מיזם חדש בכיכר רבין מחבר בין קהילת הלהט"ב לתושבים ותיקים

הפיילוט "יחד בכיכר" הוא מעין הכלאה בין מרכז קהילתי למסיבת טבע, ומטרתו להפיג את בדידותם של תושבי תל אביב המבוגרים

ערמה של חברה על הדשא (צילום: נדב שמר)
ערמה של חברה על הדשא (צילום: נדב שמר)
15 בספטמבר 2019

תנועות נוער, הדור הקודם: בחודשים האחרונים קבוצה של צעירים, רובם חברי קהילת הלהט"ב, מפיקים ומתפעלים במדשאה של כיכר רבין מתחם פעילויות לתושבים ותיקים. מדובר בפיילוט של עיריית תל אביב־יפו שנקרא "יחד בכיכר", מין הכלאה בין מרכז קהילתי למסיבת טבע שמטרתו העיקרית היא להפיג את בדידותם של תושבי השכונה הוותיקים. לאור הצלחת הפיילוט, שמציע סדנאות, הקרנות סרטים, שירה בציבור, בית קפה וקונצרטים, העירייה בוחנת אפשרות להפוך אותו למתחם קבע, בתקווה לחבר בין צעירי האזור לוותיקים, במקום פתוח לעיני כל, בניגוד לפורמט האפור של מתנ"סים ומרכזים קהילתיים שגרתיים.

מתקהלים. אירוע של יחד בכיכר (צילום: נדב שמר)
מתקהלים. אירוע של יחד בכיכר (צילום: נדב שמר)

מי שעומד בראש הפרויקט הוא אימרי קלמן, פעיל חברתי ולשעבר יו"ר משותף של אגודת הלהט"ב. לדבריו הכל התחיל לפני קצת פחות משנה, כמכר מהעירייה שהכיר אותו מעבודה משותפת בארגון אירועי גאווה בעיר פנה אליו במטרה להפוך את המדשאה הזנוחה בכיכר רבין למתחם קהילתי חי עבור תושביה הוותיקים של השכונה. "התחלנו תהליך של אפיון הקהילה, הפעילות שמתאימה לה, הצרכים שלה ואיך אפשר להגיע אליה ולמשוך אותה להשתתף, בשיתוף פעולה עם אתר ההיכרויות לאזרחים ותיקים מוטק'ה", הוא אומר. הוא מוסיף כי המהלך הוא חלק מיוזמה של העירייה להשמיש שטחים ציבוריים למטרות פעילות לרווחת הציבור, ושהמשתתפים מעורבים בבניית התוכן ועוזרים לסדר ולהקים את הדברים מתוך תחושה שהפעילות היא שלהם.

כמו תנועת נוער לבני 60 פלוס.

"לגמרי, וקורים שם דברים מקסימים. לפני כמה זמן אחת המשתתפות העלתה רעיון של לעשות קונצרט בכיכר, וזה אתגר רציני מבחינת ההפקה. עבדנו על זה שלושה שבועות ברצף ובסופו של דבר היו במדשאה כלים – מפסנתר כנף עד צ'לו – וכל הקהילה הייתה עם אוזניות, שומעת את הקונצרט החי באמצע העיר".

המקום מחבר בין צעירים למבוגרים ללהט"בים, ובכך מפגיש אוכלוסיות שעד כה היו די מנותקות זו מזו, במרכז העיר ובצורה שפתוחה לכולם, מה שיכול ליצור מרקם חברתי עירוני חדש. הקהילה, שמנוהלת באמצעות קבוצת ווטסאפ, מונה כבר כ־100 חברים ותיקי העיר שמשתתפים באופן קבוע בפעילויות שמתבצעות כמעט כולן על ידי חלוקת אוזניות למשתתפים – כאמור, הכל בחוץ וצריך לגבור על הרעש.

מה לדעתך הביא לחיבור הזה בין הקהילה הגאה לפרויקט?

"השיח על התנהגות קהילתית טבעי מאוד אצלנו. אנחנו רגילים לחשוב על איך מתנהגת קהילה, והפיצוח של האירוע הזה קשור מאוד להבנת הקהילה שנמצאת שם ולדעת איך לעבוד עם איתה. לכן זה לא נראה לי במקרה שהפנייה מהעירייה הייתה אלינו. אני חושב שהכישורים הדרושים כאן, מעבר להפקה בפועל, זה להבין את הצרכים של הקהילה, לקלוט את הדמויות, את הדינמיקה, וההיכרות שלנו עם סוג כזה של מבנה חברתי הביאה לחיבור הזה. מהצד השני, אנחנו רוויים בעשייה קהילתית לעצמנו ואנחנו רוצים ללמוד עוד קהילות ומקווים שנוכל לצאת מחוץ לעצמנו".

הפעילות מתקיימת בכל יום חמישי בשעות 20:00־23:00. אפשר להתעדכן לגבי הפעילויות באתר מוטק'ה ובאתר העירייה.