הלהיט האמיתי בספוטיפיי הוא בכלל לא הקטלוג המופלא

פחות מיממה אחרי ההשקה של ספוטיפיי בישראל אפשר כבר לקבוע: למעט כמה חריקות זניחות, אפשר לבטל את האפל מיוזיק בראש (כמעט) שקט. בדקנו והתקלנו – ואלו המסקנות

ספוטיפיי (איור: shutterstock)
ספוטיפיי (איור: shutterstock)
13 במרץ 2018

כ-18 שעות לאחר שספוטיפיי נכנסה רשמית לשוק הישראלי, אחרי שנים בהן משתמשים הערימו על השרתים שלה בדרכים שונות ומשונות (שלום מחשב, אני לגמרי איש אמריקאי בשם ג'ון סמית' עם מיקוד של אוניברסיטה אקראית וכרטיס נטען שרכשתי באתר מפוקפק תנו לי מוזיקה) או הסתפקו במנויים למתחרות שלה (טיידל, דיזר ואפל מיוזיק), כבר ניתן להעריך: ההשקה עברה ברגל ימין, עם כמה חריקות קטנות ולא חשובות. נוסף למגוון הבאמת פסיכי שהיא מציעה, הספרייה הישראלית שלה מרשימה, אם כי לא מושלמת – ובוודאי תשתפר כבר בזמן הקרוב. בכל מקרה, אפשר בראש שקט לבטל את המנוי לאפל מיוזיק וללכת על המובילה בשוק, כל עוד לוקחים בחשבון שמדי פעם לא תהיה ברירה אלא לתגבר עם יוטיוב.

המלאי הישראלי

אם, למשל, תחפשו בספוטיפיי את 50 האלבומים הגדולים שבחרנו כאן בטיים אאוט, תמצאו חלק לא קטן מהם – אבל הדרך לשם לא בהכרח תהיה חלקה. אם תחפשו את אהוד בנאי והפליטים ואביתר בנאי, תמצאו דיסקוגרפיות מלאות ועמוקות, כולל אלבומי הופעה והאלבום שהקליט אהוד בנאי עם הגיטריסט הבריטי מייקל צ'פמן. על מנת למצוא אותם יהיה מספיק להקליד "אהוד בנאי" או "Ehud Banai". אבל היות ולספוטיפיי, עד לפני זמן קצר, לא היה עורך תוכן ישראלי, במקרים אחרים תהליך החיפוש יכול להיות קצת יותר מסובך. כך למשל "החברים של נטשה" (או "נטאשה") לא מעלה שום דבר, אבל כשמכניסים דווקא את הצירוף הלא אינטואיטיבי "Friends of Natasha", מקבלים את הלהקה (אבל רק את האלבום הראשון). לעומת זאת, את דני רובס אפשר למצוא רק בעברית ואת נעם רותם אפשר למצוא בעברית ובאנגלית, אבל אם טעיתם וכתבתם "נועם" ולא הלכתם לפי האיות הרשמי בחולם חסר, מנוע החיפוש עדיין לא מספיק מתוחכם בשביל לעזור לכם.

ספוטיפיי. חיפוש מוזיקה ישראלית עלול לדרוש יצירתיות
ספוטיפיי. חיפוש מוזיקה ישראלית עלול לדרוש יצירתיות

עוד כתבות מעניינות:
ספוטיפי בישראל: כל מה שצריך לדעת
ספוטיפיי, דיזר או אפל מיוזיק? בדקנו בשבילכם
המדריך לפסטיבלי המוזיקה הכי שווים בקיץ 

באופן כללי, מידת הזמינות של מוזיקה ישראלית בספוטיפיי היא האחריות של חברות התקליטים המקומיות. סביר להניח שככל שספוטיפיי תהפוך נפוצה יותר כאן, חשיבות העלאת קטלוגים של מוזיקאים מקומיים תעלה ונראה יותר ויותר אלבומים זמינים. יש שב"ק ס' (אבל צריך לחפש "Shabak"), הדג נחש, טיפקס ושלומי שבן (ספוטיפיי אפילו מוודאת שלא התכוונת לשלומי שבת). שלום גד ורם אוריון כבר התעוררו מזמן והעלו את כל הקטלוגים שלהם, אבל יוסי בבליקי ופונץ', לעומת זאת, עוד לא. מרסדס בנד העלו לא רק את האלבומים אלא גם את הסינגלים מהאלבום שבדרך. יש גם חוסרים בתחום מוזיקה ישראלית ישנה יותר (אין אתניקס חוץ מאשר אירוח באלבום של סאבלימינל והופעה באלבום אוסף), בפרט בתחום האינדי, שכמעט ואינו מיוצג – אין נושאי המגבעת, וערן צור או אנשיו טרחו משום מה להעלות רק אלבום עם אנסמבל מיתר.

בהתאם, ניתן למצוא בקלות מוזיקה של הרכבים ויוצרים צעירים יותר – מן הסתם כאלו שפועלים הרבה בחו"ל כמו גארדן סיטי מובמנט, אבל גם כאלו שממש לא קרצו החוצה – החל מפלד ועד קין והבל 90210 (אבל צריך לחפש "Cain & Abel", בעברית לא עולה כלום) והמפשעות (חיפוש "המפשעות" בעברית יקח אתכם לדף אמן בשם The Crotches עם האלבום השני, "אין אחות למפשעות", אבל החיפוש "HaMifsaot" יביא דף אמן נוסף, כפול, עם האלבום הראשון, "אחת שתיים אמא אבא"). בקיצור – יש הרבה מאוד מה לשמוע, אבל האינדקס עצמו טעון שיפור. כאן ראוי לציין שלאפל מיוזיק יש מנוע חיפוש הרבה יותר קפריזי ואינדקס עוד יותר בעייתי, בוודאי בתחום המוזיקה הישראלית.

הפלייליסטים

אבל הלהיט האמיתי בספוטיפיי הוא אפילו לא הגישה הבלתי מוגבלת להרבה מאוד מוזיקה אלא הפלייליסטים, שאת חלקם אצרו עובדי ספוטיפיי וחלק גדול עוד יותר – המשתמשים עצמם. בעוד משתמשים רבים (כרגע, כך מסתמן, בעיקר אנשי רדיו) כבר התחילו לעמול על פלייליסטים משל עצמם, אלו המיועדים לקהל הישראלי שליוו את ההשקה נבחרו בקפידה על מנת להיות מפולחים היטב מצד אחד ועל מנת לקסום לקהל כמה שיותר רחב מצד שני. זה נחמד, גם אם חלק יחסית גדול מהם נוטה לכיוון "מוזיקה מרגיעה לנהיגה" או "מוזיקה של בתי קפה" (אבל נו, אנשים משום מה אוהבים מוזיקה של בתי קפה), או אורז סצינות מקומיות לקפסולה שימושית (יש פלייליסט די מוצלח של היפ הופ ישראלי, עם אקסום והפי אר טרופרס לצד שמות יותר גדולים וצפויים). עושה רושם שבשלב הנוכחי הפונקציה הזאת מיועדת בעיקר להכיר את הפלייליסטים למשתמשים החדשים, וניתן לצפות לרשימות יותר מעניינות ומעשירות בהמשך.

גם הפונקציה "רדיו שיר", פלייליסט שאלגוריתם מייצר בעקבות שיר, עובדת לא רע: "סוף המדבר" של שלום גד, למשל, הניב רשימה עם ברי סחרוף, צ'רלי מגירה, שלומי שבן וזוהר ארגוב, גם אם ערבב פנימה בטעות שירים של זמר חסידי בשם שלום גד שהוציא אלבום אחד בשנת 1991, ככה שלפני שמגיעים מ"סוף המדבר" ל"Turn Around" של מגירה יש "מחרוזת: שישו את ירושלים". נו, גם זה קורה. יכול להיות ששלום גד אפילו היה אוהב את זה.