סטודיו מהז'ורנל: הספייס העצום שהפך לדירת לופט משגעת
חן חפץ ומתן ולרשטיין כבר חשבו לעבור עם הסטודיו שלהם מחוץ לעיר, אבל אז מצאו חלל תעשייתי ענק על גבול פלורנטין-שפירא ומאז הם משקיעים את כישוריהם האמנותיים בעיצוב שלו לדירה זוגית חלומית שהיא גם סטודיו אמנים מושלם
מי: חן חפץ, אמן רב תחומי ומלווה תהליכי יצירה, בן 32, מתן ולרשטיין, מעצב תעשייתי עוסק בעיקר בקרמיקה ובעלים של סטודיו לקרמיקה, בן 29
איפה: רחוב הסדנה
מטראז': 250 מ"ר (!)
ותק: שכירות של שנה
חן: "לפני קצת יותר משנה כשמתן סיים את הלימודים, לא גרנו יחד וכבר הייתה קורונה. ידענו שמתן רוצה לפתוח סטודיו התלבטנו אם להישאר בעיר או לצאת מהעיר, חיפשנו בתים מחוץ לעיר כי חשבנו שיהיה נחמד ליצור סטודיו בחצר וגם כלכלית הרגשנו שזה יכול להיות נכון. באותו זמן, חברים של חברים ראו את החלל הזה – שהיה בזמנו לופט ענק וריק, בלי קירות ובלי כלום, מתן שמע על זה ואמר 'חן, תקשיב, יש פה משהו שצריך לחשוב עליו רגע. אולי זה הפיתרון שלנו'. זה היה סטודיו של אמן די מוכר. לא היה פה כלום – חלל ריק. זה גם היה מפחיד. הבנו שאם אנחנו נכנסים לכאן צריך לעשות מטבח, לשפץ את השירותים והמקלחת, לבנות חדר שינה, אין מזגנים. נכנסנו לשלושה חודשים של בנייה, עבודות חשמל ועבודות אינסטלציה".
מתן: "העובדה שהייתי בזמנו בחל"ת איפשר את זה. קמנו בכל בוקר ועבדנו על הבית. התחלנו מלראות יוטיוב. יש בחור שקוראים לו מיכאל בשמט שמעלה סרטונים ומסביר איך לעשות כל דבר: מאיך לבנות קירות גבס ואיך להתקין משקוף לדלת עד לבניית דלת, איך להדביק קרמיקה על הקיר, איך לרצף את האמבטיה, איך מרכיבים פרקט".
חן: "יש לו מאות אלפי צפיות! הוא גורו של התחום".
מתן: "אני לא יודע אם יש לו טיקטוק אבל אם היה לו טיקטוק אז הוא היה שם דבר. בקיצור הזמנו את כל החומרים. חברים ומשפחה באו לעזור לנו".
חן: "עשינו פוליש לרצפה שהייתה מכוסה פה שכבות על גבי שכבות של אני לא יודע מה קרה פה בכלל..ואז התגלה הבטון החשוף והפאצ׳ים שאנחנו מתים עליהם".
מתן: "מבחינת עיצוב, הכל יצרנו או אספנו במקריות או בעזרת קארמה טובה. הרבה מהבית הזה הוא זיכרון של סבתא שלי מרומניה. רוב שידות העץ, הספה בסלון, כיסאות העץ בפינת העבודה. לקחתי ממנה הרבה פריטים"
הסלון של חן ומתן
הסלון מהצד השני
ספריה, צמחים ופיצ'פקעס
ספר היופי מספרית הספרים של מתן וחן
בודהה קטן על ספרים
חן: "לפני חמש שנים בערך הייתי חודש בתאילנד. לקראת סוף הטיול הייתי ממש חולה, ענייני בטן, הייתי מאושפז ארבעה ימים בבית החולים של התיירים בקופנגן, וכשיצאתי משם לא יכולתי להריח או לטעום את האוכל התאילנדי. הייתי ממש בטראומה. לפני שחזרנו לארץ היו לנו עוד כמה ימים בבנגקוק, ומי שהיה בבנגקוק יכול לתאר לעצמו כמה קשוח היה לי להסתובב שם עם כל דוכני האוכל ברחובות שמפיצים ריחות מאוד ספציפיים. החברים שהייתי איתם עפו על האוכל התאילנדי ואני הלכתי לבד לחפש מסעדות שמגישות אוכל מערבי צמחוני. זה היה ממש מאתגר. בתוך כל הסבל והמצוקה הזו שם ברחובות התאהבתי בצ'יינה טאון. כל החנויות הקטנות, הדחוסות באנשים, קסמו לי. ואת הבודהה הזה קניתי שם. אני מת עליו, תמיד נדמה לי שהחיוך הזה שלו עם ההנהון מביע איזו ציניות מתוקה, מין "הכל בסדר" כזה מלא בהומור ובקריצה".
מבט מהסלון למטבח
המטבח
מתן: "כשהתחלנו לחשוב איזה מטבח לעשות, חשבנו על הכל מאיקאה ועד מטבחי נירוסטה משוק הפשפשים. ואז חברה שלחה לי לינק לג'אנקיה בפייסבוק, שלחתי הודעה ומתוך 500 איש ששלחו היא חזרה אלי. היא שאלה אם יש לנו איך לשנע את כל זה. אמרנו כן מבלי באמת לדעת איך נסחוב את זה".
חן: "כשהגענו לאסוף את המטבח מהדירה, דפקנו על הדלת ולשמחתנו גילינו שמדובר בזוג חברים ותיקים שלי, כולנו מאוד שמחנו שהמטבח שלהם עובר לידיים טובות".
קלוזאפ למטבח
מתן: "ואז למדנו גם אינסטלציה, הבאנו זרם מים ועשינו ניקוז לכיור המטבח, מצאנו כיור ברחוב ולקחנו את שארית הקרמיקה, חתכנו אותה וככה יצרנו קרמיקה למטבח"
מבט משולחן העבודה במטבח
מבט מהסלון לפינת האוכל
חן: "למתן היה חלום שיהיה לו שולחן שיש,מהרגע שהבנו שאנחנו עוברים לגור פה הוא יצא למסע בחיפוש אחר שולחן שיש, הוא מצא במארקט פלייס איזה בית בצהלה שמכר שולחן שיש".
מתן: "הפלטה שוקלת 250 קילו. הגעתי לשם עם עוד חבר ובעל השולחן צחק עלי ואמר לכו ותחזרו עם עוד 4 אנשים, ממש סגר לי את הדלת בפנים. ממש התווכחתי איתו, בסוף הבן שלו עזר לנו לגרור בקושי את השולחן לעגלה, הצלחנו להעמיס את העמודים ששוקלים 80 קילו כל אחד. החבר עם העגלה הביא את השולחן לדירה – אך בדרך הפלטה נשברה לשתיים".
חן: "שזה היה דווקא נחמד כי השבר איפשר לנו לסחוב את השולחן לדירה, היינו 6 אנשים ובקושי הצלחנו להרים את השולחן הביתה"
הסטודיו של מתן וחן
חן ומתן בסטודיו
פינת הציור של חן בסטודיו
חן: "אני מצייר כל חיי ותמיד רציתי להתרכז יותר בציור אבל אני תמיד עסוק בהמון פרויקטים. במשך שנתיים הסתובבתי בארץ וצילמתי עם האייפון הכל, ידעתי שיום אחד אוכל לצייר את מה שאני מצלם. את הפרויקט הספציפי הזה התחלתי בזמן הקורונה בדירה התל אביבית שלי במלצ'ט. הצחיק אותי שאני בדירה סגורה ומצייר בתים ברמת הגולן. מאז אני משוחרר יותר מהרפרנס המדויק והשפה שלי מאוד התפתחה".
מדפי הקרמיקה של מתן
מתן: "כשנכנסתי לפה בפעם הראשונה ראיתי חלל ריק שיש בו חלונות לכל האורך לכיוון דרום, אז כל החלל היה מאוד מואר, הבחנתי במעלית תעשייתית שאפשר להעלות אליה ציוד לסטודיו – סטודיו קרמיקה דורש עבודה שוטפת כבדה, גם זה גם הטה את הכף בנוגע להחלטה".
אובייקטים מקרמיקה לצמחים שמתן מייצר וברקע ציור של חן
ציור של חן
חן: "הבית הזה איפשר לי להגדיל את המדיומים והעשיה שלי שזה מדהים, לאחרונה התחלתי לצייר על צלחות אז אנחנו יוצרים דברים יחד וזה הולך ומתפתח"
בבושקות בפינת העבודה
מתן: "הבבושקות של סבתא שלי, הייתי משחק איתן בתור ילד ממש קטן. היו בובות פורצלן קריפיות על הספה ואיתן לא שיחקתי אבל את הבבושקות ממש אהבתי. היא הביאה אותן מרומניה".
הציור הראשון שחן צייר
הבית מהכניסה לחדר השינה
ציור של חן בכניסה לבית
חן: "ההיכרות עם השפכטל כטכניקת ציור הגיעה במקרה. תמיד ציירתי בפורמטים קטנים בהרבה ובדיוק מוקפד. יום אחד הייתי צריך לעשות ציור ממש גדול לאיזה פרויקט והשתמשתי בשפכטל כדי לכסות את כל הגודל. מצאתי את החוויה הזו ממש משחררת ומאז אני משתמש בטכניקה ברוב העבודות שלי".