טיים אאוט timeout

למה סלט במסעדה עולה 65 ש"ח? המסעדנים מגלים את התשובה

| מאת: נועם כהן

"למה שאני אשלם על סלט 65 ש"ח כשאני יכולה להכין אותו דבר בבית?": המשפט הזה, בניסוח כזה או אחר, שגור בפיהם של הסועדים התל אביבים. המסעדן אורן לוקסנבורג החליט לענות על השאלה עם חישוב שיורד לפרטים הקטנים

  • https://static2.timeout.co.il/media/2017/01/sizes/IMG_5522_H_wo_680_382.jpg
סלט. צילום: תמוז רחמן

 

כמעט בכל שבוע מסעדה בתל אביב נסגרת ולא כי האוכל לא טעים – ענף המסעדנות בכלל ובתל אביב בפרט הוא כזה שקשה לשרוד בו. לא פעם יושב התל אביבי הממוצע במסעדה ותוהה לעצמו – למה סלט צריך לעלות 65 שקלים? ובכן, מסתבר שיש לכך תשובה מאוד מפורטת. אורן גריפין לוקסנבורג, מנהל מסעדת פרונטו וויעץ למסעדות, החליט לענות על השאלה כדי לתת גב לקולגות בענף ופרסם פוסט בפייסבוק ובו חישוב מדויק, החל מחומרי הגלם ועד למס הכנסה. "בפוסט בפייסבוק של מסעדנית, היא פרסמה שנמאס לה לראות מסעדות נסגרות. 90% מהטוקבקים צחקו עליה על כך שהיא לא מביאה נתונים, אז החלטתי לעשות את החישוב" אומר לוקסנבורג.

>> עדויות חדשות על תקיפות מיניות בעולם המסעדנות נחשפות
>> גל סגירות של מסעדות ותיקות בתל אביב 

"הבעיה הגדולה של הענף הזה היא שיש לנו תדמית של מיליונרים שחונים עם המרצדס מחוץ למסעדה וגורפים כספים במזומן. בפועל כמעט כל המסעדות לא שורדות ואם משהו לא ישתנה זה ימשיך לקרות – התנאים בארץ לא משתפרים". בנוגע לחישוב לוקסנבורג מדגיש כי סטיית התקן קטנה. "יכול להיות שיש טעות בשקל לכאן או לכאן, אבל אלה הנתונים – זה מה שמסעדות בישראל מרוויחות".

סלט בקוקו במבינו

נתון אחד בולט בתחשיב העלה כי שוטף כלים מרוויח 11,579 ₪ ברוטו. "שוטף כלים זה הדבר הכי נדיר בענף – היהלום שבכתר. אנשים בכלל לא קולטים מה זה – זה לא שאין מדיח, אבל זה לעבוד 10-11 שעות על הרגליים, גם בשישי בערב, במקצוע שהוא לא הדבר הכי נעים בעולם. איזה ישראלי ירצה לעבוד? אם יש כזה אנחנו מוכנים להעסיק אותו מיד".

למה סלט ירקות עולה 65 ש"ח במסעדה? החישוב של אורן לוקסנבורג

מע"מ – 17% = 9.44 ₪

מלפפון בייבי עלות ספק – 16 ₪ – 90 גרם = 1.44 ₪

צנונית עלות שקית – 7.8 ₪ – 25 גרם = 0.20 ₪

קילו עגבניות שרי צבעוניות – 15 ₪ – 90 גרם = 1.35 ₪

קילו בצל אדום – 4.5 ₪ = 10 גרם = 0.05 ₪

קילו זיתי קלמטה יווניים – 25 ₪= 30 גרם = 0.75 ₪

קילו כרובית – 4.5 ₪ = 70 גרם = 0.32 ₪

קילו עשבי תיבול – 15 ₪ = 50 גרם = 0.75 ₪

קרוטונים  – 4.5 ₪ כיכר = 50 גרם = 0.22 ₪

קילו גבינה מלוחה יצרן בוטיק – 80 ₪ = 50 גרם = 4 ₪

ליטר שמן זית – 25 ₪ – 20 גרם = 0.50 ₪

קילו מיץ לימון טרי – 10 ₪ = 10 גרם = 0.10 ₪

ליטר חומץ יין פטל = 10 ₪ = 5 גרם = 0.05 ₪

פחת על כל הירקות (ניקיון צנונית, גרעינים של זיתים, הגבעול של הכרובית, הגבעולים של עשבי התיבול, הקליפה של הלימון וכו') = 10% = 0.97 ₪

סה"כ העלות הישירה של הסלט = 10.70 ₪

משכורות לטבחים, לבחור שאופה את הלחם, למארחות, למנהלים, לשוטפי הכלים, עלות המשכורות הממוצעת במסעדה מוצלחת היא 35% סה"כ עובדים = 22.75

שוטף כלים שמקבל לכיס 7,892 ₪ נטו שהם 11,579 ₪ ברוטו – עולה למעביד 15,155 ₪ (שמתוכם 969 ₪ מהנטו "חוק פיקדון מסתננים" 2,416 ₪ חוק היטל עובדים זרים והשאר לפנסיה השקרית שלו או בקיצור – אם אתם ישראלים – מי שרוצה לבוא לעבוד מוזמן אנחנו מחפשים בנרות)

הידעתם שיש חובה לשלם מע"מ על אוכל הצוות של העובדים ? החביתה והסלט של הארוחת בוקר או הפסטה והשניצל של ארוחה הצהרים?19 ₪ (ככה מחייבים אותנו מס הכנסה לחשב) כפול 20 עובדים ביום כפול 30 ימים בחודש שווים עוד כ-9,000 ₪ בחודש  שהמע"מ עליהם הוא – 1,300 ₪ = 0.13% = 0.08

הגענו ל-42.97

שכר דירה 6% = 3.9 ₪

מיסים לעירייה ולממשלה – ארנונה, היטל אבטחה, מס שילוט, היתר כיסאות ושולחנות, היתר פרגוד (סגירת חורף) היתר לילה למי שרוצה לעבוד אחרי 23:00, מס חברות – 3.15% = 2.04

חשמל – 3.5% = 2.27

מים – 1% = 0.61

גז – 1% = 0.61

חומרי ניקוי – סבונים, מסיר שומנים, חומרי אריזה, מפיות, קשים, ניירות אפיה ושלל הפתעות, ניירות הדפסה ? עטים ופנקסים למלצרים? – 0.9% = 0.58

טלפון, אינטרנט, הדברה, אבטחה, כביסה, ניהול מערכת מוזיקה, אקום (שהיום מפוצלים ל-2 חברות, אשכולות ועילם) קופות רושמות, ניהול מועדון לקוחות, בקרת סליקה, פרחים  וועדת קישוט – 2.3% = 1.49

כמה עד עכשיו? – 54.47 ₪

תיקונים? שפצורים? מדיח, מכונת קרח, תנור, נזילה בדוד, רמקול שהתקלקל, צלחות וכוסות שנשברו, סכום שנזרק בטעות לפח, העציצים ששמנו במרפסת, אריח שנפל במטבח, מקרר שהקפיץ, נורה שנשרפה, מזגן שהפסיק לעבוד בקיצור פחת – 2.5% = 1.62

מה עם עורך דין? רואה חשבון? מנהל חשבונות? יועצי נגישות, יועצי תברואה, כיבוי אש, שימור – 1.15% = 0.74

מה עם משרד יחסי ציבור? מודעות בעיתון? קידומי עמוד פייסבוק? אינסטגרם? גוגל? – 1.5% = 0.97

מה עם עמלות הבנק, ריביות על הלוואות, עמלות סליקת כרטיסי אשראי ועמלות כרטיסי חבר טעמים, סיבוס ותן ביס? – 2.5% = 1.62

שניה אחת אחרונה אני יודע שכבר אין אוויר אבל מה עם מבצעים של happy hour, מיני צ'ייסרים או קינוח שהוצאתם בחינם ללקוחות שחגגו יומולדת או היתה להם חוויה רעה פעם שעברה ורציתם שיתנו עוד צ'אנס, עוד 1% מהמחזור = 0.65

אנחנו כבר על 60.07

נותרו לנו בכיס – 4.93

מס הכנסה – 30% – 1.48

מס חברות – 23% = 1.13

נשאר לנו 2.32 ₪ שזה פחות מ-4%.

ועוד לא דיברנו על בקבוקים שנשברים, מנות שחוזרות, עובדים שגונבים, שי לחג, חשבונות הטלפון והאינטרנט.

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק, בטוויטר ובאינסטגרם. עדכונים יומיים על הכתבות הנבחרות בטיים אאוט ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

now Silence is Golden SRV:SRV2 on: c422d06bb