סוף עונת המטרידים: כריזה שוויונית בחופי תל אביב נגד הטרדות מיניות

תנו קצת ספייס. יוגיסטיות בחוף הדולפינריום (צילום: אלכסיי פרוטאסוב/גטי אימג'ס)
תנו קצת ספייס. יוגיסטיות בחוף הדולפינריום (צילום: אלכסיי פרוטאסוב/גטי אימג'ס)

אל הלופ הקבוע של הכריזה האוטומטית בחופי העיר הצטרפה השבוע הודעה שדורשת לכבד את המרחב האישי של הבאים והבאות לחוף, המצילים בחופים יעברו הכשרה מקיפה בזיהוי ומתן מענה למקרי הטרדה מינית, והכל כחלק ממהלך נרחב של העירייה להטמעת השימוש בשפה שוויונית-מגדרית בדרך לעיר שוויונית יותר

1 בנובמבר 2024

אנחנו מתים על החופים בעיר הזאת, באמת רמה גבוהה ומתנה יפה לציבור התושבים והתושבות, אבל אם יש משהו שעדיין מעיב על ההנאה זה שלמרות שהשנה היא 2024, ישנם לא מעט אנשים שעדיין לא קיבלו את הממו על הטרדות מיניות ומרחב אישי בטוח, ולא מעט אנשים שעיקרם נשים אינם חשים מוגנים על החוף. בעיריית תל אביב-יפו החליטו לעשות משהו בקשר לזה, ואת התוצאה אפשר כבר לשמוע במערכות הכריזה בכל החופים.

>> צורכים ובוכים: איך לנצח את יוקר המחיה ולהציל את העולם בנובמבר
>> 7 החטאים של רלוונט: כך החמצנו עוד הזדמנות לתקשורת ליברלית עצמאית

לקראת סיום עונת הקיץ בחופי הרחצה ופתיחת עונת החורף, החלה להישמע בחופי תל אביב ההודעה הבאה: "חשוב לשים לב שהחוף הוא של כולנו", רועם קול נשי ואסרטיבי ברחבי החוף. "אנא כבדו את המרחב האישי של הסובבים והסובבות אתכם, ושמרו על מרחב רחצה נעים ובטוח לכולם". התוספת החשובה הזאת ללופ הכריזה האוטומטי הקבוע בחופים, תוך הקפדה על שפה שוויונית, היא חלק ממהלך נרחב בהרבה של עיריית תל אביב-יפו במסגרת תוכנית-העל "עיר שווה" לקידום שוויון מגדרי בעיר.

בחודשים הקרובים תעביר העירייה תהליך הכשרה מקיף ומעמיק לכלל המצילים בעיר בנושא זיהוי ומתן מענה למקרים של הטרדה מינית, בשיתוף מרכז סיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית תל אביב. בעירייה רואים במלחמה באלימות כלפי נשים ואלימות מינית בפרט כמטרה מרכזית, מתוך הבנה כי יש לה תפקיד חשוב במניעת אלימות מגדרית על ביטוייה השונים בעיר ובהגברת הביטחון האישי במרחב הציבורי בעיר.

הכריזה בחופים נוסחה בשפה שוויונית המכבדת את השמירה על ערך השוויון המגדרי בעיר. בעירייה פועלים להטמיע את השימוש בשפה שוויונית-מגדרית, מתוך הכרה בכוח של השפה לייצג את המציאות ולהשפיע עליה. מחקרים בארץ ובעולם הראו ששימוש בשפה שוויונית מוביל לצמצום הטיות מגדריות ולייצוג שוויוני יותר של נשים וגברים. לשון פנייה משפיעה על ההתנהגות, תפיסת העצמי והביצועים של נשים. לשון פנייה שוויונית מסייעת לילדות, נערות ונשים להרגיש שייכות ושוות ערך ויש בכוחה להוביל לשיפור בהישגיהן.

למרבה הנוחיות. שירותים רב מגדריים בבניין עיריית ת"א-יפו (צילום באדיבות דוברות עיריית ת"א-יפו)
למרבה הנוחיות. שירותים רב מגדריים בבניין עיריית ת"א-יפו (צילום באדיבות דוברות עיריית ת"א-יפו)

השימוש בשפה שוויונית בכריזה בחופים מתווסף לפעולות עירוניות נוספות של הטמעת שימוש בשפה שוויונית-מגדרית:
– בשנת 2020 פורסמה הנחיית מנכ"ל העירייה שמחייבת שימוש בשפה שוויונית בכל פרסומי העירייה. לטובת יישום ההנחיה מאות עובדות ועובדי העירייה עברו הכשרות לכתיבה שוויונית עם יוזמת "דברו אלינו".
– טופס הארנונה תוקן וכעת במקום "חשבון לקוח" רשום "חשבון לקוח.ה"
– טקסים מרכזיים בעיר נערכו מחדש כך שיפנו לכלל התושבות והתושבים. שמתן לב למשל ש"שרים בכיכר" הפך ל"שירים בכיכר"?
– שילוט "ברוכיםות הבאיםות" בפונט רב-מגדרי הוצב על כל מוסדות החינוך בעיר