משבר האקלים

לא ישנים בגלל השריפות באמזונס? תעברו לטבעונות

הבשר שאנחנו אוכלים צריך אוכל. בשביל האוכל הזה צריך שטחי חקלאות. בשביל שטחי חקלאות צריך שטחים פנויים. בשביל שטחים פנויים צריך להרוס יערות. הבנתם את הקשר?

יער באמזונס אחרי שריפה (צילום: Getty Images)
יער באמזונס אחרי שריפה (צילום: Getty Images)
25 באוגוסט 2019

אחד הדברים החמודים שמסתובבים בימים האחרונים באינטרנט הוא מנוע חיפוש אלטרנטיבי שהרווחים ממנו הולכים לשתילת עצים ברחבי העולם. זה מסוג הדברים שאנשים אוהבים לשתף כדי להרגיש טוב עם עצמם. אין מה לומר, זה באמת חמוד. מה, אני לא צריך לעשות כמעט כלום וזה יעזור לכדור הארץ? נשמע מדהים.

יודעים מה עוד לא דורש מאיתנו כלום ובאמת יעזור לכדור הארץ? להפסיק לאכול בשר. השריפות באמזונס שיושבות לישראלים על המצפון כמו הכיבוש – זה נורא אבל היי, תראו, יש כאן בור באדמה בדיוק בגודל של הראש שלי – נגרמות על ידי חקלאים שמפנים מקום לשטחי מרעה ולגידולים חקלאיים עבור פרות. שטחים עצומים של יערות שפולטים חמצן ושואבים פחמן, ועל ידי כך אמורים לווסת את האקלים על פני כדור הארץ, נהרסים כדי שאנחנו נוכל לאכול המבורגר או סטייק, כי מה זה כדור הארץ לעומת כמה ביסים מענגים של גופה צלויה.

>> 44 דברים שכל אחד יכול לעשות כדי לעזור לכדור הארץ

ויש גם קשר ישראלי: כפי שדווח בגלובס, הבעלים של שופרסל, איש העסקים אדוארדו אלשטיין, מחזיק בחברה שכרתה בשני העשורים האחרונים יערות בשטח של 1.2 מיליון דונם בארגנטינה לטובת תעשיית הבקר. אנחנו אוהבים לחשוב שרוב שטחי החקלאות בעולם מיועדים עבורנו, אבל 70% משטחי החקלאות – שהם שליש משטח היבשה של כדור הארץ – מוקדשים למזון עבור הפרות והתרנגולות שאנחנו אוכלים. פרה אחת בתעשיית המזון אוכלת במהלך חייה הקצרים והאומללים 8,500 ק"ג מזון, שעבורו נדרשים כ-3 מיליון ליטר מים. כל זה לפרה אחת. רק תחשבו מה היה קורה אם כל השטחים החקלאיים, המשאבים והמים שמיועדים לייצור מזון מהחי היו מוקדשים לגידול מזון מהצומח עבור בני אדם.

כבר היום כדור הארץ לא מצליח לאזן את כמות הפחמן הנפלטת מתעשיות מזהמות, מה שמוביל להתחממות הגלובלית ולמשבר האקלים החמור. עם ההרס הנמשך של יערות הגשם, שאחראים לכמעט שליש מייצור החמצן ולשאיבת פחמן בצורה שאף טכנולוגיה אנושית לא יודעת לעשות, המצב רק מחמיר. כשלוקחים בחשבון ש-75% מהבשר המיובא לישראל מגיע מדרום אמריקה, הקשר בין הצלחת שלנו למשבר האקלים ברור מתמיד.

וזה רק ילך ויחמיר. אוכלוסיית העולם צפויה להגיע ליותר מ-9 מיליארד בני אדם ב-2050, אבל השטח על כדור הארץ יישאר כמות שהוא. זו הסיבה שאפילו האו"ם המליץ החודש לעבור לתזונה שמבוססת על הצומח. על פי דוח האו"ם, 14.5% מגזי החממה נפלטים מתעשיית המזון מן החי. 14.5 אחוזים! זה כמו כל סקטור התחבורה העולמי.

המראות מהאמזונס מדאיגים אתכם? משבר האקלים מתחיל לחלחל לכם לעצמות? דואגים מאירועי מזג האוויר הקיצוניים שפוקדים את כדור הארץ? חושבים איך ייראו החיים של הילדים שלכם? הדבר המיידי והיעיל ביותר שאפשר לעשות הוא לא לתרום לארגון סביבתי כזה או אחר (אם כי גם את זה רצוי לעשות) אלא לחשוב פעמיים בביקור הקרוב שלכם בסופר. לא חייבים לקנות שניצל, ואפשר לעבור לחלב אורז. בהזמנת צהריים הקרובה שלכם מוולט אתם לא חייבים להזמין בשר. את המנגל אפשר כבר מזמן לאפסן. זה נראה לכם מעבר גדול מדי ומסובך מדי? תחליטו שבתור התחלה אתם אוכלים טבעוני רק יום אחד בשבוע, או תתייעצו עם אתגר 22 שעוזר לכל מי שרוצה לעבור לתזונה שמבוססת על הצומח לעשות את המעבר קל, פשוט וטעים. זה לא מסובך כמו שזה נראה בהתחלה, וזה הדבר הכי יעיל שאתם יכולים לעשות כדי לתרום למאבק במשבר האקלים.