשקות. חולדאי חונך את "כיכר הדמוקרטיה" (צילום: כפיר סיון)

במטה הבחירות של אורנה ברביבאי בוחנים בשבע עיניים את מהלכי העירייה בשבועות האחרונים, במסגרתם הושקו בצנעה פארקים, גינות, מוזיאונים ושאר צ'ופרים חדשים לציבור, שאיכשהו בדיוק הסתדרו על קו הגמר בשבועות שלפני הבחירות (למרות שעל רובם עבדו חודשים ארוכים ולפעמים שנים). תשומת לב מיוחדת מעניקים במטה לפעילות התקשורתית של העירייה ברשתות החברתיות מחשש שמדובר בפרסומים שנועדו לסייע לרון חולדאי בקמפיין שלו, כשמנגד מדגישים בעירייה שדווקא בגלל הרגישות מלווה השירות המשפטי כל צעד ומהלך.

היום (רביעי, 20.9) מתחיל השעון לתקתק במשך 24 שעות עד למועד האחרון להגשת הרשימות המתמודדות בבחירות לעיריית תל אביב-יפו, ואלה צפויות להיות 24 שעות סוערות של שינויים, איחודים ופרישות ברגע האחרון, מה שיתן את האות ל-40 ימים אינטנסיביים של קמפיין. על פי הערכות שונות של גורמים במערכת הפוליטית המקומית, ברביבאי עשויה לאחד במהלך היממה מאחוריה כמה מהמועמדים הנוספים לראשות העיר, שיתמכו בה ויצורפו לרשימתה במאמץ משותף לנצח את חולדאי.