פרסי האוכל 2018: המסעדה הטבעונית/צמחונית הטובה ביותר בתל אביב

אנסטסיה, אלגריה, מונאר, דוסה, משק ברזילי, באנה, סולטנה או הרצוג: מהי המסעדה הטבעונית/צמחונית האהובה ביותר בתל אביב?

22 בנובמבר 2018

מסעדות טבעוניות הן כבר מזמן לא נחלתם של הסלטים והאוכל האפור והמשעמם שיש מי שמדמיינים כשהם חושבים על אוכל טבעוני. בין שווארמה מושלמת לבראנצ'ים מושחתים, מאפים טעימים ואוכל ביתי, אלו הן שמונת המסעדות הטבעוניות הכי טעימות של השנה.

אנסטסיה

בית הקפה הטבעוני הראשון בעיר מציע שלל מנות מזמינות לטבעונים: עוגת קרם שוקולד עם מוס פיסטוק וקראסט פיסטוק ושקדים (36 שקלים), כריכים מלחם פרנה (39- 49 שקלים), ארוחות בוקר (52 שקלים) ושייקים שונים. במקום לא מוגשים משקאות ממותקים המכילים סוכר, צבעי מאכל ושאר מריעין, מה שכן מככב בתפריט הם מזונות – על כמו צ'יה וגוג'י.

אנסטסיה. צילום: אנטולי מיכאלו
אנסטסיה. צילום: אנטולי מיכאלו

אלגריה

אלגריה החלה לפעול בתור מעדניה טבעונית של המסעדים מיקי סלא ומאיה אלוני. שנתיים אחרי הפתיחה הוסיפו למעדניה גם מסעדה ומאז אלגריה נחשבת לאחד המקומות הטבעוניים היציבים והטובים בעיר, שתמיד אפשר לתפוס בו אורחת בוקר, צהריים או ערב מזינה, לא יקרה ובעיקר טעימה. אפילו הקינוחים הטבעוניים כאן טעימים בטירוף.

אלגריה. צילום: אנטולי מיכאלו
אלגריה. צילום: אנטולי מיכאלו

באנה

מסעדת תזונה מבוססת צמחים של השפים חנוך שכטר ודן ארואץ (שעבדו אצל אייל שני), דנה ירזין (כן, הבת של המגה מסעדן יורם ירזין) והיזם בן רוטשילד. באנה (לדברי הבעלים, "נגזרת של בננה, שמהווה להם השראה מתחילת התהליך"), ממוקמת בבניין תל אביבי ישן בעיצוב אורבני: שיש אפור, מתכת ורודה ועץ, וגם ישיבה בחצר עם ערוגת תבלינים וקומפוסטר. בתפריט פטריות על קרם ערמונים, ירוקים פריכים ברוטב אבוקדו וגרידת לימון, ברוסקטה אבוקדו עם פולי קקאו, דלעת ערמונים עם קרם קוקוס וטבולה כרובית.

באנה. צילום: אנטולי מיכאלו
באנה. צילום: אנטולי מיכאלו

דוסה

המסעדנים מיקי סלע ומאיה אלוני (שהקימו במקור את שיין, ובהווה הבעלים של אלגריה) יצרו בר של דוסה, שהיא קרפ הודי ללא גלוטן. השפית המוארת חן ויינשטיין מכינה שני סוגי דוסה עשויים מבלילה של קמח אורז ומש שחור, תוססים ואז נאפים על מחבת בסיוע מעט שמן קוקוס וצ'אטני ברמת חריפות משתנה. כמילוי אפשר להתלבט בין בטטה וגזר, למנגולד עם דלורית, או תפוחי אדמה. המנות מגיעות עם שני סוגים של רטבי צ'אטני וסלט קטן, מה שמייצר לגמרי ארוחה מלאה, אם כי לא כבדה מידי. בשלב ההזמנה חשוב לציין את רמת החריפות המתבקשת, אחרת תמצאו את עצמכם מתפתלים ממפגש בלתי אמצעי עם צ'ילי אכזרי שהצטוות למנה במסווה של ירק תמים.

הדוסה בר. צילום: אנטולי מיכאלו
הדוסה בר. צילום: אנטולי מיכאלו

הרצוג

רועי הרצוג, שף טבעוני שצבר ניסיון במטבחים של אייל שני, פתח בשנה שעברה מסעדה המציעה מנות לאכילה במקום או לקחת הביתה. מדי יום רוקח הרצוג "הר" טבעוני אחר על בסיס קטניות, דגנים, ירקות ועשבי תיבול עונתיים. מומלץ: זודלס־נודלס מזוקיני עם רוטב פסטו־איולי, מלפפונים, חסה ונענע, המוגשים עם טחינה שנטחנה מקצח, אצת ספירולינה וקרקרים אורגניים. גם בריא וגם טעים.

הרצוג. צילום: ירון ברנר
הרצוג. צילום: ירון ברנר

מונאר

השף של קייטרינג רן שמואלי, ענר הרקוב, ומנהל הרכש של הקייטרינג, תמיר מיכאלי, הקימו את מונאר, דאבה הודית פרועה שמציעה קרפים של דוסה מאורז ועדשים וכופתאות אידלי. לצד כל המנות מבצק העדשים המותסס מוגשים תבשילי קארי, מעדנים כבושים וצ'אטנים בעוצמות טעמים הודיים של הארה לפרצוף. מוסיקה הודית עדכנית בווליום גבוה, בירה מהחבית, וג'ין בטעמים הודיים, מהווים חלק מאסטרטגיה כוללת של חידוד מכות לראש.

מונאר. צילום: אנטולי מיכאלו
מונאר. צילום: אנטולי מיכאלו

סולטנה

סולטנה היא פחות מסעדה ויותר דוכן, אבל ביס אחד מהשווארמה החדשה מבית "זכאים" תשנה את דעתכם מהקצה אל הקצה. הטעם, התיבול ואפילו המרקם מזכירים שווארמה של ממש, רק בלי תחושת הכבדות שמתלווה אליה בדרך כלל. תורי הענק שמשתרכים במקום מוכיחים שלא רק אנחנו, ולא רק טבעונים, חושבים שמדובר בשיחוק של ממש.

סולטנה (צילום: דין אהרוני רולנד)
סולטנה (צילום: דין אהרוני רולנד)

משק ברזילי

המסעדה האורגנית-צמחונית שפעלה במשך עשור בלב משק חקלאי במושב ירקונה העתיקה את מקומה לקצה נווה צדק כבר לפני יותר מחמש שנים. מרבית המנות בתפריט נותרו ללא שינוי, ואף נוספו מספר מנות מתוחכמות יותר כאדפטציה אישית לעיר הגדולה. חמישה סוגים ירקות ממולאים בשיבולת שועל, גוג'י ברי וטופו או טופו כבוש בהל, לואיזה וקפיר ליים על רוטב שקדים, נוצרו באחד העם. פוקצ'ות לוהטות בוקעות מתנור חשמלי מתוגבר בלבני שמוט לצד שלל מנות בריאות נוספות.

משק ברזילי. צילום: אנטולי מיכאלו
משק ברזילי. צילום: אנטולי מיכאלו