נגד כיוון הפרווה: תושבים דורשים לסגור את פינות החי ברחבי העיר

פעילים למען בעלי חיים קוראים לעירייה לסגור את שלוש פינות החי העירוניות, שם לטענתם בעלי החיים כלואים בתנאים שמעמידים אותם בסכנת מוות. העירייה: "פינות החי מפוקחות באופן שוטף והחיות מטופלות בצורה נאותה"

אפילו יותר חמוד מחוץ לכלוב. יעל בפינת החי (צילום: רויטל טופיול)
אפילו יותר חמוד מחוץ לכלוב. יעל בפינת החי (צילום: רויטל טופיול)
18 באוקטובר 2017

למרות הכוונות הטובות, הרצון לחשוף את בעלי החיים המיוחדים לקהל הרחב ולעודד חינוך ומודעות לדאגה לחי – בסופו של דבר השטח המגודר, ההמולה והגבלת התנועה הופכים את בעלי החיים בפינות החי העירוניות לכלואים המוצגים לראוות התושבים. קבוצת פעילים למען בעלי חיים מבקשים כעת לשנות את המצב. בשבועות האחרונים הם החלו לקרוא לעירייה לסגור את שלוש פינות החי העירוניות הפועלות באחריותה ובאחריות חברת גני יהושע בפארק הירקון ובפארק דרום. בפינות אלו, שאותן מכנים הפעילים "מכלאות", חיים יעלים, איילים, יענים, עופות מים וחיות נוספות בתנאים שלטענת הפעילים אינם מתאימים לצורכי החיות ומעמידים אותן בסכנת מוות.

"בעלי החיים חשופים להתעללויות, נערים מפחידים אותם בלילה עם מקלות בסורגים, ולפעמים אנשים עושים מנגלים ליד הכלובים והעשן מגיע לחיות", מתארת ליאורה זית, המתגוררת מול פינת חי זה 40 שנה. "ההמולה סביבן גורמת להן חוסר מנוחה, החיות עצבניות ורבות זו עם זו. אלה חיות בר שאינן אמורות לחיות בעיר, הן זקוקות לשקט ולא המולת פיקניקים וימי הולדת סביבן. ילדים דוחפים להן מיני מאכלים מזיקים ולעתים קרובות איילים מתים מחניקה של שקית ניילון או הרעלה".

"אין שום דבר חינוכי בזה". צילום: רויטל טופיול
"אין שום דבר חינוכי בזה". צילום: רויטל טופיול

בשבת הקרובה יתאספו עשרות ילדים סמוך לפינת החי שבשכונת בבלי, כדי להשתתף באירוע הסברה במסגרת המאבק. הילדים יציירו יחד ציור ענקי של חיות בר חופשיות, בשילוב הססמאות המובילות את המאבק: "יחד נשחרר את חיות הבר" ו"כלוב הוא לא בית של אף אחד". אוֹרי שביט, ממארגני המאבק, מסבירה את התלהבות הציבור למאבק. "הקריאה לסגירת המכלאות מגיעה מהציבור ומאותם ילדים, שיש מי שטוענים שהם אוהבים את המקומות הללו שלכאורה מקרבים אותם לטבע". לדבריה, "אין שום דבר חינוכי בללמד את ילדינו לראות בעלי חיים עצובים ועזובים כלואים בכלוב. בעלי חיים אפשר לראות כשהם חופשיים בהמון מקומות בישראל בטבע, ואת החיות שכבר לא יכולות לשוב לטבע יש להעביר למתחמים מרווחים שמתאימים להם, הרחק מהמולת העיר ומפגיעת בני אדם".

מהעירייה נמסר בתגובה: "העירייה פועלת ככל הניתן למנוע צער בעלי חיים בכל היבט שהוא. בכלל זה ניתן למנות את ביטול קרקסי בעלי החיים, אכיפה נגד מנהג הכפרות במרחב הציבורי, אכיפה נגד אלטע זאכן, סגירת הגן הזואולוגי ועוד. פינות החי מפוקחות באופן שוטף והחיות מטופלות בצורה נאותה. לאור טענות שהועלו בנושא, נערכת בימים אלה בחינה באשר לעתידן. במסגרת זאת בוצע סקר בקרב תושבי העיר, ומרביתם סברו כי יש להותיר את פינות החי. בימים אלו מכינה חברת גני יהושע תוכנית לשיפור הפינות".