כחומר ביד היוצר: "גלם" מקווה להמציא מחדש את שוק האיכרים

שפה מדויקת לחומרי גלם ומפגש עם תוצרת ישראלית. גלם (צילום מאי סירי)
שפה מדויקת לחומרי גלם ומפגש עם תוצרת ישראלית. גלם (צילום מאי סירי)

"רציתי לבנות משהו משמעותי, לא עוד יריד חד־פעמי, אלא פלטפורמה שמדברת בשפה עמוקה יותר על אוכל, אנשים וחומרי גלם" מסבירה היזמית הקולינרית הצעירה מאי סירי את מטרות שוק האיכרים החדש שנפתח ב"חניון" בפלורנטין אחת לחודש ומציע דוכנים טעימים, שפע של יין גם וקוקטיילים שהמיקסולוגית מור קורל מכינה מתוצרת השוק

17 בנובמבר 2025

אחרי שנים שבהן שוק האיכרים בנמל היה בן יחיד ומועדף, העיר זוכה לתיגבור של לא פחות מאשר שני שוקי אוכל ארטיזנליים. לשוק האיכרים בפשפשים שנפתח בשבוע שעבר מצטרף גלם – שוק קולינרי ברוח תנועת Slow Food, בסגנון שוקי איכרים קטנים באירופה. חקלאים, יצרני בוטיק ואנשי מטבח מביאים את תוצרתם, חולקים ידע ומעניקים משנה תוקף לקשר שבין האוכל לאדמה, והכל באווירה שמחה עם אלכוהול ונשנושים.
>> בטיקטוק יאכלו את זה: צ'יקו מיקו קרואסון ממתיקים את תל אביב

על היוזמה האמיצה חתומה מאי סירי, יזמת קולינריה צעירה וחדורת אמביציה. "במשך שנים הרגשתי שאני מתבשלת על משהו שהוא שלי וחיכיתי לפרטנר הנכון שיתן לי מגרש משחקים. ההזדמנות הגיעה כמעט במקרה, כשפגשתי את איתמר ראפל ממתחם החניון, המפיק האגדי של מסיבות הטכנודרום במגדל דוד, אותן אני פוקדת כל שנה. הייתה בינינו כימיה מיידית ובאותו רגע ידעתי שזה המקום הנכון".

בוג'ורנו פלורנטין. גלם (צילום רוני כספי)
בוג'ורנו פלורנטין. גלם (צילום רוני כספי)

שוק גלם הראשון, שהתקיים לפני כחודש כמעט מתחת לרדאר (אצלנו הוא אוזכר בחדשות האוכל, כמובן), כינס בחניון כ-500 איש שבאו בבוקר שישי חמים לאכול, לשתות ולפגוש מוצרים ארטיזנליים. כבוגרת מסעדת הראמן של אהרוני ("זו הייתה חוויה אינטנסיבית, אולי אפילו קשוחה, אבל היא נתנה לי מלא ולימדה אותי על עבודת המטבח המקצועי"), לימודי גסטרונומיה באוניברסיטת הסלואו פוד באיטליה ומסלול ביוכימיה ומדעי המזון באוניברסיטה העברית, סירי מבססת את השוק על ערכים שספגה באיטליה: יצרנים שעובדים באהבה ורגישות ורוחשים כבוד לחומר הגלם.

"אלה אנשים שמבינים את הערך שבמפגש ישיר ורוצים להעביר הלאה סיפור או ערך כלשהו, ולחשוף את עצמם", היא מסבירה. "אנשים שמאמינים ברעיון ביחד איתי, שרוצים ליצור יחד שפה מדוייקת יותר לתרבות האוכל והכל מתוך ערכים של קיימות, בניית קהילה ואסתטיקה גבוהה". בתהליך האוצרות היא מקפידה לשלב יצרניות נשים, משפחות של משרתי מילואים וחקלאים ועסקים שחוו תקופות קשות, כדי לתת להם במה דרך קולינריה. "נכון להיום אני עושה את הכל בעשר אצבעות, לומדת מהדרך, עובדת עם ספקים חיצוניים איפה שצריך, ומתכננת להתרחב ולמצוא פרטנרים נכונים לעבוד איתם".

ערכי קיימות, קהילה ואסתטיקה. מאי סירי, גלם (צילום רוני כספי)
ערכי קיימות, קהילה ואסתטיקה. מאי סירי, גלם (צילום רוני כספי)

הפרטנרים הנכונים נמצאו, ושוק גלם משקף רשימה נאה של יצרני בוטיק מהשורה הראשונה. תוכלו לפגוש כאן מוצרי המזווה של מעדניית טנא מבית OCD (כולל ריבת שמן זית, וכל השבחים עליה מוצדקים), צנצנות דגים כבושים ומעושנים שמכין הדייג שחר לינג, ירקות אורגניים ממשק גינת ההר ביבנאל ושמן זית ממשק שור וולף הסמוך לעוטף, חליטות של אשת היין וההרבליסטית רוני ססלוב, קפה קר קולד ברו בשיטת טפטוף יפנית מהמותג Bunka, לחמי מחמצת, לחמים, עוגיות ועוד ועוד.

מעצם היותה אשת יין המתמחה ביינות טבעיים, סירי נותנת מקום רחב בשוק לאלכוהול ונגזרותיו, למשל יינות טבעיים מבית היבוא עסיס וטוניקים של נעמה שטרן ליכט, פט נט מבעבע של Vedetta וקוקטיילים שתכין המיקסולוגית מור קורל מתוצרת השוק – אספרסו מרטיני ובלאדי מרי עם שיפוד פינצ'וס. על רקע מוזיקה שמחה לתחילת הסופ"ש תוכלו לזלול את הקובנה המושלמת של שף ינון אלעל (לונל), ולהצטייד בזר פרחים שימשיך את החגיגה הצבעונית בבית.

אוכלים שותים, הגרסה הארטיזנלית. גלם (צילום רוני כספי)
אוכלים שותים, הגרסה הארטיזנלית. גלם (צילום רוני כספי)

לשאלה מה מבדל את גלם משוקי איכרים אחרים מצביעה סירי על סעיף התוכן, ומספרת שהיא מתכננת להרחיב את המיזם כבית לאירועי תרבות. "גלם מדבר על ערכים שאני חיה ונושמת ותוכן מעמיק יותר מאשר נטו שוק", היא מסכמת ומוסיפה שאינה מגבילה את עצמה לגבולות תל אביב או ישראל ככלל. "רציתי לבנות משהו משמעותי, לא עוד יריד חד־פעמי, אלא פלטפורמה שמדברת בשפה עמוקה יותר על אוכל, אנשים וחומרי גלם. האירועים של גלם יוצרים מרחב שקורה בו משהו אחר, אנשים שמגיעים מתוך אותו תחום עניין – ליצירה איכותית, לחומרי גלם טובים, לצריכה טובה יותר – ומשם מתפתחים גם קשרי קהילה אמיתיים בין היצרנים והצרכנים – בין היינן לשתיין, ובין הגבנית לגרגרנית. בהקשר הקולינרי, החיים באיטליה השפיעו עלי מאוד והפכו אותי לבן אדם אחר, וזה מה שאני מקווה להביא".
גלם – שוק קולינרי, הרבי מבכרך 7, שישי (21.11), 15:00-09:30, הכניסה חופשית