מי אמר אנימאר? הלל תווקולי מבשל זכרונות ילדות מהמטבח הפרסי

מביא משהו מהבית. הלל תווקולי (צילום: אוהד קב)
מביא משהו מהבית. הלל תווקולי (צילום: אוהד קב)

במסגרת המסורת האהובה "סיר של בית" מבית אסיף, המרכז לקולינריה בישראל, השף המוכשר יגיע לקפה אסיף כדי להכין עבור מי שרק רוצה סיר מתבשיל שהוא זוכר מילדותו. "אני זוכר איך כולם במשפחה היו מחכים במיוחד למנה הזו בחול המועד, ומסתערים על הסיר עם כף"

14 באפריל 2025

"סיר של בית" היא אחת המסורות האהובות עלינו מבית אסיף, המרכז לקולינריה בישראל. בכל שבוע מתארח שף, בשלן או דמות מעניינת שונה בבית הקפה של אסיף, ומבשל במטבח את זכרונות הילדות והבית שלו – ואנחנו זוכים לטעום מניחוחת הילדות שעטופים במסורות משפחתיות ובמורשת עתיקת יומין, כפי שאלה מתגלמות בסיר אחד שהוא כולו בית. המיזם החל בתחילת המלחמה, בתקופה בה מפונים ומפונות החלו להגיע לאסיף ולבשל סירים שהזכירו להם את הבית שנאלצו במהירות לעזוב, אך מאז עברו לא מעט שמן ושאר ותבלינים בסירים, והמיזם התרחב לשלל דמויות צבעוניות שמגיעות לבשל באסיף אחת לשבוע – ביניהם השפים צחי בוקששתר, מושיקו גמליאלי, וגם ערד ניר משום מה. אבל מחר (שני) מצפה למבקרים באסיף מנה יוצאת דופן משף יוצא דופן.

>> חול המועד והאש הגלויה: 3 מסעדות שיודעות בדיוק מה לשים על הגריל

לכבוד חג הפסח יגיע לבשל באסיף שף הלל תווקולי (פאסטל, דריה ואנימאר), שהתפרסם בזכות אוכל מיוחד שמיטיב לשלב את המטבח הפרסי המסורתי עם טכניקות מודרניות, ונגיעה חדשנית ומקורית. קשה מאוד לשכוח את הפעם הראשונה שטועמים ממעשה ידיו. אבל אנימאר נסגרה לפני כעשרה חודשים, ובדריה תווקולי כבר לא מכהן כשף הראשי – כך שאם התגעגעתם כמונו לטביעת היד הייחודית שלו, מחר בצהריים זו תהיה הזדמנות נדירה וקצרה (ל-3 שעות בלבד) שלא כדאי להחמיץ. אז בסדר, את הגונדי שבעקבותיו התפרסם (בין היתר) לא נאכל, כי הוא לא כשל"פ, אבל במקום זה נוכל להתפנק על הסיר הביתי של תווקולי, שצפוי להיות לא פחות טעים ומנחם מקציצות הגונדי שלו.

איזה בית. סיר של בית של הלל תווקולי. (צילום: אמיר מנחם)
איזה בית. סיר של בית של הלל תווקולי. (צילום: אמיר מנחם)

"היא מנה פשוטה, והאוכל הכי בסיסי עבורי", מספר תווקולי, מוסיף שהוא זוכר איך כולם במשפחה היו מחכים במיוחד למנה הזו בימי בחול המועד, ומסתערים על הסיר עם כף – קבב שלרם (לפת בפרסית), תבשיל פרסי שמורכב מקציצות קבב קטנות שנחות בצילן של שכבות מגורדות של לפת וגזר, ומתבשלות זמן רב בציר עוף מתובל היטב. "אני אוהב לאכול את המנה כשהיא קרה, בטמפרטורת חדר – זה הכי טעים ככה. אפשר להגיש אותה עם יוגורט או סבזי (תבשיל ירקות פרסי מסורתי)", הוא מסביר, ואנחנו כבר ממהרים לתפוס מקום.
מנה של קבב שלרם תעלה 90 ש״ח, ולצידה יהיו זמינים שאר המנות של קפה אסיף.
לילנבלום 28, בין 12:00-15:00