נטפליקס צוללת אל קונספירציית ניסויי הסמים הממשלתיים בארה"ב
האם ממשלת ארה"ב סיממה אזרחים ב-LSD ואז הוציאה אותם להורג? האובססיה האמריקאית לקונספירציות ממשלתיות והעיסוק המתחדש בסמים פסיכדליים מתחברים ב-"Wormwood"
בין השנים 1953 ל-1973, שיא המלחמה הקרה, התבצע בארצות הברית אחד הניסויים המופרעים ביותר באוכלוסייה אזרחית אי פעם. סוכנות הביון המרכזית (CIA) ערכה אלפי ניסויים בלתי חוקיים שבמסגרתם ניסתה למצוא ולפתח חומרים כימיים וביולוגיים לשליטה בבני אדם, במוחם ובנפשם.
במבצע לקחו חלק גם 44 אוניברסיטאות ומכללות, 15 חברות תרופות כולל ענקיות כמו סנדוז ואלי לילי, 12 בתי חולים ושלושה בתי כלא. רופאים ומדענים, בהם נאצים לשעבר, נתנו לנסיינים – ממש לא תמיד בהסכמתם או בידיעתם – חומרים שונים, בהם LSD, הרואין, מורפיום, מסקלין, פטריות ואמפטמינים, וניסו לאמץ כנשק שיטות "על טבעיות" כמו היפנוזה וטלפתיה. אם זה נשמע כמו החומר המושלם לסדרת מתח, זה בהחלט כך, וזה מה שעושה הבמאי המוערך ארול מוריס במיני סדרה החדשה "לענה" ("Wormwood").
עוד כתבות מעניינות:
נטפליקס מסכמת שנה וחושפת שיא משוגע אחד
10 סרטי דוקו על סמים שאתם חייבים לראות
האבולוציה של המריחואנה בטלוויזיה
הסדרה, שעולה בשישי (15.12) בנטפליקס, מתחקה אחר מבצע MKUltra והמדען פרנק אולסון. המדען עבד בצבא תחת הנחיות ה-CIA וצנח אל מותו במפתיע מהקומה ה-13 של בית מלון בניו יורק ב-1953 – תשעה ימים לאחר שסומם ב-LSD ללא ידיעתו כחלק מהתוכנית השטנית לבדוק את השפעת הסם על אנשים בסטינג "טבעי". ממשלת ארצות הברית חקרה את המקרה ובשנות ה-70 קבעה שמדובר בהתאבדות, אבל לא כולם הסכימו עם הקביעה הזו. הסדרה מלווה את בנו של אולסון, אריק, שב-60 השנים האחרונות מנסה לדפוק על כל הדלתות ולהבין איך מותו של אביו, ש"ידע יותר מדי", היה קשור ל-MKUltra, וראיונות איתו משולבים בסדרת הדוקו-דרמה.
זו לא הפעם הראשונה ש-MKUltra מוזכר בטלוויזיה ובקולנוע. הסרט המופרע והנהדר "גברים שבוהים בעזים" (2009) מבוסס על ספר באותו שם שחקר את הניסויים שנערכו בצבא האמריקאי לשימוש בכוחות טלפתיים ועל-טבעיים כנשק. דמויותיהם של ג'ורג' קלוני וג'ף ברידג'ס בסרט מבוססות על אנשים אמיתיים שהכניסו את טירוף הניו אייג' למקום הכי פחות צפוי על פני כדור הארץ – צבא ארצות הברית. לארי הופר (קווין ספייסי) מייצג את "הצד האפל" של הניסויים, ומתברר שניסוי שביצע ב-LSD הביא להתאבדות של חייל. אילבן מ"דברים מוזרים" היא תוצר של הפרויקט הזה – היא גודלה במעבדה ממשלתית על ידי ד"ר מרטין ברנר ואומנה להרוג אנשים באמצעות מחשבה בלבד ולהגיע באופן טלפתי לאנשים שנמצאים במקום מרוחק ממנה פיזית. MKUltra מוזכר גם ב"תיקים באפלה", "הבית הלבן" ו"סוכני S.H.I.E.L.D".
ברור למה התרבות האמריקאית מוקסמת מהדבר הזה. כל העיסוק במה שהוא בין קונספירציה לפשעים ידועים של הממסד הוא מה שעומד בלב לבה של התרבות שהושפעה מהמלחמה בנאצים ומהמלחמה הקרה ושפרנסה אינספור פוביות ותיאוריות קשר. זה התבטא בז'אנרים שונים, החל מקומיקס על מוטנטים והמעורבות הממשלתית בייצורם ("קפטן אמריקה") ועד סדרות כמו "תיקים באפלה" שהשתעשעה בקשר הממשלתי עם חייזרים. אבל עיסוק ישיר בניסיון של ממשלת ארצות הברית להשיג Mind Control באמצעות סמים פסיכדליים הוא בכל זאת משהו עדין שלא התעסקו בו רבות בצורה ישירה עד כה. אם מחברים את העניין האמריקאי בפרויקט הזה ואת הרנסאנס הפסיכדלי שאנחנו חווים בימים אלה, סביר להניח שזה לא ייגמר ב"לענה".
מעניין בהקשר הזה שמי שאחראי על הסדרה הוא הבמאי ארול מוריס, שבנו המילטון מוריס הוא כוכב עולה בשמי הפסיכדליה. מוריס הבן מככב בסדרת הדוקו "Hamilton's Pharmacopeia", שעונתה השנייה משודרת בימים אלה ב-Viceland ותגיע לפרטנר TV בינואר.
בסדרה מוריס, מעין גיק אקסצנטרי, עוסק בכל פרק בסם אחר באופן גלוי, מעמיק, מחנך, ולא פחות חשוב – מבדר, ופוגש אנשים יוצאי דופן כמו כימאים פיראטיים, שאמאנים ומכורים לחומרים שונים. העונה השנייה כוללת פרקים על DMT, פיוטה וסם בשם קראטום שסחף את דרום מזרח אסיה בתחילת העשור ומבלבל את הרשויות בעולם עד היום.
האירוניה בכל מה שקשור לפרויקט MKUltra היא שהוא השיג בדיוק את התוצאות ההפוכות ממה שביקש להשיג. לא מעט משפני הניסוי של ה-CIA, בייחוד אלה שלא ידעו שהם מסוממים, סבלו מגורל אולי פחות טרגי מזה של אולסון, אך לא חזרו לגמרי לעצמם. מנגד, רבים אחרים הפכו להיות חיל החלוץ בגל הפסיכדלי של שנות ה-60. אחד מהם היה הסופר המפורסם קן קיזי, שבסוף שנות ה-50 השתתף בניסוי של ה-CIA, לקח מסקלין ו-LSD, וסיפר לחבריו על הדבר המופלא שהממשלה מחלקת בחינם: במקום מלחמה, שלום ואהבה.
←"Wormwood", נטפליקס, שישי (15.12), 6 פרקים