"אנשים ישבו שעתיים עם לפטופ ואמריקנו. אי אפשר לשרוד ככה"

פחות משלוש חודשים לאחר פתיחתה, מסעדת מיכאלה הטבעונית נאלצת לסגור את שעריה בצעד מפתיע. "מסעדה היא מזמן לא עסק כלכלי, ומי שפותח עושה את זה בעיקר מטעמים של הנאה מאירוח. אבל ההפסדים היו גדולים מדי ונאלצנו לסגור"
בסך הכל שלושה חודשים אחרי שנפתחה, ואחרי שסיפרנו לכם עליה בהתלהבות ממש בתחילת החודש, מסעדת מיכאלה הטבעונית מודיעה על סגירה. בדיוק כמו קודמתה מיכלאנג'לו, תפקדה גם כמסעדה, אך גם כבית קפה. ״אנשים ישבו שעתיים במיזוג עם לפטופ ואמריקנו, והלכו עם חשבון של 13 ש״ח", מסביר לנו הבעלים אשר היכל. "אי אפשר לשרוד ככה״.
>> עיריית תל אביב-יפו שוקלת: דיזנגוף יהפוך למדרחוב בסופי השבוע
בחייה הקצרים הספיקה מיכאלה לפתוח שולחן עם ארוחות בוקר נדיבות, להגיש תבשילים טבעוניים ובריאים, מגוון סלטים ומזאטים, וגם משקאות ייחודים שלא פוגשים כל יום כמו משקה קקאו ושלל קמב׳וצות. "המומנטום היה כמובן בעייתי, וגם שעות הפעילות הארוכות שלנו, במסגרתם אנשים ישבו מהבוקר עד הצהריים רק על קפה", מסביר היכל את הסיבות לסגירה. "הבנתי שאנחנו חייבים לעצור ולעשות חשב מסלול מחדש אחרי שהמקום לא צבר תאוצה".
סגירתה של מיכאלה היא מכה נוספת לקולינריה של יפו, שסובלת מהיעדר קהל מאז המלחמה ואף יותר מאז הפיגוע בספטמבר האחרון. התפוסה בשוק הפשפשים צנחה בעשרות אחוזים, ולא קשה למצוא שלטי "להשכרה" על חנויות באזור. מסעדות ובתי אוכל רבים כבר הספיקו להיסגר באיזור, לרבות מסעדת הפיין דיינינג היחודית Out of the Box, מסעדת חג' כחיל בכיכר השעון (אך לשווארמה שלום, עוד אפשר להזמין), מסעדת אונזה האהובה וגם קומות ותיקים כמו מנסורה (7 שנים) וחצר גולדמן (שני עשורים). "מאוד עצוב לי אבל חייבים לעצור את ההפסדים המצטברים", מוסיף היכל. "מסעדה היא מזמן לא עסק כלכלי, ומי שפותח עושה את זה בעיקר מטעמים של הנאה מאירוח. אבל ההפסדים היו גדולים מדי ונאלצנו לסגור".
ולא רק יפו סובלת מהסגירה של מיכאלה – מדובר בבשורה רעה נוספת לטבעוני תל אביב, עיר שבעבר התהדרה בפריחה של מסעדות טבעוניים, אך מאז המלחמה רואה אותם נסגרים בזה אחר זה – אלגריה, דוסה בר, רופי 24, באנה ו-416. לפני כחודש, כשדיברנו עם היכל על פתיחת המסעדה, הוא שאף "להיות בית לקהילה הטבעונית שפרגנה והייתה פה כל השנים", אבל נראה שהטבעונים לא נהרו ליפו.
למרות זאת, דווקא בנוגע לעתיד הטבעונות של ת"א היכל שומר על אופטימיות. ״כניסתם של תחליפים איכותיים לשוק הם בשורה של ממש לבישול הטבעוני, ואני רואה קרקע פורייה לעוד עסקי אוכל טבעוניים שיגיעו", אומר היכל, ומסייג. "כמובן שמהצד השני, אי אפשר להתעלם מעלות חומרי הגלם, המיסים ויוקר המחייה שהולך ועולה מרגע לרגע. לבי על כל המסעדנים שעוברים עכשיו תקופה קשה מנשוא״.